Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O pražské housce a eurofobii

Cestovala jsem. Nebojte se, nebudu vás unavovat podrobnostmi jednání v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, kde jde především o lidská práva, kulturu, vzdělanost. To v porovnání s tím, co přináší „Rytmus života“, jehož nabídka na mě v této chvíli kolotočově útočí z televize, je skutečně „suché“.

      A už vůbec vás nebudu unavovat tím, že si šéfové sociáldemokratických frakcí států EU společně lámali hlavu s tím, co bude pro Evropu a její budoucnost znamenat ratifikace, či neratifikace Reformní smlouvy, která nastaví pravidla v EU na další léta. Předpokládám, že bych také příliš nezaujala ani zamýšlením se nad vyhodnocením účinnosti Lisabonské strategie a hledáním udržitelnosti evropských sociálních standardů i pro další generace lidí nejen v Evropě.

     Chci psát o zkušenostech, které si může ověřit téměř každý. Minulý týden jsem díky jednání, o kterých jsem se letmo zmínila výše, a troše nepřízni počasí, prošla pět různých letišť.

     Hned v Praze jsme zůstali „viset“. Bylo brzy ráno, akorát tak čas na snídani. Hned v přízemí nového terminálu letiště v Ruzyni je něco jako Mc Donald. Nabídka byla zajímavá. Italské „kapučíno“, francouzský croisant, ale klidně i bavorské párky nebo nějaká čína. Zkrátka kosmopolitní menu včetně nápisů v angličtině (české tam nejsou). Před cestou do neznámé ciziny jsem si dala bábovku, která mohla být považována za českou. S trochou nostalgie jsem si vzpomněla na křupavé slané pražské housky z dob mého dětství. Ptát se po našich valašských frgálech, domažlických koláčích nebo jen hořických trubičkách, které již mají v EU svou originální značku, nemělo žádný smysl.

     S kolegyní jsme si krátily čas hledáním znamení, podle kterého bychom dokázaly identifikovat, že jsme v Praze, tedy doma, a cizinec, že je v Praze, tedy v jiné zemi, než ze které přijel. Stala se z toho jakási hra. Bohužel vyhrála jsem s tvrzením, že na českém pražském letišti nic takového nenajdeme. Kolegyně si vzpomněla na české sklo. To ovšem mělo pouze anglický nápis. Jediný obchůdek s becherovkou a slivovicí byl zastrčen někde za schody a opět nesl záhadný nápis Bohemia. V rohu jeho štítu se krčila nijak nevysvětlená značka Klasa. Pak už jme však neobjevili ani fotografii Hradčan, natož český nebo moravský výrobek nebo nabídku turisticky atraktivních míst kdekoliv u nás.

     Mladí lidé neradi prohrávají. Moje mladičká spolucestující Prahu uzavřela s tím, že všechna letiště jsou prostě stejná. Docela mě mrzelo, že neměla opět pravdu.

     V Amsterodamu nás přivítali dřeváky na všechny způsoby a ve všech možných materiálech, větrné mlýny, čokoláda, dokonce prodavačky v národních krojích, speciální část letiště představující Holandsko. V Lisabonu zvláštní kachlové ornamenty už při vstupu, obrázky úžasné krajiny a památek, korek a samozřejmě Portské. Na zpáteční cestě v Bruselu nás přivítala výzdoba v mnoha variantách nám oznamující, že jsme v srdci Evropy, kde nás srdečně vítají. Jen nerady jsme minuly prodejnu belgické čokolády a bruselské krajky. Pokaždé se tam zastavuji u krásných gobelínů. A ještě k tomu snad přidám letiště ve Štrasburku, které je opravdu nevelké. Ale i tam v těch dvou krámcích, které tam mají, koupíte tentokrát štrasburskou čokoládu, alsaské čápy nebo výborné zázvorky, speciální perníčky , francouzské sýry nebo skutečně francouzské croisanty u Paula.

     Cestujeme. Cestujeme po Evropské unii, kde jsme dnes vlastně doma, ale i mnohem dál. Naše ekonomika je navázaná více než osmdesáti procenty právě na partnery v EU. Z tohoto pohledu mi připadá jako postavená na hlavu eurofobie současného prezidenta včetně odmítání přijetí eura jím a jeho rodnou stranou a přitom tak málo národní hrdosti tam, kde by měla být výkladní skříň země.

 

Autor: Alena Gajdůšková | úterý 16.10.2007 8:40 | karma článku: 14,69 | přečteno: 1060x
  • Další články autora

Alena Gajdůšková

I „dohodáři“ si zaslouží ochranu a pomoc

Kdo „odnesl“ jako první lockdowny a koronavirovou ekonomickou krizi? Samozřejmě ti, kdo neměli klasický zaměstnanecký poměr, ale dohody o pracovní činnosti nebo o provedení práce. Jejich ochrana byla v podstatě nulová.

23.2.2021 v 15:40 | Karma: 8,45 | Přečteno: 276x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Teď by se nám reforma dlouhodobého ošetřovného hodila

Asi se to ve srovnání s plnými nemocnicemi a skokovým růstem počtu zemřelých zdá jako drobnost a nepříliš podstatný detail. Ale už více než rok leží ve sněmovně můj poslanecký návrh novely zákona o dlouhodobém ošetřovném.

18.2.2021 v 12:00 | Karma: 9,00 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Kurzarbeit: Lze ho udělat buď dobře, nebo naprosto nanic

Nejnebezpečnějším způsobem, jak zničit dobrou myšlenku je, když se stejný název použije i pro nějaký nesmysl. Ten se pak prosadí. Za nedlouhou dobu se zjistí, že řešení nefunguje. „Vidíte, kurzarbeit je na nic,“ uslyšíme.

10.2.2021 v 8:01 | Karma: 8,99 | Přečteno: 225x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Můžeme to dokázat. Když budeme chtít

Některé události v době kovidové zanikají a nedostává se jim patřičné publicity. 22. ledna tak bez většího ohlasu vstoupila v platnost smlouva o zákazu jaderných zbraní schválená na půdě OSN již v roce 2017.

26.1.2021 v 9:32 | Karma: 10,45 | Přečteno: 362x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Vymíráme a pravice přikládá pod kotel

Nejlepší důchodová reforma je, když se rodí hodně dětí. Asi také většina z nás cítí nějakou odpovědnost za budoucnost národa. A zároveň stát nemá, co mluvit rodinám do toho, kolik členů mají mít.

14.1.2021 v 8:09 | Karma: 21,81 | Přečteno: 1111x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Evropa potřebuje migrační pakt, míní Jourová. Je špatný, reagovala Pošarová

5. května 2024  14:47

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Evropa nezvládá migraci a proto potřebuje...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1108x
PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Seznam rubrik