Tajemný osud miminek

Kolik se u nás narodí dětí, víme. Každé dítě by totiž mělo být zaznamenané na matrice a měl by mu být vystavený rodný list. Ale velké množství dětí za dva, tři roky, zmizí a v době, kdy by měly nastoupit do školek, prostě nejsou.

A tak zodpovědní pracovníci dospěli k jednoduchému závěru.

Protože se sice děti rodí, ale ve dvou, třech letech se někam vypaří, nebudou potřebovat místa ve školkách. A tak se školky na mnoha místech zrušily, přestavěly, pronajaly atd.

Stop. Co jsem napsala, je samozřejmě blbost.

Děti se nikam nevypaří. To se jenom před mnoha lety odpařil mnoha "zodpovědným pracovníkům" mozek, a i když věděli, že porodnost stoupá a děti se rodí a rodí a rodí - někde si nedokázali spočítat, jaký počet dětí bude potřebovat právě u nich, místa v jeslích, ve školkách a ve školách.

Jak to, že to někde jde a školky se tam nerušily? Jak to, že se někde zabránilo zrušení malých a v té době poloprázdných školek a dneska tam proto rodiče nemají problém umístit své dítě? Jak to, že to někde jde a jinde to prostě nejde?

Inu, nejde to jenom proto, že proti odpařeným mozkům se dá těžko něco dělat. Těžko. A určitě právě díky těmto odpařeným mozkům, musela vzniknout novela školského zákona, která dává obcím povinnost, zařídit místo v mateřské školce pro všechny děti, které mají v obci trvalé bydliště.

Ale stejně tomu nerozumím. Jsou obce, kde si starosta lehce spočítal, kolik se mu u nich narodilo dětí, a protože nemá odpařený mozek, zatrhnul místnímu podnikateli jeho plány, ve skoro prázdné školce, udělat posilovnu. Tenhle starosta prostě věděl, že za pár let bude mít školku plnou. A takových starostů a starostek je spousta.

Ale pak jsou i takoví, kteří si na zasedání zastupitelstva řekli, jóó, děti se sice u nás rodí, to jo. Ale už jste slyšeli, že se ve dvou, třech letech někam vypaří? Jóó, vypaří! Prostě nejsou. A protože se vypaří, nebudou potřebovat místo ve školce! A ani ve škole! Tak víte co? Školku prodáme Hroudovi! Má vedle školky zahradu, spojí oba pozemky a školku si přestaví na autodílnu! A školu, tu rovnou zboříme! Místo ní postavíme benzinovou pumpu! Zeťák Hroudy nás s ní otravuje už dost dlouho...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Fuchsová | pondělí 25.7.2016 22:02 | karma článku: 25,49 | přečteno: 1482x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

To tedy nechci. Jsou trapný...

18.4.2024 v 0:41 | Karma: 28,70

Irena Fuchsová

Setkání v metru

1.4.2024 v 22:42 | Karma: 26,40

Irena Fuchsová

Můj život s Kukurou

26.3.2024 v 15:33 | Karma: 40,11

Irena Fuchsová

Kolínské ráno s kanalizací

15.3.2024 v 23:12 | Karma: 30,40