Repeťák

Žena pracuje bez zbytečných kudrlinek, protože ví, čím dřív udělá to, co udělat chce, tím dřív se dopracuje k vytoužené chvíli, kterou bude mít jenom pro sebe, a kterou si po letech praxe dokáže bravurně uchránit a do mrtě užít.

Chlapům, na rozdíl od žen, všechno strašně dlouho trvá. Argumentují tím, že jsou pečliví. Aby zakamuflovali, že nic nedotáhnou do konce, mají rozdělaných deset věcí najednou, a sami sebe obdivují, protože jinak by se museli jít zahrabat do kytek.

Když jedu ze zkoušky v Činoherním klubu do Kolína a nemám uvařeno na druhý den, ve vlaku si rozmyslím, co budu vařit a hlavně vyberu takové jídlo, aby se dalo ohřát nejenom druhý, ale i třetí den. Prostě udělám repeťáka, jak říkám jídlu, které se dá jíst i tři dny a přesto o svůj půvab nepřijde.

Přijedu takhle jednou z Prahy a začnu bez zbytečných kudrlinek pracovat na tom, abych za chvíli hodila do předehřáté trouby pekáč se zapečenými nudlemi s uzeným, vše prolité rozšlehaným vajíčkem, nastrouhaným sýrem a smetanou.

Přijdu sice o Sokolovo, Na lovu, ale snad aspoň stihnu Aleše Hámu, říkám si a to se mi povede.

Kde domov můj? je můj.

Ráno odcházím na vlak s tím, že jídlo je připravené v ledničce a jenom se vloží do mikrovlnky a zeleninový salát v misce se vyndá z ledničky a postaví na stůl vedle jídla, vyndaného z mikrovlnky.

Odpoledne se vrátím, zjistím, že talíř s jídlem i miska se zeleninovým salátem leží v lednici tak, jak jsem to tam ráno dala.

„Tys nejedl," konstatuju, a když slyším, že byl na obědě s Janou, Hanou, Ludvou nebo Budhou, spokojeně přikývnu.

„Fajn. Budeš to mít zítra!“

A protože zítra bude repeťák, jdu se dívat na všechno to, co jsem včera v televizi nestihla a pak si ještě napíšu tento blog.

P. S.

Varuju jistého našeho kamaráda, který panu Fuchsovi bonzuje, co na tento blog napíšu a tím občas naruší naše spokojené manželské soužití. Nechápe, že moje blogy jsou předeny mojí radostnou fantazií a nemají s naším manželstvím nic společného.

Takže, Lojzo, pokud budeš zase panu Fuchsovi bonzovat, povím tvé manželce o jisté milostné epizodě, se kterou ses mi ve slabé chvilce před lety svěřil.

Autor: Irena Fuchsová | pondělí 28.11.2022 23:04 | karma článku: 23,83 | přečteno: 730x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

To tedy nechci. Jsou trapný...

18.4.2024 v 0:41 | Karma: 27,98

Irena Fuchsová

Setkání v metru

1.4.2024 v 22:42 | Karma: 26,03

Irena Fuchsová

Můj život s Kukurou

26.3.2024 v 15:33 | Karma: 40,11

Irena Fuchsová

Kolínské ráno s kanalizací

15.3.2024 v 23:12 | Karma: 30,31