Ptám se Vás, vážený ženichu, zda vstupujete dobrovolně do manželství... NE!

Když jsem začala v roce 2011 na kolínské radnici oddávat, hned jsem se zajímala o to, co dělat, když jeden ze snoubenců řekne, NE!

Prý se to zatím na kolínské radnici nikdy nestalo, ale pokud by se to stalo, vyzve oddávající k několikaminutové pauze, zeptá se snoubenců, zda chtějí zůstat sami, pokud ano, vyzve všechny, aby z obřadní síně odešli, a po několika minutách se přijde snoubenců zeptat, zda obřad bude pokračovat.

Tenhle postup se mi moc nezdá. Nedovedu si totiž představit, že by příbuzní nevěsty - pokud by to byl ženich, kdo by řekl, NE!, nechali vzniklou situaci projít v klidu. Určitě by došlo ke konfliktu, slovnímu a možná i fyzickému. Nevěsta by také nemlčela a možná by se pokusila umlátit ženicha svatební kyticí. Možností je mnoho.

Proto bych radila všem snoubencům, kteří se rozhodnou na otázku oddávajícího, zda vstupují dobrovolně do manželství, odpovědět, NE!, aby to řekli, ale pak, prosím vás, OKAMŽITĚ opusťte obřadní síň a to tak, že definitivně. Je to v zájmu vašem, i v zájmu oddávajícího, protože když chybí ženich nebo nevěsta, je jasné, že obřad zůstane nedokonán a bude tedy ukončen.

Ptáte se, proč mě při pátečním odpoledni napadlo právě tohle?

Zaslechla jsem vysílání rádia ČAS. Prý v Klatovech řekl ženich při obřadu, NE! Posluchačky i posluchači volali do vysílání, sdělovali své názory, a pak zavolala jedna nevěsta a strachovala se, aby se jí to zítra nestalo také. A moderátorka řekla toto:

"Nebojte se, stává se to opravdu výjimečně. Ta chudinka z Klatov si to vybrala za nás všechny na několik let dopředu."

Chápete to?! Chudinka?! Proč by měla být ta odmítnutá nevěsta, chudinka? Co když to byla taková semetrika, že chudákovi ženichovi nezbylo nic jiného, než říct své statečné, NE!, až při obřadu! To on je chudák, který se statečně, a doslova v poslední vteřině, vzepřel a řekl: NE!

A pokud semetrika nebyla a ženich byl lotr, který na poslední chvíli couvl, pak nemá čeho litovat a možná už zítra se jí uleví a oddychne si, že je pořád ještě svobodná.

Nebo...

Možností je mnoho.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Fuchsová | pátek 29.7.2016 14:52 | karma článku: 35,41 | přečteno: 2859x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

To tedy nechci. Jsou trapný...

18.4.2024 v 0:41 | Karma: 28,70

Irena Fuchsová

Setkání v metru

1.4.2024 v 22:42 | Karma: 26,40

Irena Fuchsová

Můj život s Kukurou

26.3.2024 v 15:33 | Karma: 40,11

Irena Fuchsová

Kolínské ráno s kanalizací

15.3.2024 v 23:12 | Karma: 30,40