Otec/Matka. Syn/Dcera. Vnuk/Vnučka. Bratr/Sestra. Švagr/Švagrová.

Vším tímhle jsou zloději. Muži a ženy. Jsou také Dědečkem/Babičkou. Švagrem/Švagrovou. Synovcem/Neteří. Tchánem/Tchyní. Spolužákem/Spolužačkou. Přítelem/Přítelkyní. Kolegou/Kolegyní. Sousedem/Sousedkou.  

Tohle jsem si uvědomila už dávno. Ale v posledních dnech, kdy byli opět zatčeni pro podvody další lidé, a někteří skončili ve vazbě, to na mně leží jako šutr.

Ti muži a ženy přece nejsou na světě sami. Mají své životy, rodiny. Mají kolem sebe desítky příbuzných, stovky přátel a známých. Když se rozhodli pro trestnou činnost, nevadilo jim, že s nimi "do žumpy" spadnou i jejich nejbližší? Nemysleli na to, co budou nejbližší lidé kolem nich prožívat, až se to provalí? Co si o nich budou myslet všichni ti, kteří si jich vážili, věřili jim, respektovali je? Co si o nich budou myslet, když se dozvědí, že jsou prachobyčejnými zloději, lháři a podvodníky, prachobyčejnými zlodějkami, lhářkami a podvodnicemi? 

Říkám si, třeba tihle muži a ženy jsou z prostředí, kde krást, lhát a podvádět, je normální. Děda kradl, otec kradl, tak nebuď blbý, a když jsi teď u koryta, ber, co můžeš! Ti před tebou brali a ti, co přijdou po tobě, budou brát taky!

S tím se moc dělat nedá. Plod je nakažený. Zlodějna se dědí. Jablko nepadá daleko od stromu.

Ale existuje ještě jedno vysvětlení, které je daleko, daleko hrůznější!

Někde to muselo začít. Někdo musel přijít jako první a říct, pojď do toho! Je to absolutně bezpečný! Ničeho se neboj! Děláme to všichni.

Hlavně si uvědom, že tyhle podvody se dělají už tak dlouho, že si všechny kontroly, které na nás přijdou, myslí, že to tak má být!

A kdyby do toho náhodou začal někdo šťourat, musíš říkat, že jsi nevinný(á) a nic jsi neudělal(a). Nic jiného říkat nesmíš. Jenom tohle. Jsem nevinný(á) a nic jsem neudělal(a).

Půjdeš do vazby, a z té tě za chvíli pustí, protože, a to je nejdůležitější!, od nás vedou nitky k panu X... a k paní Y... a k panu XY. A do takového vyšetřování se nikdo nikdy pouštět nebude. Protože to by byl konec všeho a všech! Konec demokracie a začátek anarchie! To si nikdo na triko nevezme.

Samozřejmě, dostaneme trochu po hubě, odvolají nás, ale neboj se, jmenují nás jinam! A pro klid všech státních zástupců, který strkají ty svý rypáky tam, kam je strkat nemusí, se plošně stanoví přísnější pravidla, aby už nikdy a nikde nemohlo docházet k podobným podvodům a zlodějnám.

A ještě jedna důležitá věc na konec! Poslouchej dobře! Ti, kteří stanovují tahle přísná a dokonalá pravidla, je dokáží nenápadně a šikovně ohnout hned v zárodku tak, aby ti, co přijdou po nás, mohli pokračovat, samozřejmě pod naším dohledem, v naší práci.

Nám i budoucím!   

Autor: Irena Fuchsová | čtvrtek 5.7.2018 18:22 | karma článku: 19,29 | přečteno: 908x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

To tedy nechci. Jsou trapný...

18.4.2024 v 0:41 | Karma: 28,70

Irena Fuchsová

Setkání v metru

1.4.2024 v 22:42 | Karma: 26,40

Irena Fuchsová

Můj život s Kukurou

26.3.2024 v 15:33 | Karma: 40,11

Irena Fuchsová

Kolínské ráno s kanalizací

15.3.2024 v 23:12 | Karma: 30,40