My z šedé zóny

Ten článek, který jsem nedávno četla, mě rozesmál. Rozebíral skutečnost, že se rozvádí čím dál víc manželských párů, které svým věkem spadají do tzv. šedé zóny...

Šedou zónou autor myslel období předdůchodové a důchodové. Setkala jsem se s tímhle termínem poprvé, ale před chvílí jsem koukala na internet a zjistila jsem, že šedá zóna "frčí"...

Autor se nad skutečností, kterou uvádím v perexu, pozastavoval jako nad něčím novým, nevídaným, rozebíral, proč tomu tak je a proč tomu tak je právě v této době - v podstatě vytvořil malý katastrofický scénář pro katastrofický film o katastrofálním stavu české šedé zóny, který je důsledkem katastrofálního stavu naší společnosti.

Úsměvné. Opravdu. Z šedé zóny se utíkalo, utíká a bude utíkat stále a nikdy o tom nikdo nepsal, nikdo se nad tím nikdy nepozastavoval. Jediný, kdo mohl svůj útěk z šedé zóny popsat a zdůvodnit, jsou útěkáři a ti to nikdy neudělali. Neměli důvod cokoli zdůvodňovat. Útěky z šedé zóny byly, jsou a budou zcela přirozené.

Ale k jisté změně došlo, to je pravda. Ti, kteří nepochopili, že se mohou stát útěkáři, aniž by se rozvedli, ti se dneska začali rozvádět. Zbytečně tím na sebe upozornili statistiky a stali se lákavým soustem pro všechny profese, které hladově čekají, kdy se co někde vynoří, aby se na to vrhli, rozcupovali to svými názory a posléze zaškatulkovali.

Z mnoha příkladů útěkářů, uvedu tyto tři:

Nikdo nikdy nespočítal, kolik je mužů - chalupářů a žen - chalupářek, kteří se z šedé zóny odstěhují trvale na chalupu a partnera nechají doma.

Nikdo nikdy nespočítal, kolik žen i mužů uteče z šedé zóny od partnera, pod zástěrkou pomoci dětem s vnoučaty. Tyto útěky jsou často na druhý konec republiky či dokonce na jiný kontinent a jsou dlouhodobé.

Nikdo nikdy nespočítal, kolik žen útěkářek i mužů útěkářů využije stáří a nemohoucnosti svých rodičů. Nastěhují se k nim a pomáhají jim. A když své rodiče doprovodí na jejich konci, většinou zůstávají a nevrací se.

Všichni, které jsem jmenovala, jsou tzv. útěkáři z šedé zóny, kteří se řídí radou jisté právničky. Radou, která se mezi útěkáři z šedé zóny, rychle roznesla:

"Ve vašem věku je lepší být šťastná vdova či šťastný vdovec, než se rozvádět, nemyslíte?"

P. S.

1. Prosím vás, tenhle blog se netýká vás, kteří nejste ani náhodou útěkáři. 

2. Netýká se ani vás, kteří útěkáři jste, ale nikdy byste si to nepřiznali.

3. Hrdě se hlásím k tomu, že útěkář jsem. Bude mi 68 let a stále jezdím z Kolína do Činoherního klubu, kde s láskou napovídám. A v Kolíně mám pracovnu, kam s láskou chodím psát a snít a odpočívat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Fuchsová | sobota 10.3.2018 18:33 | karma článku: 29,22 | přečteno: 1442x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

To tedy nechci. Jsou trapný...

18.4.2024 v 0:41 | Karma: 28,40

Irena Fuchsová

Setkání v metru

1.4.2024 v 22:42 | Karma: 26,28

Irena Fuchsová

Můj život s Kukurou

26.3.2024 v 15:33 | Karma: 40,11

Irena Fuchsová

Kolínské ráno s kanalizací

15.3.2024 v 23:12 | Karma: 30,31