Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moje tři silvestrovské oslavy

Určitě mi dáte za pravdu, že ne všechny Silvestry si pamatujeme, byť byly sebekrásnější. A přitom jsme jich prožili stejný počet, kolik je nám let. Například já jich prožila šedesát tři, některé si pamatuji více, jiné méně, ale do paměti mi nejvíce zapadly tyto tři...

Od roku 1968 až do roku 1993, jsem trávila Silvestry v kolínském divadle, kde jsem pracovala jako nápověda. V divadelním klubu se sešli nejenom kolínští zaměstnanci, ale přijížděli i herci z Prahy, a po celou silvestrovskou noc byl divadelní klub místem setkávání s kamarády a s návštěvníky našich představení. Všechny divadelní Silvestry byly úžasné a trvaly do novoročního rána. Ale nejvíce mi utkvěl v paměti Silvestr 1977.

Byla jsem tehdy v divadelním klubu s manželem, s kamarádkou Marcelou, s bratrem Kájou a s mojí maminkou. Tříletého Filipa mi hlídal můj otec. Můj manžel si žil svůj život, na společnou domácnost nepřispíval a na Filipa mi dával pouze přídavky, které dostával od státu. Pracoval v Praze, a když přijel na víkend domů, vyjedl ledničku, já mu mezitím vyprala a vyžehlila a on zase odjel. Každé léto jezdil na dva měsíce do Bulharska a po návratu se chlubil, kolikrát se vyspal s dcerou majitelky, která mu pronajímala pokoj. Rozvedu se, říkala jsem si už dlouho, ale na co jsem čekala, nevím.

Divadelní Silvestr 1977 byl, jako každý rok, úžasný, ale můj manžel se nebavil. Zeptala jsem se ho, proč se nebaví. A on řekl, chovala ses celý rok tak, že si nezasloužíš, abych se bavil. V tu chvíli jsem věděla, že tohle je to, na co jsem čekala. Na konci roku 1978 jsem byla rozvedená.

Silvestr 1986 jsme s panem Fuchsem, kterého jsem si vzala v roce 1980, slavili s mojí přítelkyní Marcelou a s jejím mužem. Marcela byla od podzimu nemocná, měla problémy s plícemi, a domů se z pražské nemocnice vrátila pár dnů před Silvestrem. Brala svou nemoc s optimismem, stala se z ní nekuřačka s dlouhou, prázdnou špičkou, kterou ležérně používala místo cigarety, věřila, že bude brzy zdravá a plánovala v březnu návrat do knihkupectví, kde pracovala.

Když jsme si s jejím mužem šli dát před půlnocí na verandu cigaretu, řekl mi, že mu doktoři oznámili, že Marcela má rakovinu plic a že jí dávají tři měsíce. A že to neví. Návrat do pokoje, kde se Marcela smála s panem Fuchsem, patřil k nejtěžším chvílím mého života.

Nikdy nezapomenu ani na Silvestr 1998. Po Štědrém dnu odletěl pan Fuchs s dcerou Ritou do teplých krajů a vrátit se měli den po Novém roce. Nevadilo mi to, těšila jsem se, jak prožiju Silvestr sama, s naším drsnosrstým jezevčíkem Benem, a s krabicí třiceti různých obložených chlebíčků, které jsem si objednala v kolínském Mléčném baru, dopoledne na Silvestra, jsem si pro ně došla, a hned potom začal nejkrásnější Silvestr mého života. Nejkrásnější, protože byl jenom můj a Bena, a nezkazili nám ho ani silvestrovští odstřelovači rachejtlí.

V tichém, uklízeném bytě, jsem koukala na televizi, jedla chlebíčky a z pevné linky jsem telefonovala na všechny světové strany svým příbuzným a kamarádům. I moji cestovatelé mi několikrát zavolali z cizokrajné silvestrovské oslavy, ale protože pan Fuchs slyšel z mého hlasu radost a nadšení, nikdy potom mi už podobný Silvestr nedopřál. Škoda. :-)

P. S.

Tento fejeton vyšel 31. prosince 2013, v MAGAZÍNU DOMA DNES  

Autor: Irena Fuchsová | úterý 31.12.2013 13:17 | karma článku: 16,04 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

Babiččina moudrost

V polovině padesátých let mi bylo pět let. Maminka byla se mnou a s bráškou o dva roky starším, doma. V dětském kolektivu, o kterém se říká, že je krutý, jsem tedy nebyla, ale přesto jsem si denně uvědomovala, že jsem postižená.

24.6.2023 v 23:04 | Karma: 28,25 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

A co by sis dal? Co tam máš.

Něco bych si dal, ozve se pravidelně pan Fuchs hodinu po večeři, kdy končím poslední kolečko večerních prací a chystám se zmizet ve svém pokoji.

27.5.2023 v 0:13 | Karma: 29,84 | Přečteno: 885x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Jak to, že nevíš, kolik stojí kilo brambor?!

Protože je jdu koupit, když je potřebuju a to je mi fakt jedno, kolik stojí! - A kolik stojí máslo, co kupuješ? - Nevím. Je české, dobré a má 82% tuku.- Jarda koupil pět másel, jedno za třicet korun. - Tak to mu přeju dobrou chuť!

19.5.2023 v 21:31 | Karma: 29,41 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Proč na mě ta baba čumí?!

Jako by nestačilo, že jsme ráno zaspali a ve spěchu se oblékli tak, že jsme z toho celý den byli nesví, vona se teď i ta baba z vedlejšího baráku musí zastavit, otočit se a čumět a čumět, dokud ji nepřejdeme. Zkazí nám celý večer!

28.4.2023 v 21:22 | Karma: 34,94 | Přečteno: 2327x | Diskuse| Společnost

Irena Fuchsová

Menstruační vložky jako velikonoční předkrm

Nevím, jak to bylo v dětství u vás, když se obědvalo. Jsem ročník 1950 a odmalička jsme my, děti, věděly, že se u jídla nemluví například o tom, že jsme byly kakat a dospělí nemluví například o tom, že včera zvraceli.

9.4.2023 v 22:13 | Karma: 32,76 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 748
  • Celková karma 26,63
  • Průměrná čtenost 2339x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.