Jak se do kolínského lesa volá, tak se z kolínského lesa ozývá

V Magazínu Pátek LN je rozhovor "Kunderovy mystifikace", se spisovatelem Janem Novákem. Na otázku Marie Bordier, jestli čte reakce na svou knihu o M. Kunderovi, odpověděl takto: Jak se říkalo u nás v Kolíně: Ať se kočky pudrujou!

Narodila jsem se v Kolíně, jsem o tři roky starší než Jan Novák, a nikdy jsem neslyšela, že by se v Kolíně něco takového říkalo.

Ale pamatuju se, jak v roce 1969, kdy šestnáctiletý Jan Novák s rodiči emigroval, nemluvili kolíňáci o ničem jiném, než o jeho otci, funkcionáři ROH (Revoluční odborové hnutí), který odcizil milion korun československých z pokladny ROH, kam si řadoví členové ukládali své peníze.

"Pamatuješ se na nějakého Nováka, který v roce 1967 emigroval s rodinou i s milionem, který ukradl z pokladny ROH," zeptala jsem se své kamarádky, o pár let starší.

"Jak by ne," rozesmála se. "Dělal ve Frigeře, nevím, jestli byl předsedou ROH, ale funkcionář ROH byl určitě, jinak by se k těm penězům nedostal. Jeho žena prodávala v Zelenině na náměstí, tam, jak je dneska Optika. Moc hezká ženská!"

Když Jan Novák přijel 9. 2. 2007 představit do Kolína svou knihu Děda, vsadila jsem se s kamarádem, jestli se zmíní o tom, co jeho otec udělal, než s rodinou emigroval. Vyhrála jsem. Nezmínil se.

 "Já si připadal jak za komoušů," řekl mi  kamarád, když jsme po křtu vyšli do Kovářské ulice. "To měl kolem sebe ochranku? Vidělas, jak nás sledovali, aby se náhodou někdo pana spisovatele nezeptal, jestli ví, že jeho fotr je zloděj?" Rozesmála jsem se.

"To nebyla ochranka. To byli kamarádi. Ale máš pravdu. Hlídali nás."

"Z Brna se ke mně doneslo, že se Kunderovi děsí toho, co píšu, četli prý Mašíny a Kundera byl k té knize kritický," říká mimo jiné v tomto rozhovoru Jan Novák. "Já bych byl samozřejmě nerad, kdyby to pro něj mělo nějaké následky, je mu jednadevadesát let. Zároveň ale nechápu, proč by se mělo úzkostlivě mlčet o tom, co někdo prokazatelně dělal."

O Věru a Milana Kunderovi se nebojím. Určitě si v Paříži neberou deštník, když v Česku prší.

Ale s poslední větou naprosto souhlasím. Také nechápu, proč by se mělo úzkostlivě mlčet o tom, co někdo prokazatelně dělal.

Ať se kočky pudrujou!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Fuchsová | sobota 27.6.2020 10:50 | karma článku: 30,36 | přečteno: 1461x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

To tedy nechci. Jsou trapný...

18.4.2024 v 0:41 | Karma: 28,40

Irena Fuchsová

Setkání v metru

1.4.2024 v 22:42 | Karma: 26,28

Irena Fuchsová

Můj život s Kukurou

26.3.2024 v 15:33 | Karma: 40,11

Irena Fuchsová

Kolínské ráno s kanalizací

15.3.2024 v 23:12 | Karma: 30,31