1. Na Nei – Report se nedá zapomenout

Před několika dny mi přišla esemeska, kde se dotyčný představil a že by se chtěl sejít, protože píše bakalářskou práci o Nei-Reportu. Poslala jsem mu svůj mail, aby mi napsal víc a pak už se to v mé hlavě rozjelo…

Na každé besedě se svými čtenáři říkám, že jsem měla štěstí, že pracuju celý život v divadle a píšu, protože divadlo a psaní se zázračně prolínají. Nei - Report a Činoherní klub to potvrzují.

V květnu 1994 jsem nastoupila do ČK. Čekal na mě Jean-Paul Sartre a jeho hra S vyloučením veřejnosti. Zkoušela jsem s režisérem Strniskem, s Libuškou Šafránkovou, která se právě vrátila po dvou letech z Národního divadla, s Danou Syslovou a s Michalem Dlouhým a Pavlem Kikinčukem, kteří spolu alternovali.

Bylo mi 44 let a poprvé v životě jsem zažila rozebírání postav až na dřeň, rozhovory o jejich sexuální orientaci, povaze, životě, a když jsem po červnové premiéře šla na dvouměsíční dovolenou, strašně se mi stýskalo po té otevřenosti, pravdivosti, upřímnosti.

A tak jsem napsala erotickou povídku, Láska prochází žaludkem. Upřímnou až na dřeň. Hlavní postava dívky bylo nejupřímnější stvoření, jaké jsem kdy stvořila. To můžu poslat jedině do Nei-Reportu, řekla jsem si, nikde jinde mi ji nevezmou. A tak jsem ji tam začátkem července poslala. Poštou, jak jinak.

Ke konci srpna mi přišel honorář 1 500,- Kčs. Odesílatel NR. Psala jsem tehdy fejetony do Naší rodiny, tak jsem myslela, že mi dali nějaké odměny, ale když mi kolínští kamarádi na ulici naznačovali, že jsem je tedy dost překvapila, a že nevěděli, co všechno se dá s rohlíky dělat, došlo mi, že NR není Naše rodina.

Zavolala jsem do Nei-Reportu (na pevnou linku, mobily tehdy ještě běžně nebyly), tam mi potvrdili, že moje povídka vyšla před 14 dny a jestli časopis chci, ať se v redakci stavím.

Jela jsem do Prahy hned druhý den. V redakci jsem se seznámila s několika lidmi, kteří tam zrovna byli, dostala jsem časopis, nalistovala svoji povídku, přečetla jsem název a v hlavě mi zahučelo.

To jsou prasata! Prasata!!!

Láska prochází žalud(k)em.

Tak vypadal název mé povídky v podání Nei-Reportu! A tak začala moje spolupráce s Nei-Reportem, která trvala dalších víc jak deset let...

P. S.

Pokračování příště.

Autor: Irena Fuchsová | pondělí 25.7.2022 21:45 | karma článku: 25,42 | přečteno: 1198x
  • Další články autora

Irena Fuchsová

To tedy nechci. Jsou trapný...

18.4.2024 v 0:41 | Karma: 27,98

Irena Fuchsová

Setkání v metru

1.4.2024 v 22:42 | Karma: 26,03

Irena Fuchsová

Můj život s Kukurou

26.3.2024 v 15:33 | Karma: 40,11

Irena Fuchsová

Kolínské ráno s kanalizací

15.3.2024 v 23:12 | Karma: 30,31