Jak jsem naštval učitele

V Čechách je každý odborníkem na školství a zdravotnictví. Každý totiž chodil do školy a minimálně jednou byl u lékaře. Mě nevyjímaje.

Poté, co jsem publikoval svůj blog o možných odchodech lékařů, dostal jsem překvapivě velké množství mailů. Prakticky všechny byly souhlasné a několik jich pocházelo od studentů a rodičů budoucích lékařů. Jeden mail byl nesouhlasný a vyčítal mi mírně, že si beru do úst dojičky a soustružníky. Proč zrovna je, to jsem vysvětlil v onom blogu a ponechám bez komentáře. A pak přišel ještě jeden, který pocházel od učitele a reagoval na to, že se otírám pro změnu o učitele. A to mě zamrzelo, protože přišel od učitele, kterého si vážím a obávám se, že jsem podobně naštval i některé další, kteří se viděli v zrcadle, které nebylo nastaveno jim.

Můj děda byl celý život vesnický kantor, maminka učitelka, moje kmotra byla učitelka, a když už tak chodím po rodině, tak i moje švagrová je učitelka a kmotra mé dcery také. Mezi učiteli mám spoustu přátel (doufám, že stále) a myslím, že všichni pochopili, že jsem je urazit nechtěl, i když si dovedu živě představit, že obrat „že po nich v Unii nikdo netouží“  nadzvedl asi všechny.

Ono je to ale bohužel pravda. Není to však jejich vina, učitel je zkrátka velmi obtížně přesaditelný do cizokrajného prostředí (zvlášť pokud učí například zrovna češtinu). Učitelé, podobně jako lékaři, utíkají za lepším platem. Učitelé však ne z Čech, ale z oboru a situace může být za čas stejná jako u lékařstva. Učitelé, stejně jako lékaři jsou dobří a špatní. A o tom něco vím, protože mě už léčili i učili obojí.

Podpořil jsem v oprávněných požadavcích lékaře, fandím i učitelům. Viděl jsem (hodně) zblízka pracovat jedny i druhé. Práci lékaře dovedeme posoudit podle řady poměřitelných kritérií. Ale jak posoudíme OBJEKTIVNĚ dobrého a špatného učitele? Tohle nevím a na to odborník nejsem a zřejmě s tím mají potíže i "pánové nahoře". Všechny dobré učitele jsem si zařadil do té své „Komenského síně slávy“ spíše srdcem, pocitem. A tak se omlouvám všem těm dobrým kantorům, po kterých sice v Unii stále netouží, ale po kterých velmi touží rodiče všech školou povinných.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Frömmer | úterý 9.11.2010 19:03 | karma článku: 13,60 | přečteno: 1155x