Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Omyly v chápání pojmů křiví naše životy

Nezdravý a nesprávný život současných lidí má za následek, že začínají nesprávně a zkresleně vnímat i realitu kolem sebe. A mimo jiné také různé pojmy, které významově překroutili a pokřivili.

To má za následek, že postupně přestávají chápat skutečný význam toho, o čem mluví. Chápou to totiž jen tak, jak to oni sami považují za správné. Ne však žel tak, jak je to správně, objektivně a skutečně.

Takový přístup však musí mít zákonitě za následek bludné, nesprávné a falešné cesty, kterými musí kráčet všichni ti, kteří následují zkreslené a pokřivené významy pojmů. Všichni ti, kteří si nedali námahu pochopit, co tyto pojmy ve skutečnosti znamenají a jaké cesty jim ukazují.

A pokud se něco takového týká opravdu závažných a klíčových pojmů, musí to mít pro celé velké skupiny lidí i pro každého jednotlivce, který tomu podlehl nedozírné, ba až tragické důsledky.

Jedním z obzvlášť závažných příkladů podobné pokřivenosti je slovo „bohoslužba“ a s ním spojené bloudění celého lidstva.

„Zúčastnil jsem se bohoslužeb! Konají se slavnostní bohoslužby!“ Tyto a jím podobné výrazy označují pojem bohoslužba jako účast na nějakém setkání věřících. V dnešním pojetí tedy bohoslužba znamená účast na setkání, nebo shromáždění určité církve. Je v podstatě úplně jedno jaké církve, protože ve všech církvích je to vnímáno obdobně pokřiveným způsobem.

Takové chápání pojmu bohoslužba je však nesprávné a k jeho pokřivení došlo proto, aby to vyhovovalo lidské duchovní pohodlnosti, a aby to  vyžadovalo co nejméně námahy. Aby lidé pouze svou účastí na nějakém náboženském setkání pohodlně učinili zadost všemu, čím jsou povinni vůči Stvořiteli.

Co však ve skutečnosti znamená pojem bohoslužba? Něco úplně jiného, než účast na setkání.

Boho – služba! Sloužit Bohu! Sloužit!

Co znamená slovo sloužit? Znamená plnit někoho vůli. V tomto případě Vůli Boží!

Plněním Vůle Stvořitele máme tedy sloužit Stvořiteli! Jak vůbec mohlo dojít k nějakému omylu v chápání této tak logické věci? A sloužit přece znamená jednat! Znamená něco dělat! Dělat to tak, jak si to přeje ten, komu sloužíme. V našem případě Stvořitel.

Skutečná bohoslužba se tedy neomezuje na nějaké místo a nějaký čas. Skutečná a pravá bohoslužba je naplňování Vůle Nejvyššího v každodenním životě tak, že ji zohledňujeme a bereme na zřetel při všem co konáme. Při všem co cítíme, myslíme, mluvíme a činíme. Při všem dbáme na to, aby to bylo v souladu s Vůlí Nejvyššího. Tím provádíme pravou bohoslužbu v našem každodenním životě.

Skutečnou bohoslužbu, čili službu Bohu, máme tedy provádět prostřednictvím všeho co myslíme, cítíme, mluvíme a jednáme, aby to vždy bylo pouze ke cti Nejvyššímu.

Pravá bohoslužba však z výše pochopitelných důvodů dosud nebyla lidmi na zemi ještě nikdy prováděna. Lidé totiž ve své pohodlnosti úmyslně překroutili tento pojem tak, že si pod ním představovali pouze svou účast na náboženských setkáních.

Kdyby se však nad věcmi alespoň trošku zamýšleli, svoje setkání, na kterém se scházeli za účelem společného uctívání, velebení a projevování díků Stvořiteli, by museli po správnosti nazvat třeba hodinami uctívání Stvořitele, nebo třeba pobožnostmi. Nikdy však ne bohoslužbou, protože sloužit Bohu člověk musí a má ve svém každodenním životě.

Lidé si to ale udělali pohodlným a své schůzky, na kterých uctívali a velebili Nejvyššího nazvali bohoslužbami. Časem stráveným na těchto setkáních pak považovali svou službu Nejvyššímu za vyřízenou a oni si ve svém osobním, každodenním životě již mohli dělat co chtěli.

A také si dělali! V reálném životě jednali a dosud jednají vždy pouze podle své vlastní vůle, a proto to i přesně tak všude vypadá. Proto je svět takovým, jakým je. Plným chamtivosti, bezohlednosti, egoismu, nečestnosti, nespravedlnosti, lži, nepoctivosti a nečistoty.

Na tomto světě totiž dosud vždy chyběla pravá bohoslužba, neboli jednání, které v sobě zahrnuje a zohledňuje vznešenou Vůli Nejvyššího. Které zohledňuje vznešenou Vůli Nejvyššího ve všem lidském cítění, myšlení, řeči a jednání v každodenním životě.

Lidstvo i jednotlivci by tedy konečně měli začít konat pravou bohoslužbu! Měli by konečně začít sloužit Bohu tak, jak to zde na zemi mělo být již dávno.

Vše, co lidé dělají, by měli dělat pouze Jemu ke cti! Vše, co dělají by mělo být hodné Jeho vznešenosti a ušlechtilosti! Svými vznešenými, čistými a spravedlivými city, myšlenkami, slovy a činy by měli sloužit svému Stvoŕiteli a tím pozdvihnout tuto Zemi, svůj národ i sebe sama. Ať proto vše, co se na naší zemi děje, je jen jedinou vznešenou bohoslužbou, konanou ke cti velkého, dobrotivého a spravedlivého Boha!

Lidé by nikdy neměli dělat, myslet a mluvit nic, co by nesplňovalo kritéria života žitého ke cti Stvořitele. Života, který právě takovýmto způsobem učiní živou a pravou bohoslužbou.

Autor: František Skopal | čtvrtek 30.9.2021 16:22 | karma článku: 10,38 | přečteno: 241x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 83x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

První létající divize. Armáda investuje miliardy, chce masy dronů do tří let

18. května 2024  10:48

Válka na Ukrajině je bitvou technologií a především pak bezpilotních prostředků. To si uvědomuje i...

KLDR hodnotila přesnost střel odpalem do moře. Kim posílí jaderný program

18. května 2024  10:15

Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely do Japonského moře. Severokorejský...

Epidemioložka SZÚ varuje, že legionella může být ve vířivkách i osvěžovačích

18. května 2024

Rozstřel Je černý kašel na ústupu nebo stále ještě představuje hrozbu? A kde se můžeme nakazit záškrtem nebo...

Velká záhada rozluštěna. Bloky na stavbu pyramid přinesl do pouště Nil

18. května 2024

Premium Vědci možná vyřešili záhadu táhnoucí se celá tisíciletí: jak staří Egypťané dotáhli obrovské...

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik