Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O materialismu, propagandě a pravých hodnotách bez servítky

   Otázka: Je současný systém opravdu takový mravně prohnilý? Nepřinesla snad moderní civilizace lidem nic dobrého? Je správné neustále odhalovat nové chyby a nedostatky? Nepřispívá to jen k prohlubování krize a deprese?

   Neškodilo by trochu úcty k "nepříteli", za který považujete rozumově materialistický způsob myšlení a uspořádání společnosti. Není právě optimismus tím, co potřebujeme?

   Odpověď:
   Ano, určitá úcta k soupeři a "nepříteli", jak to nazýváte, je projevem rytířskosti, avšak nepřítel by měl být toho také hodný. Měl by splňovat jisté vnitřní kvality a kritéria. Zákeřnost, podvádění, nečestnost, lež a podobně, toto vše by nemělo přicházet v úvahu.

   Ale žel, právě takovým zákeřným a nepoctivým soupeřem je dnešní, materialistický způsob myšlení, a na něm postavený materialismus současného typu, jehož chování dokonale vystihuje přirovnání k vlkovi, oblečenému v rouše beránčím.

   Ano, přesně takhle to reálné funguje! Navenek plná ústa demokracie, svobody projevu, lidské důstojnosti, stejných práv, cesty k blahobytu a tak dále, ovšem ve skutečnosti, uvnitř, pouze chamtivost, nenasytnost, bezohlednost, touha po ovládání jiných, surovost, nelidskost, sdírání, zneužívání a podobně. Uvnitř, v jádru je to ve skutečnosti pouze lidí nedůstojná nízkost a hnus.

   Nicméně dobrá propaganda dělá zázraky a tisíckrát opakovaná lež se nakonec přece jen stává pravdou. O nesmírné síle neustálé a neúnavné propagandy věděli už své fašisté, komunisté, nebo jiné režimy, které ji dlouhá léta úspěšně využívaly a stále více zdokonalovaly. No a tento osvědčený a léty téměř do dokonalosti dovedený způsob zpracování a ovládání širokých mas obyvatelstva uplatňuje s velkým úspěchem také současný, bezohledný, rozumově - materialistický společenský systém, skrývající svou pravou tvář pod pláštíkem svobody a demokracie.

   Širokým masám obyvatelstva je neustále a neúnavně, ze všech možných stran prezentována především pozitivní tvář materialistického způsobu myšlení a materialistického způsobu řešení problémů. A jelikož široké masy jsou pod vlivem této propagandy mimořádně zaneprázdněné honbou za "jediným dobrem na světě", čili za materiálním prospěchem, nemají ve skutečnosti čas hlouběji se nad věcmi zamýšlet a obecně šířeny, propagandistické lži naivně považují za pravdu.

   Takový je tedy ve skutečnosti "nepřítel"! Je to dravý vlk, věnující nesmírné úsilí, aby budil dojem beránka. A daří se mu to!

   Pokud ale chce například lékař vyléčit pacienta, musí přece nejprve dokonale poznat příčinu a rozsah nemoci, aby na základě správné diagnózy mohl potom určit tu nejvhodnější léčbu. Jednoduše problém třeba nejprve pojmenovat a až pak následně hledat efektivní východisko z dané situace.

   Pokud se tedy máme pohnout skutečně dopředu, je třeba nejprve strhnout falešnou masku beránka z tváře zločince a lidem jasně ukázat, že to, co jim je předkládáno jako dobré a pozitivní, je ve skutečnosti zvráceností a zvrhlostí nejhrubšího zrna.

   Rozumově materialistický způsob myšlení je doslova duševní chorobou, která způsobila všechny války, všechnu bídu, strádání a utrpení lidí během dlouhé historie této civilizace. Dnes dosahuje materialismus svého vrcholu a ve své bezedné dychtivosti po zisku se stále rychleji přibližuje k osudové hranici, za kterou se již nachází pouze jediné - zánik života na této planete. Je vskutku slepý ten, kdo to nevidí.

   Ale žel, lidé to tak opravdu nevnímají a nevidí, protože svého vrcholu dosahuje také mistrovství falešné propagandy, která je drží na uzdě a která se všemožně snaží vzbudit dojem, že je vše v naprostém pořádku a že svět spěje dokonce k lepšímu.

   Materialistický způsob myšlení je však, jak již bylo řečeno, nemocný způsob myšlení, zodpovědný za všechno zlo světa. Přesto však existuje mnoho lidí, také čestných a dobrých, kteří ho obhajují a zastávají, s přihlédnutím na různá pozitiva, které nám přinesl. Všichni tito dobří lidé jsou ale žel ve skutečnosti pouze naivními a nevědomými oběťmi dobře propracované a efektivně působící propagandy.

   Ano, je faktem, že naše doba, více než kterákoli jiná potřebuje optimismus, potřebuje úsměv a radostné nadšení učinit svět lepším. Avšak tento optimismus nemůže být prázdný, falešný a  vynucený pouze rozumem, jak je tomu dnes.

   Tak, jak musí být hodnota peněz reálné krytá zlatem, tak musí být také optimismus krytý skutečnými a pravými hodnotami, o které se opírá. Jedině ztotožněním se s pravými hodnotami se může stát také náš optimismus pravým. Ba co víc, on dokonce z těchto hodnot automaticky vyvěrá. Takový optimismus je skutečně to, co v dnešní době potřebujeme jako sůl.

   Naopak, současný hraný a neupřímný optimismus, jehož účelem je pouze zastřít boření se všeho toho, co lidé dosud vybudovali, takový optimismus je dnes doslova bláznovstvím.

   A jaké jsou to tedy ty pravé hodnoty, o které bychom se měli opřít? Zcela v první řadě by měl být současný, bezohledný konkurenční boj, v němž silnější ničí, potírá a profituje ze slabšího, nahrazen principem všeobecné spolupráce, přinášející zcela stejný užitek všem zúčastněným. Jde v podstatě o praktické uplatnění slov o bráni ohledu na jiných v takové míře, v jaké ho bereme sami na sebe.

   Samozřejmě, mohli bychom hovořit ještě také o jiných, pravých hodnotách, ale tímto třeba začít. Třeba začít skutečnou úctou člověka k člověku, přerůstající v snahu vzájemně si pomáhat a podporovat se - v osobním životě, v práci, v řízení státu i ve vztazích mezi jednotlivými národy. Na tomto stojí a padá úplně všechno! Pokud totiž nedokážeme zrealizovat tuto nejzákladnější hodnotu pravého lidství, nemá smysl mluvit o hodnotách jiných.

   Pokud to však ale dokážeme a vzájemná podpora, pomoc, pozdvihování a spolupráce lidí bez jakýchkoliv postranních a zištných úmyslů se stane realitou, z tohoto nezbytného základu začnou automaticky vyrůstat další skutečné a pravé hodnoty, jakými jsou spravedlnost, ušlechtilost, krása, moudrost, a jako koruna všeho, poznání plné Pravdy o životě.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Skopal | pondělí 30.12.2019 15:55 | karma článku: 6,58 | přečteno: 103x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 84x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Poslanci schvalují smlouvu s Německem o rozvoji labské vodní cesty

23. května 2024  8:45,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Poslanci schvalují smlouvu s Německem o údržbě a rozvoji labské vodní cesty. Stanoví základní...

Nizozemsko proti Bruselu. Imigrační a klimatické plány Unie Wildersovi nesedí

23. května 2024

Premium Vypadá to na téměř neodvratný střet. Chystaná nizozemská vláda euroskeptického vítěze voleb Geerta...

V pátek hrozí silné bouřky a přívalové deště. Napršet může až 30 milimetrů

23. května 2024  10:56

V pátek se budou na většině území lokálně vytvářet bouřky s přívalovými srážkami. Za krátký čas...

Za zneužití dotací při přeměně zámků na hotely dostal podnikatel 5,5 roku

23. května 2024  10:24

Vězení na pět a půl roku vyměřil olomoucký krajský soud podnikateli Petru Látalovi, který podle...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 360x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik