Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je tragické vyměnit 80 let za věčnost!

   Představte si, že máte dvě možnosti. První je, že dostanete 8000 korun jen tak bez ničeho hned na ruku. A druhá je, že za určitých podmínek získáte přístup k neomezeným finančním zdrojům. Co byste si vybrali?

   To první, nebo to druhé?

   Každého normálního člověka by jistě okamžitě zaujala druhá možnost, a proto by se informoval o podmínkách, které by měl splnit.

   Avšak lidé naší planety nejsou pravděpodobně normální, protože v trochu jiných souvislostech, ale na základě téhož principu, si zcela nelogicky a nepochopitelně vybírají první možnost. A vybírají si ji v tom smyslu, že 80 let svého materiálního a fyzického bytí upřednostní před věčným, nikdy nekončícím a trvalým duchovním bytím.

   Znamená to tedy, že každý z nás má na výběr, zda své snažení, své radosti, své hodnoty, své štěstí i celé své bytí spojí se svou hmotnou a materiální existencí, jako s tím jediným co existuje, a co pro něj má nějaký smysl a význam. Nebo naopak, zda bude vnímat svůj pozemský život jen jako něco dočasné. Jen jako přípravu na skutečný a pravý život v říši ducha.

   Pokud člověk vsadí vše jen na 80 let své materiální existence, vybírá si tím zároveň uznávání materialistického hodnotového žebříčku, který tak důvěrně známe z našeho každodenního života. Vybírá si tím hodnoty materialismu, kterými jsou peníze a jejich získávání. Kterými jsou majetky, užívání, moc, sláva, kariéra, úspěch a podobně.

   Takový člověk neuznává nic jiného a jeho život i jeho myšlení se pohybují pouze v těchto hranicích. Z hlediska své materialistické filozofie si užívá plnými doušky, jak se jen dá. Ale život letí až příliš rychle, nadchází stáří a nakonec smrt. A člověk najednou ztrácí všechno co měl a čím byl, přičemž podle jeho materialistického názoru odchází do nicoty. A právě proto, že definitivně skončíme v nicotě, si třeba během aktivního života maximálně užít. To je první možnost.

   Druhá možnost spočívá v tom, že člověk si je schopen uvědomit, že lidský život má přece jen mnohem vyšší hodnotu, než je jeho osmdesátiletá existence na zemi. Že celé naše bytí není vůbec vtěsnáno do ubohých osmdesáti let pozemského života. Že naše bytí je něco mnohem velkorysejší. Že sahá až k věčnosti.

   Avšak dosažení mety věčnosti je podmíněno osobnostním dosažením těch nejvyšších a nejvznešenějších hodnot ducha. Neboť přesně tak, jak se materialista v hmotném světě musí cílevědomě usilovat o dosažení materiálního prospěchu a materiálních požitků, stejně cílevědomě a intenzivně se musí člověk ducha snažit o dosahování vysokých morálních hodnot a ctností. Těmito hodnotami je spravedlnost, čestnost, ohleduplnost, vnitřní čistota, ušlechtilost, snaha o poznávání duchovního rozměru bytí, snaha o poznávání Vůle Stvořitele a snaha o nabývání pevného a úcty plného vztahu k němu. Jen plná míra těchto osobnostně nabytých kvalit a poznání ducha může člověku otevřít bránu k věčnosti. Bránu k věčnému bytí v říši ducha, plnému nikdy nekončícího štěstí a radosti.

   Ta nejlepší rada, o kterou v dnešní době dbá málokdo zní: "Shromažďujte své poklady v nebi! Neboť tam, kde je váš poklad, tam bude i vaše srdce!"

  Jinými slovy řečeno: Shromažďujte poklady věčných a nezničitelných hodnot ducha, protože jen dostatečná kvalita a množství nahromadění tohoto kapitálu vám může otevřít brány království nebeského.

   Znamená to tedy, že hodnoty, k jakým přilne naše srdce, se stanou našim osudem. Osudem osmdesáti let konzumně pojatého života na zemi, nebo osudem věčného bytí v případě naší intenzivní pozemské snahy o nabývání hodnot ducha.

   Abychom měli v celé věci zcela jasno, uvedu slova jedné paní, které jsem náhodně zachytil cestou vlakem. Spolu se svou známou vedla rozhovor o různých věcech, a nakonec se rozpovídaly o tom, že budou mít setkání ze střední školy po čtyřiceti letech. A zmiňovaná paní na to řekla asi toto: "Já tam nepůjdu, protože zas se tam budou jen všichni chválit, co mají, co dosáhli, kde všude byli a jak skvěle se daří jejich dětem. Mně se to už nechce poslouchat".

   Tato slova starší paní dokonale vystihují hodnotový svět současného člověka. To jsou hodnoty, které pro něj znamenají všechno a se kterými se chlubí při vhodných příležitostech. Jsou to však jen hodnoty materiální, jako jsou majetky a peníze, nebo pak hodnoty s materií úzce související, jako je kariéra, postavení, různé úspěchy, společenská uznání, dovolené, nová auta a mnohé jiné možnosti toho, co si všechno může člověk dovolit. Do této pasti je chyceno srdce většiny lidí našeho světa. Toto je vším, co pro ně něco znamená. Jenom dosažení těchto věcí jich hřeje u srdce. Toto je jejich poklad, na který jsou fixovaní. Ve skutečnosti se tím však fixují pouze na vlastní, uboze nepatrnou, zhruba osmdesátiletou existenci, po níž následuje jejich duchovní poprava. Duchovní poprava osobnosti, která upřednostnila osmdesát let pozemských požitků před věčným a nikdy nekončícím bytím. Takové jednání a takový výběr je v dnešní duchovně přelomové době vysloveným šílenstvím. Je hloupostí, jaká nemá obdoby! Je něčím tak absurdně neuvěřitelným, že na to není slov!

   Svět se však zbláznil, protože všude, kde se jen podíváte, lidé jednají a uvažují pouze na základě takového, čistě materialistického, krátkozrakého šílenství, limitovaného ubohými osmdesáti lety jejich života, po kterých už v dnešní vážné době často přichází definitivní rozsudek smrti.

   Ale tento rozsudek smrti by vůbec nemusel přijít, kdyby poklad a srdce lidí byly ukotveny na správné straně. Na straně ducha a v hodnotách ducha, které jsou věčné, a které proto propůjčí věčné bytí každému, kdo o ně usiluje.

   Jde skutečně o až příliš jednoznačnou volbu, která by měla být pro každého normálního člověka zcela jasná. A přece náš svět a lidé v něm žijí v materialistickém blouznění, které vyráží normálnímu člověku dech. Ale žel, je to tak!

   A proto alespoň ty, jednotlivec, vystup z tohoto kolotoče materialistického šílenství, vymezeného ubohými osmdesáti lety života, a svou duši, mysl a srdce zaměř ke shromažďování hodnot ducha, protože lidské bytí je mnohem větší a vznešenější než to, co z něj udělal a dělá bezduchý materialismus.

Autor: František Skopal | pondělí 4.5.2020 15:44 | karma článku: 11,82 | přečteno: 412x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 85x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, řekl Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  21:46

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Jednejme s Ruskem, zaznělo na summitu o Ukrajině. USA hlásí další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  21:07

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 360x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik