Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z cizího krev neteče.

To je filosofie těch, kdo teď před volbami rozdávají peníze na všechny strany bezohledně k těm, kdo je musí vydělávat. Ten, kdo nikdy nebyl součástí výdělečného procesu, si vztah má dáti - dal těžko uvědomuje.

Tak jak rostou sociální dávky, tak také roste počet těch, které nic nenutí, aby si své životní potřeby zajišťovali chozením do práce. I bez práce mají peníze na bydlení, na potraviny, na náplně do nádrží svých aut, na krmení pro své psy, ale třeba i na drogy a hrací automaty. Zkrátka na srovnatelně stejný život jako ti, kdo do práce chodí. Možná až na to, že na  ty poslední dvě položky si lidé chodící do práce nenajdou ani zdroje, ani čas, ani chuť.

Pro některé lidi může být určitě radostnou zprávou, že dlužné výživné nebudou platit dlužníci, ale stát. Ten je prý bude od dlužníků následně vymáhat. Při známé schopnosti státních orgánů vymáhat povinnosti, tím dlužníky moc nevystraší (to vidíme dnes a denně třeba na silnicích, kde mladíci, mnohdy bez ŘP a OTP a často i pod vlivem alkoholu nebo drog, ohrožují beztrestně ostatní lidi). Je to jen další povinnost uložená těm, kdo platí daně. Pro lidi mající dluhy ve statisících i milionech a vyživovací povinnost na více dětí je to jen signál, že jejich povinnosti přebírá někdo jiný a oni na svém způsobu života nemusí nic měnit, protože jejich problémy vyřeší stát.

Bourat devastované domy je asi jedinou možností, jak s nimi naložit. Není-li pojmenován důvod, proč k devastaci došlo a kde jsou ti, kdo se o to přičinili, bude to znamenat, že se budou za peníze daňových poplatníků bourat i další.

Vycházet vstříc spekulantůmi, kteří nakupují nemovitosti, aby v nich ubytovávali za nesmyslné nájemné lidi, kterým to nájemné hradí stát, není sociální, ale antisociální politika státu.

Společnost by měla být prostřednictvím sociálních dávek solidární s těmi, kdo nejsou objektivně schopni  zajistit si životní potřeby jinak. Pomáhat by se tedy mělo jen těm, kdo nemohou a ne těm, kdo nechcou. Jiný přístup povede ve svém důsledku k tomu, že bude nedostatek peněz pro všechny, protože bude přibývat těch, kdo ze sociálního systému čerpají a ubývat těch, kdo do něj přispívají.

Nápad na vyšší zdanění lidí vydělávajících víc, než je představa současných tvůrců sociálního systému, může také znamenat snížení počtu platců daní u nás, protože si svůj daňový domicil přesunou jinam. Ostatně tu hranici překračují ilidé vykonávající společensky potřebné činnosti jako např. řada lékařů, někteří hasiči nebo lidé, kteří si vedlejšími příjmy zajišťují třeba prostředky na bydlení.

Pomáhat by se tedy mělo těm, kdo pomoc potřebují, ale také těm, kdo na tuto pomoc vytváří zdroje. Rovnost práv a povinností je zásadou každého právního státu.

Dnešní život není jednoduchý a je hodně těch, kdo nám chtějí namluvit jak ho máme žít. Některá média jsou v tom úplnými přeborníky. Dnešní doba nám ale dává možnost pro svobodné získávání a vlastní hodnocení informací z velkého množství zdrojů. Máme na výběr mezi věřit nebo důvěřovat. Víra je víc než důvěřivost. Víra v sebe sama, a ve schopnost sám se dobře rozhodovat na základě vlastních informací, je pro vlastní budoucnost víc než důvěřivost k cizím názorům a naslouchání těm, kdo nám říkají, jak máme žít své životy a co si máme o dění okolo nás myslet.

Že se máme kde poučit, o tom může svědčit násleující citát:

"Rozpočet by měl být vyvážený, státní pokladna by se měla znovu naplnit, veřejný dluh by se měl snížit, arogance úřednictva by se měla zmírnit a být pod dozorem, pomoc zemím by se měla omezit, pokud nemáme přijít na mizinu. Lidé se opět musí naučit pracovat namísto toho, aby žili z veřejné podpory."

Toto Cicerovo doporučení z roku 55 před n.l. bychom v celé EU měli vzít vážně na vědomí, abychom nedopadli jako starověký Řím.

 

 

Autor: František Mikeš | sobota 15.4.2017 14:18 | karma článku: 29,61 | přečteno: 778x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik