Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

SPOLU nemusí vždy znamenat společně

Eurovolby byly možná prvním větším testem o tom, jak přitažlivé je pro voliče volební uskupení SPOLU. Ve volbách pevné spojení se při „vládnutí“ už tak pevné vždy nejevilo. A to může ovlivnit i další volby.

Po volbách do evropského parlamentu se nyní jednotliví poslanci zařazují do parlamentních frakcí podle toho, jak mohou jednotlivé frakce naplnit jejich představu o směřování Evropské unie jako takové.

To se týká i poslanců zvolených v České republice. Zatímco vítězné HNUTÍ ANO zakládá novou politickou alianci společně s maďarskou stranou Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) s názvem Patrioti pro Evropu, tak poslanci zvolení za SPOLU míří do již zavedených frakcí. Do frakcí! Nikoli spolu do frakce jedné. V evropském parlamentu tedy není oficiálně šest poslanců SPOLU, ale tři poslanci ODS, dva poslanci TOP 09 a jeden poslanec KDU-ČSL. Do voleb společně, po volbách každý sám.

Zatímco třeba ODS bude v tomto zastupitelském sboru působit ve frakci, která bude držet kontinuitu současného působení pod vedením Ursuly von Leyenové, tak frakce Patrioti pro Evropu si při svém založení vytkla za cíl změnit evropskou politiku tak, aby znovu sloužila národům a jejich lidem. Chtějí upřednostňovat národní suverenitu před federalismem, svobodu před příkazy a mír před válkou. To uvedl při zakládání Andrej Babiš.

Je pravda, že pro vytvoření nové frakce v Evropském parlamentu potřebují získat ještě strany ze čtyř zemí, což ale nemusí být problém. Zdá se, že se připojí italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini, a záměr vstoupit do nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe) oznámilo i portugalské pravicové uskupení Chega (Dost).

Podle některých zdrojů dala (nové skupině) své „požehnání“ Marine Le Penová, jak uvádí obvykle dobře informovaný bruselský server La Matinale Européenne.

Dalším, kdo by mohl rozšířit počet členů této frakce je polská Konfederace, která jako pravicové sdružení, bude v evropském parlamentu hledat své místo. To bude záležet i na tom, zda polská strana Právo a spravedlnost setrvá tam, kde zatím je nebo bude hledat jiné umístění pro svých 20 europoslanců.

Založení nové frakce Patrioti pro Evropu je samozřejmě předmětem mnoha diskuzí. Jedním z těch, kdo se k jejímu založení vyjádřil, je dlouholetý europoslanec a člen ODS Jan Zahradil. „Založení nové frakce je dobrý krok. Babiš prokázal docela slušný politický instinkt. Chápe, že eurokritické hlasy sílí. Sice za to dostane od zdejšího mediálně-politického mainstreamu bídu, ale to mu může být jedno. Dlouhodobě na tom podle mě vydělá. Odtahování ODS od Orbána považuji za krátkozrakost a strategickou chybu,“ uvedl Jan Zahradil.

Tak do roka a do dne uvidíme, zda bude platit to, co uvedl Jan Zahradil, nebo Markéta Pekarová, která se na to téma vyjádřila takto: „Andrej Babiš a Viktor Orbán prohlubují své spojenectví. Už nikdo nemůže zpochybnit, že Andrej Babiš se inspiruje Orbánovým autoritářstvím a napomáháním Kremlu. Je třeba nazývat věci pravými jmény: Patrioti pro Evropu jsou pátou kolonou Ruska v EU“.

Jan Zahradil určitě nevyjadřuje většinové názory druhé nejsilnější strany současné politiky v Česku, zatímco Markéta Pekarová je nositelkou jednotného názoru strany, která se v Česku velké přízni voličů netěší.

František Mikeš

Autor: František Mikeš | středa 3.7.2024 7:56 | karma článku: 18,88 | přečteno: 346x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,85 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Putin jednal s Orbánem. Zavěštil, koho budou Ukrajinci volit do čela státu

5. července 2024  11:35,  aktualizováno  16:35

Pravděpodobnost vítězství ve volbách do vedení Ukrajiny, které ztratilo legitimitu, se blíží nule,...

OBRAZEM: Velkolepá podívaná. Slet sokolů objektivem fotografky iDNES.cz

5. července 2024  16:11

Téměř 12 tisíc sokolů ve čtvrtek a 14 tisíc v pátek cvičilo v pražské Fortuna Areně v hromadných...

Čtrnáctiletá dívka zmizela cestou k tetě, rodiče rozeslali její fotky po Evropě

5. července 2024  15:52

Naposledy s rodinou slavila Ivana Košková z Příšovic na Turnovsku 14. narozeniny. Jenže od 13....

Brit zabil manželku před očima dětí a jejího milence. Ten to sledoval online

5. července 2024  15:48

Britský soud shledal šestačtyřicetiletého Aminana Rahmana vinným z vraždy čtyřiadvacetileté Sumy...

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 92
  • Celková karma 18,88
  • Průměrná čtenost 819x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik