Jak dál, KDU-ČSL?

Po sečtení výsledků parlamentních voleb bylo vidět ve volebním štábu KDU-ČSL rozladění a zklamání. Navázání na úspěch před čtyřmi lety bylo po vládním angažmá očekáváním lídrů strany.

KDU-ČSL se před čtyřmi lety dostala do sněmovny. Ve vládě se KDU-ČSL chovala zodpovědně, systematicky pracovala se svým programem, který se podařilo zapracovat do koaliční smlouvy. Členové vlády za KDU-ČSL zvládali své rezorty.

Pozitivní výsledky však veřejnost k větší volební podpoře v parlamentních volbách (20. a 21. 10. 2017) nepřesvědčily. Co jsou příčiny tohoto propadu?

Jako největší vidím nízkou sebedůvěru, resp. důvěru ve společnou věc, koalici se STAN. Společná koalice měla ambici být třetí silou na politické scéně. Po antrée na sjezdu KDU-ČSL ale budování společné koaliční značky začaly provázet pochybnosti o splnění podmínky překročení hranice pro vstup do sněmovny. Jistě, KDU-ČSL mohla jít do voleb sama, i to mohla být vhodná strategie. Chybou však bylo udělat společné kroky a pak se „zodpovědně“ stáhnout. Průzkumy veřejného mínění a novináři koalici příliš nepřáli. Z výsledků je zřejmé, že by to bylo bývalo vyšlo. Ba co víc, mohl se využít potenciál koalice, kde 1 + 1 = 3 a více. Neochota riskovat, snaha udržet si své jisté, určitě lidovcům hodně hlasů vzala.

KDU-ČSL ve volbách utrpěla i svou účastí ve vládě. Řada odpůrců politiky ANO či ČSSD dala právě z tohoto důvodu přednost pravicovým stranám, které se ve vládě neangažovaly, byly v opozici. A výtek na lidovce bylo hodně. Mnozí poukazují například na miliardové dotace lídra ANO z resortu zemědělství. Straně nepřidaly ani některé neprofesionální výroky předsedy.

K zamyšlení je fakt, že KDU-ČSL neuspěla se svým tradičním tématem, podpory rodiny. Rodina je přitom stále důležitým bodem v řebříčcích společenských hodnot. Zřejmě více táhla jiná, žhavější volební témata.

KDU-ČSL svůj potenciál má, byť aktuální volební výsledek vypadá spíše na stranu živořící na prahu parlamentní poloexistence. Další čtyři roky bude mít strana příležitost otestovat si druhou, doufejme opoziční roli. I to je výzva, která se může přetavit v odrazový můstek.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František John | středa 25.10.2017 11:50 | karma článku: 12,60 | přečteno: 901x