Karásek a Čermák jsou slovy Járy Cimrmana "sprostí podezřelí"!

Stát zakázal měřit emise majitelům autoservisů. Jsou podezřelí, že by si vymýšleli emisní závady. Naproti tomu pan Pecha, majitel dvou STK na Boleslavsku, ve střetu zájmů není: "Tak sofistikovanou STK nemůže autoservis nahradit."

Majitelům autoservisů, kteří donedávna dvacet let kontinuálně investovali do jejich vybavení a vzdělání, stát novelou zákona zakázal měřit emise pro své zákazníky. Pan Karásek emise měřit přestal, pan Čermák by chtěl začít, ale nejde to. Stát řekl, že jsou podezření z toho, že si oba budou při kontrolách emisí závady účelově vymýšlet, aby měli co opravovat, zkrátka aby měli kšeft. Stát tím naznačil, že to vlastně dělají a obává se, aby to nedělali i teď u emisních kontrol, které doposud dvacet let měřili. Do teď měl stát strach, aby se nefalšovalo, že auta vycházela, od teď má zase strach, že vycházet nebudou. 

V reportáži si všimněte dvou malých detailů. Pan Pecha hovoří o velmi sofistikované kontrole vozidel na STK, kde je vidět kanál, kde se prochází technik s přenosnou lampou. Nářadí v ruce nemá. Nepotřebuje ho. Měří se emise, brzdy, vůle v podvozku, geometrie (jen někdy) a světla, jinak vizuální kontrola, jen co je vidět s vrchu. Za dvacet minut ca 1600,- Kč za kus, až 90 aut denně. Nevyjde? Vyhodit. Tady se neseřizuje ani neopravuje.
Zatímco záběry ze servisů zachycují komplexní vybavení pro téměř veškeré opravy, kontroly a seřizování aut je pikantní, že přiblížený záběr ukáže v dílně pana Karáska za mnohá léta zkorodované nosné části karoserie vozidla, které mělo platnou registraci a vylepenou známku, přestože takto pokročilá koroze není dílem tří let! Kdo čte mezi řádky, ví co měl na mysli pan Pecha tou "sofistikovanou" kontrolou vozidla na STK.

Kterým směrem posílá stát kontroly vozidel? Zčásti i podvodníkům, kvůli kterých podvodům se dnes musí fotit, a kteří dodnes úlohu svěřenou státem dodnes vykonávají, zčásti velkopodnikatelům na výsluní s praktickým zákazem konkurence. Stát k tomu vymyslel nový nástroj, jak znechutit malé podnikatele v autoopravárenství. Přístrojů na měření emisí se dnes již autoservisy zbavují. Politika státu hraje do ruky velkým hráčům jako je pan Pecha. Podle slov některých, v reportáži nezmíněných, se situace vyvíjí právě pro stát nedobře.
Slova člověka, který už svůj boj za malou TK+ME v autoservisu vzdal: "Pro mně je lepší, když se analyzátorů výfukových plynů zbavím. Nevydělají si na sebe. Když budu dobře vycházet s kontrolory, vyjde STK rychle a bez obav. Takže nakonec budu mít méně starostí a víc peněz. Lidi se bojí s auty jezdit k STK sami, takže se kšeft docela hýbe a bez téměř práce. Lidi by čekali dlouhé fronty a pak třeba nevyjdou a čekají znovu. Já to za ně udělám. Platím důchodce, co mi tam vystojí frontu a zákazníkovi naúčtuji o tisíc korun víc. Všichni jsou spokojení. Problém je trochu s STK, když si vás neoblíbí, tak se musíme starat o to, abychom u té naší oblíbení byli." a usmívá se...

Autor: Libor Fleischhans | neděle 19.5.2019 8:31 | karma článku: 25,00 | přečteno: 1122x