Senátorka se selským rozumem? Spíše error v umělé inteligenci na úrovni automatické pračky

Jinak nelze svaté tažení paní senátorky Jany Zwyrtek Hamplové proti všemu rozumnému, co u nás je, nazvat. Naposled jí začaly vadit cenovky v obchodech. A zírám, že má právnické vzdělání.

Papouškování každého nesmyslu je senátorce vlastní. Ale když přijde s vlastní iniciativou, tak to stojí za to: „Nelze klamat kupujícího kupní cenou, která využívá neexistujících mincí. Částku musí prodejce zaokrouhlit PŘED jejím uvedením u zboží nebo na zboží. Cena musí být pravdivá a určitá." Uvedla.

Přečetl jsem si to několikrát a fakt nechápu, co to má za logiku. Řekněme, že houska stojí 3,60 Kč (tři koruny a šedesát haléřů). Podle paní senátorky by cenovka nesměla uvádět 3,60, ale buď 3 nebo 4. A jedním dechem dodává: „Cena musí být pravdivá a určitá.“ To jí ten rozpor netrkl hned?

To jen k rétorice a logice, kterou bych u právníka očekával. Ale mozkový trust SPD se přeci pořád bije za chudé české občany a je proti jakémukoliv zdražování. A paní senátorka si myslí, že ten obchodník by housku nacenil na 3 koruny a nikoliv na 4? Pokud ano, tak je to s ní ještě horší, než to navenek vypadá.

Ale teď k praktické části věci. Pokud si zákazník koupí tu housku jednu, tak u pokladny zaplatí 4 koruny. Pokud si jich koupí 10 kousků, zaplatí 36 korun. To je totiž o tom, že nemáme v oběhu haléřové mince. K žádnému šizení ani klamání zákazníka nedochází. Ale to je fuk. Jádro pudla je jinde.

Drtivá většina Čechů už platí bezhotovostně. Podle některých zdrojů i již více jak dvě třetiny. A když tu housku zaplatíte na pokladně kartou, tak vám z účtu strhnou přesně ony 3 koruny a 60 haléřů. Haléře totiž v našem oběhu existují, jenom ne jako hotovostní mince. Nevím, jestli je paní senátorka opravdu tak jednoduchá a neví to.

Paradoxní je to, že paní senátorka patří ke klubu, který s nasazením života bojuje za zachování hotovosti. Nic proti tomu, ale její používání bude stále menší a menší a hlavně nevýhodnější, jak je vidět z houskového příkladu.

Ale paní senátorka svůj boj proti cenovkám v haléřích myslí vážně protože dále uvádí: „Zítra podám podnět ČOI ve věci uvádění kupních cen jen s haléři.“ Opravdu úřady nemají na práci nic jiného, než se zaobírat takovou ptákovinou?

Nicméně je jasné, odkud vítr vane, protože paní senátorka k tomu dodává: „Ještě tu nemáme povinnou digitální měnu ani euro, a už se tak markety chovají...

Pokud odpůrci Eura a bezhotovostních plateb budou používat takovouto argumentaci, ale hlavně do svého boje nasazovat takovéto duševní giganty, tak se o osud Eura u nás neobávám. Naopak.

Autor: Tomáš Flaška | úterý 9.1.2024 10:36 | karma článku: 34,41 | přečteno: 1416x