Ruský „vděk“

V roce 2009 jsme zarazili výstavbu amerického radaru v Brdech. Mnoho našich občanů si řekne, že tenkrát postupovali při protestech rozumně. Ale už si určitě nevzpomenou, kde se v nich sebraly ty „správné" informace.

Nutno říci, že protiraketový radar není zbraní prvního úderu. Nelze ho zneužít k neočekávanému napadení protivníka. Ba ani ho nemůže nějaký fanatický prezident (ani kdyby k němu měl přístup Putin) zneužít k vyhlášení války. Ani teroristům by se to nepovedlo. Dokonce ho nelze ani vykopat a po protivníkovi hodit.

Přesto Moskva spustila neuvěřitelnou kampaň proti němu včetně hrozby zaměření svých jaderných raket na nás. Tak jsme ustoupili a radar v roce 2009 zamítli (velmi statečné!).

Co na to USA? Zaznamenal někdo slova o nepřátelském aktu, poškození vzájemných vztahů, nespolehlivosti spojence, slova o tom, že budou asymetricky a rozhodně reagovat, či o tom, že Češi na to doplatí? Samozřejmě že ne.

Naopak. USA nás v současné diplomatické roztržce s Ruskem podpořily (přátelé východních pořádků tomu říkají, že jednáme na jejich rozkaz), a to přesto, že Jan Hamáček byl v letech 2005-2009 velmi výraznou tváří boje proti americkému obrannému radaru.

A co Moskva? Ta samozřejmě naše rozhodnutí nepostavit radar uvítala a pochválila nás. A co následovalo?

2014: Rusko si v klidu provede teroristický útok (co jiného je výbuch?) na našem území.

2015: Ruský prezident Putin sděluje, že rozpad Sovětského svazu a tím pádem i ruský vliv na nás byl největší geopolitickou katastrofou 20. století.

2018: Rusko oznamuje že nastálo v Kaliningradské oblasti (uprostřed EU) umisťuje své jaderné rakety Iskander s dostřelem do půlky Evropy (i k nám).

2020: Česko vyhošťuje dva ruské diplomaty po zpravodajských hrátkách s otravou ricinem. Rusko nereaguje tradičně, jak bývá v mezinárodních stycích zvykem, tedy vyjádřením politování, popřením a recipročním vyhoštěním, ale hovoří o nepřátelském aktu.

2021: Rusko stále dokola opakuje svou verzi roku 1968, že u nás potlačilo fašistickou vzpouru. Přitom se oficiálně k politice Sovětského svazu nehlásí.

2021: Po odhalení původce výbuchů ve Vrběticích a reakci naší diplomacie na ně, Moskva reaguje opět neadekvátně a napětí stupňuje, vyhošťuje více českých diplomatů včetně zástupce velvyslance s bezprecedentně krátkou lhůtou.

My naštěstí už nejsme ruští vazalové. To se tu jenom o to někteří stále snaží. My ale pro Rusy nejsme rovnocenní partneři. Dívají se na nás skrz prsty a jen čekají až zmizne ochranná mříž a ta ruská kočka bude moci zase po té české myšce skočit.

Autor: Tomáš Flaška | pátek 23.4.2021 5:33 | karma článku: 36,12 | přečteno: 1121x