Pane Jančík, my opravdu nejsme hloupí

Městská část Prahy 5 pod vedením starosty Jančíka se rozhodla vyplatit všem nájemcům obecních bytů předvolební příspěvek 5000 Kč. Teď rozesílá vysvětlující dopis, k smíchu.

Pan starosta rozeslal všem obyvatelům Prahy 5 dopis, kde vysvětluje, že zmiňovaný příspěvek není předvolebním úplatkem, ale vlastně chladným ekonomickým kalkulem radnice. Celé to přijde na nějakých 10 milionů, dluhy na nájemném pak činí milionů 40. Cituji: „U někoho, kdo dluží třeba patnáct tisíc, je to, alespoň myslím, dosti značná pobídka k tomu, aby svůj dluh uhradil. Přijde ho to o poznání levněji.“. Podpora se totiž vyplácí jenom tomu, kdo nemá vůči radnici žádné dluhy.

Kdo dluží 15 tisíc, tak je na tom asi ekonomicky špatně a peníze zaplatit nemůže. A kdo dluží 50 tisíc, tak ten je stejně nikdy nezaplatí. To si pan starosta mohl ověřit již v mnoha městech. Úvaha, že touto akcí se dluhy na nájemném sníží, je směšná. Je to v duchu levicové politiky jenom uplácení voličů, které jen zvýší výdaje radnice.

A k tomu je samozřejmě nutno se zeptat: a co ti, co platí nájemné soukromníkům (o dost vyšší než v obecních bytech), případně mají vlastní bydlení? Na ty se žádná podpora nevztahuje. Takže tu máme ty, co platí v obecních bytech nájemné nižší, k tomu dostanou příspěvek 5000 Kč, a pak ty druhé.

Pan starosta polemizuje s médii. Vyvrací kritiku, že jde o předvolební úplatek. Opakuji, 2500 korun má být vyplaceno chvíli před parlamentními a 2500 korun před podzimními volbami. To je ale náhoda. Samozřejmě se objevily spekulace, že jde o pokus o kupování voličů.

„Kdo tohle tvrdí, ten si o lidech myslí, opakuji to znovu, že jsou úplně nesvéprávní.“, oponuje pan starosta. Takže pane starosto já nejen že na ty peníze nenaletím, ani nemůžu, bydlím ve svém, ale cítím se svéprávným a váš pokus o vysvětlení, že jde o snahu snížit dluhy na nájemném, považuji za směšný. Vy se nejdřív pokoušíte lidi koupit za 5000 korun a zřejmě v přesvědčení, že tito voliči jsou opravdu tupci, jim pak vnucujete toto vysvětlení. Možná byste mohl přestoupit do ČSSD, tam je takových plno.

Jo a pan starosta se podepsal jako JUDr. Já dodávám že z Plzně. Tak nám tu po JUDr. Sobotkovi z ČSSD vychází další JUDr. ekonomická hvězda, tentokrát z ODS.

Autor: Tomáš Flaška | pátek 19.2.2010 11:47 | karma článku: 40,25 | přečteno: 6666x