Odborníky nepotřebujeme, máme přeci politiky

Je to už zdomácnělá fráze: vláda odborníků. Odborníci míní, odborníci radí, odborníci se vyjadřují…. a nakonec stejně rozhodne politik. Odborníkům navzdory.

A když odborníci překážejí a náhodou nesouhlasí, tak už najednou nejsou odborníky, a jsou odvoláni, sesazeni, případně i dehonestováni. Naposledy se o tom přesvědčil vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl, protože nesouhlasil s tím, aby Rusové dostali možnost postavit u nás novou jadernou elektrárnu. O svém vyhazovu se dozvěděl z médií a jako zdůvodnění pak, že nemá bezpečnostní prověrku. Přitom jí má.

Před stejným ruským problémem již delší dobu varují české tajné služby. To jsou nenápadní lidé v pozadí, kteří nevystupují na tiskovkách, nedávají veřejná prohlášení, pouze neveřejně radí politikům. Troufám si říci, že těm bezpečnostním věcem rozumí líp než politici. A jelikož se jejich závěry nehodí našemu východnímu hradnímu sluníčku, tak již dlouho volá po jejich odvolání. To sluníčko má zřejmě dojem, že jejich práci rozumí lépe.

Pan ministr dopravy, ministr hospodářství, místopředseda vlády, Místopředseda vládní rady pro výzkum … Karel Havlíček měl pro energetiku dvě komise, kterým oběma předsedal, jak se vyjádřil ve včerejší zpravodajské relaci ČT. A ty komise se prý hádaly. To je tedy zajímavé předsednictví, dodávám já. Tak pan Míl byl odejit a máme už komisi jen jednu, asi poslušnou.

Zadávací dokumentace, která teď po potřebných čistkách už prošla, bude předána i ruskému Rosatomu. Ale prý nějak tak nezávazně. A navíc v režimu tajné. Proč? Když jsem včera četl, že smlouvy s Rosatomem Maďarsko udělalo na 30 let tajné a že existují pouze v anglické a ruské verzi, tak mě nemohlo napadnout už nic jiného, než něco o vlastizradě.

Ale zpět domů. Pan Havlíček má tedy vše pod kontrolou a kára jede dál. Před několika dny pan ministr oznámil že v podzimních volbách bude kandidovat za ANO jako lídr kandidátky v Jihočeském kraji. Není to trochu málo Karle Karloviči? Neměl byste jako dvouministr kandidovat aspoň na dvou různých kandidátkách?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Flaška | úterý 30.3.2021 7:06 | karma článku: 31,74 | přečteno: 823x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Londýn trochu jinak

6.5.2024 v 9:28 | Karma: 21,05

Tomáš Flaška

Chcimír

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 31,27