Čím dražší energie, tím bude lépe

Bude to kyselé jablko, ale je nutno ho skousnout. Doufejme v tuhou a dlouhou zimu. A ať nastane pár celoevropských blackoutů (rozpad elektrické sítě a následné odpojení od zásobování elektřinou) a brzo bude po slavném Green dealu.

Letos moc nefoukalo a ani sluníčko moc nesvítilo. Nastoupili tak ve velkém plynové elektrárny a před zimou je nedostatek plynu, byť nám Rusko dodává víceméně pořád to samé množství. To katapultovalo cenu plynu nahoru a s tím se samozřejmě veze i elektřina.

Obnovitelné zdroje jsou totiž vlastně občasné zdroje, jak jsem někde četl, a definice je to více než výstižná. Aby bylo jasno. Nic proti nim nemám. Dokonce jim fandím. Každý megawatt navíc snižuje naši závislost na nevyzpytatelných režimech na středním východě i na východ od Polska. Nejlepší by bylo, kdyby jim to tam zbylo a oni se tím zadusili. Jenže k tomu A je potřeba říci i ono B.

Zavírat uhelné elektrárny je z hlediska emisí v pořádku. Ale jejich nahrazování v podstatě zdroji plynovými, je vytloukání klínu klínem. Nejen z hlediska emisního, ale co hůř, to uhlí máme, zato plyn musíme vozit ze zmiňovaných despocií. Není jiné cesty než jádro.

K jaderné energetice se zatím Evropa staví neutrálně. Máme zde silné jaderné lobby – Francie, my a další, a silné protijaderné hráče – Německo, Rakousko a další. Proto je jaderná energetika v Evropě trpěna, ale nikoliv podporována.

Je známo, že vodík lze vyrábět z vody pomocí elektrolýzy. Na tu je ale potřeba hodně, ale opravdu hodně, elektřiny. Evropa má průmyslové, vývojové i intelektuální kapacity k tomu, aby konečně začala tu vodíkovou technologii tlačit k reálné použitelnosti. A budeme mít po problémech s kamiony, bagry, autobusy, když už se domníváme, že jsme násilím vyřešili problém s emisemi osobních automobilů. Naopak. Bezhlavé protlačování elektromobilů opět zvyšuje poptávku po elektřině. A to mluvím jen o výrobě, nikoliv o rozvodu.

A jsme zpět. Jádro a vodík řeší vše. Emise, zelenou přírodu i závislost na turbanech a Rusech.

Ale snad se již začíná trochu rozumově blýskat. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (Němka) na summitu EU 21.10.: „Potřebujeme více obnovitelných energií. Jsou levnější, bezuhlíkové a vyráběné doma. Potřebujeme také stabilní zdroj, jádro, a během přechodné fáze i plyn.“ Konečně zlatá a rozumná slova, dodávám.

Ale ten počáteční počin je potřeba taky trochu postrčit. Tak se opravdu modlím za těžké energetické problémy během letošní zimy. To snad už otevře oči i mnoha jiným.

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 25.10.2021 6:31 | karma článku: 35,30 | přečteno: 1716x