Bude nám Čechům někdy pomoci?

Když tak čtu o novém tarifním systému Českých drah, tak mě napadá srovnání jiné, pohodovější. Lyžování. Kdo byl v Alpách, ví o čem mluvím.

V každé rakouské vesničce máte informační centrum, kam všichni ubytovatelé pravidelně hlásí svou obsazenost, a to od těch nejjednodušších po ***** hotely. Můžete klidně přijet i na slepo a téměř jistě i v nejvyšší sezoně pro vás nějaké lůžko najdou.

A u nás? Buď dopředu telefonicky, nebo na internetu, nebo nic. Nějaká jednotná centrální evidence stavu lůžek ve městě, nebo středisku? Na to zapomeňte. Jednotliví ubytovatelé si tak vzájemně závidí, nepřejí, jdou po krku, že je u nás v podstatě jakákoliv domluva vyloučena. Nechápou, že by na tom nakonec mohli vydělat všichni. Ale u nás by to ztroskotalo už na prvotním jednání - kdo kolik bude na provoz takového centra přispívat. Ty máš víc lůžek! Ale ty máš vyšší kategorii! Ty jsi blíž k centru . .... .

V Alpských střediscích si koupíte jednu permanentku na vleky a platí vám většinou v mnoha údolích a střediscích. O nic nejde. Jde jen o algoritmus výpočtu. Za den jste zaplatili tolik a tolik, jeli jste tolikrát na tomhle vleku, tolikrát na téhle lanovce v téhle opci, tolikrát ve druhé a nakonec je to jen věcí příslušného softwaru, jak vaše peníze mezi jednotlivé majitele a provozovatele lanovek podělí.

A u nás? Objevují se sice první nesmělé vlaštovky, ale většinou to chodí tak, že na každý vlek máte separátní jízdenky. Buď si koupíte celodenní a budete piglovat jeden jediný kopec od rána do večera. Nebo si to budete chtít zpestřit a zalyžovat si přes den i jinde, ale pak si musíte kupovat jednotlivé jízdenky a vyjde vás to podstatně dráž. To je i důvod proč už několik let zásadně u nás nelyžuji.

A na to vše jsem si vzpomněl, když jsem se dočetl, že od prosince bude na českých železnicích v platnosti několik tarifů, různých krajů a objednavatelů. Nechytejte mě za slovíčko, sám se v tom nevyznám (asi málokdo). Dostalo mě, že ministerstvo dopravy vydalo 6ti stránkový dokument formátu A4  jako návod jak si jízdenku pořizovat. Některé fráze v něm stojí za to:

.....ten, kdo nebude mít dopředu koupenou jízdenku, musí nastupovat výhradně do dveří označených zeleným pruhem, jinak mu hrozí sankce....vagon, ve kterém se budou prodávat jízdenky, bude označen i nápisem "Jízdenky Info Tickets"....zatím navíc stále není jasné, zda budou mít cestující možnost koupit si jízdenku na vlak i přes aplikaci Můj vlak Českých drah. Jisté je, že bude možné nákup přes jihomoravskou aplikaci Poseidon.....České dráhy musí do konce roku soupravy polepit právě podle podmínek kraje.... atd. atd.

Podoba s lyžováním jistě čistě náhodná.

 

Autor: Tomáš Flaška | středa 30.10.2019 17:01 | karma článku: 37,55 | přečteno: 3220x