Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina? Je čas na štípání dříví.

Současný vývoj situace na Ukrajině ukazuje, že některé mediální hry pomalu končí. Na jedné straně končí propaganda Ukrajiny o tom, jak armáda úspěšně separatisty žene do Ruska, na straně druhé, se ukazuje, že Rusko od her přistupuje k řešení problému. Pochopitelně, podle svého. Jen velký idealista si mohl myslet, že řešení situace v závěrečné fázi, a na svém dvorku, ponechá Putin v režii USA a EU.

Jestliže doposud, v posledních dvaceti letech, ponechával volnost především USA, tak od roku 2010 se začínají projevovat znaky tahání za brzdu. Ruská divoká privatizace, kdy se konala ekonomická žranice světových rozměrů, neumožnila do roku 2000 téměř žádnou obranu. Hlavními aktéry hodování byly instituce USA, jejich ekonomičtí poradci ověnčeni světovým uznáním, a nově vzniklí ruští oligarchové, včetně nasávajícího prezidenta s dekrety mimo kontrolu ústavních orgánů. Pro zájemce a neznalé kritiky doporučuji najít si k tomuto podklady, a to i v americkém senátu a publikacích západních ekonomů – pozná to, co se u nás všeobecně neví, a jakých obludných rozměrů korupce dosáhla.

Takzvaný americký restart vztahů s Ruskem obsahoval také volnost USA a jejich spojenců, jak řešit situaci ve světě, aniž by Rusko do toho mluvilo. V podstatě Rusku nic jiného nezbylo, protože jim chyběla síla, a pouštět se do konfrontace by nedovolilo vyřešit vnitřní problémy s privatizací. Rusko tak de facto ponechalo USA volnou ruku a vývoj ve světě ukázal, že západní svět se zapletl do řady problémů, které si vytvořil především v Iráku, Afganistánu, Palestině, Libyi, Sýrii a dalších oblastech. Při bližším pohledu zjistíme, že USA a spojencům (tedy i nám), se nikde nepodařilo situaci vylepšit, maximálně se podařilo dosáhnout jen dílčích dočasných úspěchů. Uvedené regiony jsou ve větším chaosu a násilí než předtím. Učebnicový příklad je Libye a Irák. Klasik by řekl, že se historicky znemožnili.

Od roku 2010 se ale začíná Rusko projevovat jako síla, která má již reálné základy. Především se podařilo zkrotit některé oligarchy (i za cenu vězení), zmenšit odtok výtěžků ze surovin do zahraničí, a vytvořit základy fungujícího trhu pro zajištění společenské spotřeby.

Vznik situace na Ukrajině byl z počátku v režii světových médií, které vše upravily v duchu politiky USA a EU. Všichni se potom domnívali, že se bude jednat o stejný scénář, jako u arabských revolucí, které byly prezentovány jako boj utlačených mas Arabů za svobodu. To fungovalo jen krátce – do doby kdy z Libye (podle afrických poměrů přímo královský sociální stát) se stala roztrhaná země kmenových vůdců, a v dalších regionech se jen posílila moc nových diktátorů.

V Ukrajinské krizi scénář fungoval zpočátku od doby Majdanu také. Tisk popisoval hrdinné boje demokratů s policejní zvůlí. Nikdo dodnes situaci neobjasnil. Později havárie letadla byla přímo žertvou novinářskému božstvu (ani ta není dodnes vůbec jasná, a objevují se velmi rozporné informace). To vše nezabránilo tomu, aby se diskuze vedla bez kritické úvahy. Většinová společnost a konzumenti bez rozumu, začali bez problému pojídat mediální blafy. Stejně si většina Evropy a USA myslí (jako o nás po roce 1989), že nějak ty pololidy z Ukrajiny milostivě přijme do svého skvělého světa, a oddělí je od dalších pololidí z Ruska. Ve skutečnosti jsou v situaci, že řada z nich neví, co se děje, a ani neví, že o tom neví.

Je tu však několik základních rozdílů. Od počátku Ukrajina nebyla schopna situaci dvou národů v jednom státě vyřešit diplomaticky a lidsky (nechce se mi psát „demokraticky“, protože promiskuita tohoto slova je tak mnoho zřejmá). Místo toho nastoupil tvrdý pravý sektor (kdo si dnes vzpomene na Klička a další revolucionáře), který začal  tlačit na nacionální pilu a rovněž přijal nacionalistický zákon. Který stát EU by toleroval v dvoujazyčném státě zákaz jednoho jazyka. Dovedete si například představit ten řev v EU, kdyby Belgie zakázala francouzštinu? Ukrajina tak s pocitem vítězného zajíce začala očůrávat nohy ruského medvěda. USA a EU má zodpovědnost za to, že si zajíc myslí, že je větší než medvěd.

Poslední prohlášení Porošenka, který se stal hlavní mediální tváří Ukrajiny (už se stahuje Jaceňuk, Ťahnybok a jiní), již vykazují příznaky hráče pokeru, který se tváří, že má královskou fleš. O USA a EU ví velmi dobře, že jako rozdávající dealer, může za současné situace  jen velmi těžko ucuknout. Zapomíná však na dalšího hráče u stolu, který jeho situaci velmi dobře zná. Ani on nemá možnost ucuknout.

Výsledkem je situace, kdy se musí zlomit jedna strana. A jelikož historie mluví ve prospěch Ruska, tak jdu štípat dřevo na zimu. A budu doufat, že to jen bude dobré fyzické cvičení a dřevo tuto zimu potřebovat nebudu. Pro ty v paneláku doporučuji usmířit se s babičkou na vesnici.

Autor: Jaroslav Fišer | pondělí 1.9.2014 6:00 | karma článku: 35,20 | přečteno: 2010x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

Koukám jedním okem na panoptikum paní Jílkové a je zřejmé, proč jsme v loji. Pirát říká, že se stejně skoro nic neotevře ale budeme se mít líp. Přísedícímu leze pysk z dětské roušky, paní blábolí nesmysly. Otřesná reprezentace.

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Proč Vláda v ČR pomáhá více bankám, ne lidem a firmám?

Existuje skutečná snaha obnovit ekonomiku nebo je to jen další fígl, jak přesypat zlaťáky? Pomoc musí být skutečnou pomocí. Zatím to vypadá na záplatu.

9.4.2020 v 14:20 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Politika

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

Učitelé učí blbě dějiny. Jak řekl pan ministr, tak ty moderní. Kde ale jsou důkazy ve schválených učebnicích. Zatím nikde. Chybí nám ve školách velké UCHO? Ta paranoia už je mimo stupnici psychiatrů. A národ dále blbne.

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

Mělo by být pravidlem, že když poslanci nějaké strany budou navrhovat opatření ve školství, tak by měli povinně absolvovat minimálně měsíční stáž ve škole. V případě obědů zdarma je ideální vrazit jim naběračku v jídelně ZŠ.

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

Zločin ve Štrasburku zatím vyvolává jen vášně. Za nimi se vynořují otázky, jak je to vlastně s bezpečností v Evropě. Vrah má být údajně veden ve skupině extrémně nebezpečných potencionálních zločinců. Přesta zatím mizí.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček

26. června 2024  6:45

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  26.6 6:38

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály

26. června 2024  6:35

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik