Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krvavý budíček USA a EU

Poprava novináře v přímém přenosu šokovala celou Ameriku. Nejen ji. Je to budíček i pro EU a pro ty, kteří ještě nepochopili, že část islámského světa je v jiném století. Je tomu skutečně tak – podle jejich kalendáře brzy začne rok 1436. V tu dobu se u nás v Jihlavě vyhlásila Basilejská kompaktáta, která definovala vztah mezi církví utrakvistickou a církví římskou. Vytvořil se tak vzájemný minimální konsensus a byla výsledkem husitských válek. Tuto historii připomínám proto, abychom si uvědomili, jak daleko je islám od Evropy a USA.

Na druhé straně je potřeba říci, že USA a EU platí za nepochopení reality a snahy likvidovat přirozené struktury, které islámský svět provází. Zájem těch, co ženou mladé fanatiky do svaté války s vidinou obětování a obcování s pannami v ráji, není usmířit se. Jako účastník mise OSN v Iráku, kdy Saddám byl ještě naživu, jsem přes 7 měsíců projížděl celý Kurdistán a Irák. Míra jejich neznalosti naší kultury, kterou se především USA snaží vyvážet do světa, byla a je u obyčejných lidí veliká. Jejich denní starost je přežít. K tomu si volí životní postoje, které jim to umožní. Jejich náboženští vůdci nestojí o žádný jiný pohled na svět, než ten jejich. S každým novým pohledem se totiž zmenšuje jejich moc manipulovat s lidmi a držet je v duševním otroctví. Tuto filozofii ostatně zná i Evropa, kdy církev ve středověku se chovala obdobně a pokud bychom se v historii národů tomu nebránili, byly bychom na tom podobně.

Přesto je hlavní podíl viny za popraveného novináře na rukou těch, kteří demontovali vůdce států v regionu z pocitu, že světlo demokracie zažehne nový pohled islámského světa. Z Libye, Iráku, Libanonu, Afganistánu , Sýrie i Somálska se staly vnějšími zásahy nestabilní státy. Jak hluboce se mýlí je tak vidět v celém islámském světě. Do krvavých rukou chamtivci vložili krvavé zbraně a často vehnali lidi do občanské války. V touze po ovládnutí regionu navedení politici zasáhli do společenského uspořádání, které nám může připadat jako nedemokratické. S prominutím, demokracii má většina lidí v tomto světě u zadele. Oni sami ve svých vztazích (často i  rodině) a mezi sebou, vyznávají jen princip výhody, síly nebo podrobení se. Jenom mě tak napadá, zda i USA a EU nepřivedli demokracii u  nás ke stejným, i když skrytým, principům. Civilizovaný diktátor je v islámské světě, v takto vytvořené společnosti, pořád lepší než krvavý a nesmiřitelný fanatik. I když se takové porovnání nebude líbit salónním politikům a gaučovým intelektuálům, skutečná realita na místě je taková. Ve skutečnosti hnacím motorem západních států je nahradit jednoho diktátora jiným, tj. diktátorem zisku. Zahrávání si s tímto regionem v duchu budoucích zisků a prosperity koncernů je šílený risk, který skončí v krvi. Nakonec USA a EU bude muset zlikvidovat co nejvíce bojovníků fanatiků a žoldáků. Je to jediná cesta, jak situaci v regionu stabilizovat.

Středověk v této oblasti je přítomný a je zřejmý. Lidé jsou zde rychle srdeční, ale rovněž Vám rychle uříznou hlavu a píchnou do zad. I Evropa měla svůj středověk a musela se přes války, mor a revoluce prostřílet a prosekat do současného stavu. Nejhorší na současné situaci je to, že angažovanost USA a EU v islámském světě s sebou nese příliv jejich kultury a zvyků do prostředí, které jsme si v Evropě často i krvavě vybudovali. Kromě negativního pohledu, častého zbytku fanatismu a kulturních odlišností, je jejich velkou zbraní „kultura dělohy“, kdy jejich přirozený přírůstek v Evropě je znatelný. Jen poslední intelektuální blouznivci mohou obhajovat multikulturalismus v podobě, který jsme si v dobré víře zavedli.

Pro takové mám jen jednu alegorii z amerického filmu Den nezávislosti. Je smutné, že se USA a EU nechtějí poučit. Jejich skvělý filmový americký prezident se ptá před akváriem příslušníka cizí rasy, která ničí naši planetu a vraždí lidi ve velkém: „Co máme udělat, abychom se domluvili?“ Odpověď je lakonická: „ZEMŘÍT!“.

J. Fišer

Autor: Jaroslav Fišer | čtvrtek 21.8.2014 9:11 | karma článku: 35,49 | přečteno: 1758x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Francie v ulicích a sociální práva.

Zdá se, že Evropa přechází do další etapy vývoje, která se vrací k některým základním problémům. Pojmy jako nerovnost, vláda lidu, demokratická volba a odpovědnost vrcholných představitelů dostávají nové významy.

10.12.2018 v 7:30 | Karma: 28,97 | Přečteno: 591x | Politika

Jaroslav Fišer

Sarin, nesarin - hlavně hodně křičet.

Události v Sýrii ukazují, že nesmyslné teorie žijí svým životem. I naše ČTv pátek rozběhla diskuzi k "chemickému útoku". S "odborníky" a politiky zazářila v nevědomosti, a podlehla fabrikovaným informacím jednoho zdroje.

8.4.2017 v 14:15 | Karma: 46,84 | Přečteno: 12502x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Právní čtvrtek v ČT - právní bída v ČR!

ČT včera večer prokázala velkou službu národu. Uvedla dva pořady, které se týkaly stavu našeho právního systému, soudů, státních zastupitelstev a policie. Laik se musel mlátit do hlavy, právník se jen chechtal.

24.3.2017 v 9:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 1411x | Společnost

Jaroslav Fišer

Turecko versus Evropa - nejméně 3:0!

Diplomaticky lze říci, že jednání EU s Tureckem ukázalo ztrátu iniciativy Evropy. Nové návrhy a tlak Turecka zároveň negoval připravený program summitu. Lidsky to ale můžeme nazvat tak, že si Turecko vytřelo zadek s EU.

8.3.2016 v 9:40 | Karma: 36,67 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Fišer

Za lásku ke svobodě a humanismu umřeme.

Evropa bourá sekulární společnost, kterou zrodila. Společnost vzniklou na kritickém rozumu a svobodě jedince. Pomalu to chápou i ti politici, kteří měli plná ústa multikulturalismu. Je to ale potřeba stále připomínat.

3.3.2016 v 11:46 | Karma: 27,44 | Přečteno: 727x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik