Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bohužiaľ ani autor sa nevyhol "matematickému" omylu - porovnávať kresťanský stredovek s moslimským "stredovekom". Je to len zhoda čísel, ale skutočnosť je diametrálne odlišná.

Po prvé - v kresťanskom stredoveku, ba dokonca ani v kresťanskom "praveku" nikdy neplatili také pravidlá ako v súčasnom islame.

Po druhé - miera poznatkov v 15.storočí a v súčasnosti je rádovo iná. Len tak mimochodom, za úroveň vedeckých poznatkov vďačíme práve kresťanskej filozofii. Jej základným pilierom je, že svet možno poznávať 2 rovnocennými spôsobmi - vierou aj rozumom.

Po tretie - z tohto porovnávania nepriamo vyplýva, že s islamom je to vlastne celkom v poriadku, keďže je ešte len vo svojom "stredoveku". Treba mu len dať niekoľko storočí, aby si mohol prežiť svoje osvietenstvo. Ale to je "hluboké nedorozumění"...

0 0
možnosti

ano jak píše pan Nádvorník..Islám vznikl v 6 stol.n.l. a od jeho vzniku oni uznávají letopočet....jako my od Krista...jenom poznámka...Islám vznikl jako odezva na tehdy velmi kruté křesťanství...v podstatě od doby Římanů se upalovalo a ukřižovávalo jako běžný trest...mělo to být náboženství ..které mělo hlásat soulad a lásku mezi lidmi...již podle toho je vidět ...že většina věcí je z křesťanství přijata...ale v základech jsou všechna náboženství stejná...moc heký článek...pane autore děkuji...hezký den ZD...;-);-);-)

1 0
možnosti

Evropa si prošla dlouhým a bolestivým vývojem, kde se současně s technikou vyvíjela i morálka, filozofie a náboženství. Naučili jsme se v zájmu vlastního přežití raději tolerovat názory druhých, než abychom riskovali vlastní vyhlazení ve válečném běsnění. Je to pořád hodně křehké, vždyť neuplynulo ještě ani sto let od doby, kdy jsme na sobě páchali taková zvěrstva, že se o nich nesní ani islámským fanatikům, ale tak nějak tu postupně převládl názor, že zabít někoho proto, že se modlí k jinému bohu, má jinou barvu kůže nebo fandí jinému fotbalovému klubu, není správné.

Problém je v tom, že jsme naši techniku poskytli národům, co si tímto vývojem neprošly, a nejsou na ni připravené. Jejich kultura, morálka, filozofie a náboženství zatím nedospěly k nějaké velké toleranci těch, kdo vyznávají něco jiného. Bohužel teď mají v rukou prostředky, že své nepřátele mohou likvidovat nikoli po jednotlivcích, ale po desítkách a stovkách (doufejme, že ještě hodně dlouho nezískají prostředky, jak toto činit po milionech).

2 0
možnosti

R^....islám vznikl v šestém století...evropa a amerika se ze středověku dostaly někdy na konci 18 století.....takže nás čeká ještě 400 let....

1 1
možnosti
Foto

Ale každý na to má právo vyznávat si svůj letopočet, že ano.

1 1
možnosti
Foto

No a? Typická manipulační technika. O tom autor přece nepíše.

Manipulátor podsune zástupné téma a s ním pak polemizuje.

5 1
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik