Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolečka pana ministra školství!

Pokud si myslíte, že se pan ministr Chládek dal na sport nebo se stal přidavačem u zedníků, tak jste na omylu. Stejně tak se autor nechce dotknout myslivny pana ministra. Pan ministr s modrými kolečky na grafu mává na tiskovkách a na internetu při vysílání živých diskuzí, a zdůvodňuje tak, proč vlastně odebrat církevním a soukromým školám peníze. Pokud si je pan ministr namaloval sám, tak by jen dokumentoval, že středoškolskou geometrii zvládl. Pokud si je nechal odborně vypočítat a namalovat od svých podřízených, tak se začínají kruhy jevit jako snaha zmanipulovat fakta a jsou úplně šišatá. Mám obavy, aby kolečka nezačaly žít svým vlastním životem, jako kdysi bojlery z Červeného Hrádku.

Grafy s modrými kolečky mají dokazovat, že základní školy zřizované obcemi dostávají z veřejného rozpočtu méně peněz, než základní škola soukromého a církevního zřizovatele. Tvrzení, že je potřeba narovnat financování krajských a obecních škol na úroveň soukromých a církevních je geniální. Doufám, že se nepletu, protože narovnat naopak financování soukromých na úroveň ostatních by byl revoluční počin zasluhující cenu za prosazování rovnoprávnosti v ČR. Konečně někdo pochopil, že naše státní a veřejné školství dostává moc peněz a je potřeba jim část sebrat. Bude to velká úspora, protože těch dětí na státních a obecních školách jsou mraky. Jen si představte, v roce 2013/2014 bylo celkem na všech 4095 základních školách 827654 žáků. Z toho na soukromých 105 školách bylo 7731 žáků, a na 42 církevních ZŠ bylo 5983 žáků (data jsou ze statistické ročenky Ústavu pro informace ve vzdělávání, který řídí pan ministr na MŠMT).  Zbývá tak 813940 dětí, u kterých je potřeba narovnat příjmy z veřejného rozpočtu na úroveň škol soukromých.

Záměrně nehovořím o narovnání příjmů u škol církevních, ty už vlastně jsou dávno narovnané. Zástupcům církví se povedl mistrný tah, jako několikrát v minulosti. Do diskuze o snižování dotací zatáhli i soukromé školy, které byly již dávno bity. Třeba těm zástupcům křivdím. Pan ministr pojal další geniální nápad, že se snižováním provozní dotace církevním školám, což je na pozadí restitucí logický tah, spláchne i školy soukromé. Kde jsou ale restituenti - zřizovatelé soukromých školy? No nikde! Pan ministr jasně prohlásil, že si to u soukromých škol musí řešit zřizovatelé sami. Ostatně státní, krajské a obecní ZŠ si to také řeší ze svých rozpočtů, a to je spravedlivé. Jen zapomněl podotknout, že pro zajištění požadovaného standardu vzdělání na tyto instituce tečou takové prostředky jinými veřejnými penězovody. Na povinnou docházku dětí školy soukromé si doplácí rodiče. Takže je to celé nějak naopak, nejméně dostávají soukromé školy. Což je detail, který modrá kolečka neřeší.

O mnohem víc byla kolečka pana ministra smířlivější u středních škol. Jeho kolečka dokazovala, že dokonce církevní škola dostane nejvíc, veřejná méně a soukromá ještě méně. Takže černého Petra (to není narážka na církev prosím) získalo 441 středních škol a 8977 žáků. To 367 soukromých škol a 77124 žáků bylo uznáno kolečky pana ministra za podfinancované. Zbylých 485473 žáků státních, krajských a obecních se umístilo uprostřed. I zde je přece jasné, že soukromé školy si musí velkou část doplácet a nedostávají peníze z penězovodů států jako ostatní. Zde si také platí rodiče, a to často na standard, který vyžaduje stát. A pokud chtějí, tak i na nadstandard.

Co dodat? Na první pohled je to zřejmé. Modrá kolečka pana ministra se popletla a rozkutálela. Je to celé nějaké popletené. Od roku 2015 se musí snížit příspěvek soukromým školám, od roku 2016 církevním. To, že soukromé školy žijí již dávno s menším příspěvkem od státu a většina odvádí dobrou práci za menší peníze státu lze zjistit. To by muselo ministerstvo rozvíjet programy pro sledování kvality a přidané hodnoty na vstupu a výstupu z jednotlivých stupňů škol. Mimochodem, kolečka a výklad pana ministra se hemžil ujištěními, že vše je to z důvodu dosažení vyšší kvality. Kde jí hledat a jak ji dosáhnout, to se nikde v další argumentaci nedovíme. Hledat ji nemusíme, protože kvalita je na stole, ale modrá kolečka a část společnosti ji z ideologických důvodů nechce vidět. Čerstvé výsledky z posledních maturit gymnázií ukazují, že ve výsledcích maturitních předmětů jsou hodně na čele pelotonu školy soukromé. A bylo tomu tak i v letech předchozích. Ve světle toho nám začínají modrá kolečka spíše rudnout a někteří to asi neunesou. V důsledku však tento povyk s modrými kolečky má za cíl pofoukat řez církevních škol, který je logický. Církevní škola je zřizována soukromníkem. Nehledě na to, že v dalších letech bude končit desetiletý test dalších církví a sekt, které budou moci požádat o celý státní příspěvek na provoz svých škol. Třeba stát zaplatí jednou i nového muezzina.

Všechna modrá kolečka a grafy pana ministra by měly vypovídací hodnotu jen v jednom případě. Pokud konečně ukáží, kolik peněz se utrácí na vzdělání jednoho žáka. Potom žákům tuto sumu přilepit jako voucher na záda a hajdy do školy. Do školy dobré, kvalitní, příjemné, podnětné a spravedlivé. Jedno kdo ji zřizuje. A celé ministerstvo potom může malovat modrá kolečka a hlídat si, aby takové školy byly.

Autor: Jaroslav Fišer | pondělí 28.7.2014 22:25 | karma článku: 8,64 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Jaroslav Fišer

Opozice hraje vabank!

Koukám jedním okem na panoptikum paní Jílkové a je zřejmé, proč jsme v loji. Pirát říká, že se stejně skoro nic neotevře ale budeme se mít líp. Přísedícímu leze pysk z dětské roušky, paní blábolí nesmysly. Otřesná reprezentace.

12.2.2021 v 4:00 | Karma: 33,54 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Proč Vláda v ČR pomáhá více bankám, ne lidem a firmám?

Existuje skutečná snaha obnovit ekonomiku nebo je to jen další fígl, jak přesypat zlaťáky? Pomoc musí být skutečnou pomocí. Zatím to vypadá na záplatu.

9.4.2020 v 14:20 | Karma: 20,61 | Přečteno: 583x | Politika

Jaroslav Fišer

Chce to rákosku-ale na koho!

Učitelé učí blbě dějiny. Jak řekl pan ministr, tak ty moderní. Kde ale jsou důkazy ve schválených učebnicích. Zatím nikde. Chybí nám ve školách velké UCHO? Ta paranoia už je mimo stupnici psychiatrů. A národ dále blbne.

15.1.2019 v 12:20 | Karma: 34,24 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Ó běda, běda-až do oběda!

Mělo by být pravidlem, že když poslanci nějaké strany budou navrhovat opatření ve školství, tak by měli povinně absolvovat minimálně měsíční stáž ve škole. V případě obědů zdarma je ideální vrazit jim naběračku v jídelně ZŠ.

4.1.2019 v 7:30 | Karma: 29,74 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jaroslav Fišer

Otázky ze Štrasburku.

Zločin ve Štrasburku zatím vyvolává jen vášně. Za nimi se vynořují otázky, jak je to vlastně s bezpečností v Evropě. Vrah má být údajně veden ve skupině extrémně nebezpečných potencionálních zločinců. Přesta zatím mizí.

12.12.2018 v 10:37 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1576x
Vojenský veterán z Iráku a chemik, rovněž pedagog,právník a občasný analytik a blogger.

Seznam rubrik