"Selskému rozumu" to nejde na rozum

Myslím, a každý rozumný člověk to pochopí, že situace u nás v současné době i u našich sousedů je špatná. Podle křivek počet nakažených roste každým dnem a vzbuzuje obavu. Zdá se, že některé věci znepokojují obyčejné občany.

- Ve středu pan ministr zdravotnictví docela jasným způsobem během hodiny upřesňoval omezení téměř pro každou oblast. Řekl, že se to týká období 2 týdnů.

- Následující den již byla řeč o dalších zpřísňujících opatřeních, až

na "lockdown". Místopředseda vlády p. Hamáček a p. prof. Primula se již dnes dali slyšet, že je potřeba "přitvrdit". Premiér řekl, že není úplně pro, ale uvidíme.

- Otázka se zrodí v každé normální lidské mysli: "Proč tomu nedají alespoň ty dva týdny, jak to bylo řečeno, aby pak mohli zhodnotit, zda opatření byla účinná, nebo nikoliv". Vždyť ještě ani nezačala platit (až od pondělí), a už se budou zpřísňovat?

- Je to proto, že mají snahu národ strašit, varovat, vyvolat v lidech negativní pocity. Zdá se, že takový způsob není vhodný pro motivaci národa. Nejsme děti.

- Je zřejmé, že většina lidí bere vážně nošení roušek ve vnitřních prostorách. Vždyť nelze nakoupit, ani cestovat bez nich. Stalo se mi pár krát, že jsem zapomněl na roušku při vstupu do prodejny a byl jsem rázně upozorněn, cítil jsem se jako malomocný.

- Člověk si řekne, že i tak něco nehraje. Když roušky opravdu nosíme a situace jde k horšímu, tak pak to není asi o rouškách.

- Z druhé strany jsem byl svědkem, jak první den po vyhlášení nouzového, stavu v jednom nejmenovaném saunovém centru, na malém prostoru v tutéž dobu, se nacházelo asi 40 hostů. To se mi zdálo docela šílené a přehnané.

- Ještě jeden postřeh jsem si uvědomil při dnešní volbách do Senátu. Na tiskové konferenci se pan premiér nezmínil ani jediným slovem, až při dotazu novináře, na výsledky voleb. Jak je on sám hodnotí? Vítězi voleb ani nepopřál. Je to neuvěřitelné, jak se chová ignorantsky, vůči těm, kteří zvítězili. Senát mu je "ukradenej". Jeho se to netýká, protože on nevyhrál. Před týdnem se cítil uražený a frustrovaný, ponižoval všechny kolem a chlubil se svojí výhrou. Dnes byl naprosto lhostejný. Jak může motivovat národ k dodržování opatření proti "koronaviru", s tímto nastavením k jiným lidem, jeho oponentům a celému národu? Jsem přesvědčen, že především tento postup a přístup mocných, národ znepokojuje, vytváří nedůvěru a rozděluje.

- Jsou věci, které musíme respektovat, protože o nich rozhodují epidemiologové, my jim nerozumíme. Měli bychom držet hubu a krok. Jako kdysi na vojně. A je to asi správné. Pokud nás pokoutně neobelhávají. Přemýšlím o tom, jak budeme reagovat, až nám zabrání z nějakého jiného důvodu zpívat a shromažďovat se jako církev, třeba delší dobu? Budeme taky držet jazyk za zuby a budeme loajální za všech okolností?

Takto někdy v posledních dnech říkal, že máme používat také selský rozum. Některé tyto skutečnosti ani "selskému rozumu" nejdou do rozumu.

Mějte pěkný víkend.

 

Autor: Tadeáš Firla | sobota 10.10.2020 18:15 | karma článku: 18,66 | přečteno: 887x