Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ZÁHADA VYŘEŠENA

Někdy se člověk smíří s tím, že se kolem něj dějí lehce nenormální věci, a sžije se s nimi bez většího reptání s vědomím, že si ho asi ufoni vybrali jako zástupce lidstva majícího smysl pro humor. A ejhle, časem se ukáže, že ufoni jsou v tom nevinně.

Zpomaluju u parkovišťátka obchoďáku, poblíž kterého má ordinaci můj ortoped, a slídím po volném fleku, kterýžto je ve špičce potěšující a nečekaný jako teplo v letošním březnu, a protože dnes se zázrak nekoná, zařadím se do kolony korzující dokola po parkovišti s cílem usupit si náhle uvolnivší se místo. Hned při druhém okruhu uspěju, zaparkuju, popadnu berli a kabelu, zabouchnu auto a zamknu a ...a ono se nezamkne. Ani napodruhé. Čekání, doufání, ani napotřetí. Hm, no to mi poser nohu, jak by řekla moje kamarádka. Co jako budu dělat? V ordinaci fronta minimálně na hodinu, takže holt nic a pojedu zpátky domů bez návštěvy lékaře? (Mám zamykání pouze na dálkové ovládání, ne na klíč). Propustka zbytečně, 50 km ujetých zbytečně...ještě jeden pokus a šup, hned napočtvrté se autíčko milené zamkne. Pohladím ho dojatě a paranoidně zkontroluju červenou kontrolku zamknutí, tak jako po každé - blik, blik, blik, blik blik a můžu jít.

Asi za hodinu a půl přicházím, řidiči korzujících aut pookřejí v naději, že brzy uvolním místo - ale kdeže. Cvakám ovladačem, a nic. Ani na druhý pokus, ani napotřetí po minutě. Pokrčuju na korzující rameny a rozhazuju bezradně rukama - místo vám asi jen tak neuvolním. Přemýšlím, komu zavolám o pomoc, no asi sestře nebo jejím synům, jinak to nevidím, ach jooo. Pak pověrčivě zkusím navrhnout osudu smlouvičku: Víš, že mám hlad jako prase, viď. Že jsem se nestihla v práci před odchodem k doktoru najíst. Ale když se to autíčko odemkne, tak už dnes nebudu nic jíst, jen pít vodu a neslazený čaj, ok? Zatajím dech, stisknu ovladač a svět náhle zkrásní - jsem žena, kterou lze snadno velmi potěšit: potěší mne auto, které se odemkne, když potřebuji.

Večer doma mi kručí v břiše a těsně po půlnoci zkouším sama sebe přesvědčit, že už je vlastně druhý den, ale neobalamutím se a vysvětlím si, že druhý den je samozřejmě až ráno po probuzení. Poslechnu se, jdu spát a budím se ve čtyři a snídám; a aby to nebyl podvod, ale skutečná snídaně, nejdu už spát.

Pak přihodím do kabely i náhradní ovladač zamykání, už budu jezdit výhradně s oběma. U toho více používaného v polední pauze nechávám vyměnit baterii. 

Autíčko celý týden šlapalo jak hodinky. Další týden opět do okresního města k ortopedovi, spojuji to s odvozem dcery ze školy - vyzvednu ji na dohodnutém místě a kvačíme k obchoďáku. Když nefunguje zamykání ani tentokrát, ani jedním z obou ovladačů, z nichž jeden má novou baterii, už poněkud zneklidním. No co, říkám dceři, hodinu holt tady budeš, chudáku, muset tvrdnout a hlídat auto a já půjdu k doktorovi. Zkoušíme to ještě párkrát, opakovaně s pauzami, zhruba na pátý pokus to vyjde, uf uf. Dceru napadá, že někdo instaloval poblíž nejaké rušící zařízení s cílem krást auta. Zasměju se tomu a jdeme do čekárny mého doktora. No a co myslíte, že se děje zhruba za hodinu? ... už opět slibuju, že nebudu ten den jíst! A pro jistotu houknu na dceru - honem si běž koupit něco k jídlu a najez se, protože nejspíš budeš muset dneska slibovat i Ty, jinak se odtud nehneme. Dcera nehonem spolyká kousek pečiva, ale ještě před jejím slibem se autíčko přecejen odemkne, osudu stačil slib můj.

Když po pár týdnech přijedu tam to věčně ucpané parkoviště potřetí a opět nemohu zamknout, přičemž kdekoli jinde vše v pořádku fungovalo, už se ani nedivím, prostě se seberu a přeparkuji o pár ulic dál, čímž jsem s tímto parkovištěm naždy skončila - beru to prostě jako fakt, že už tam nemám chodit. Ušlechtile hladovět mi sice nemůže uškodit, ale za ty nervy mi to nestojí, kašlu na to, sbohem.

To vše už je několik měsíců a včera najednou jsem narazila na inernetu na zajímavý článek: "...zloději totiž mají nový trik, díky němuž se dostanou jednoduše do vašeho zaparkovaného vozu, a to bez sebemenšího odporu. Vůbec ho totiž nezamknete, i když se domníváte o opaku. ... pobertovi stačí, aby postával na parkovišti nebo seděl v autě a specifickým způsobem manipuloval se svým ovladačem centrálního zamykání. Když zaparkujete poblíž a chcete zamknout, vaše centrální zamykání nefunguje. Pokud si toho nepovšimnete, má pachatel cestu do vozu otevřenou."

Poberta ovšem nepočítal s tím, že majitelka staré oktávečky je tak trochu magor a vždy po zamknutí auta je zvyklá rituálně civět na kontrolku zamknutí určitý počet bliknutí a pak teprve autíčko opustit.

Autor: Věra Firichová | pátek 29.3.2013 10:00 | karma článku: 12,59 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Věra Firichová

Sláva osmičkovému roku.

Jak už jsem zde kdysi psala, k módě čaker, k posedlosti nalézání sebe sama a vůbec k neuvěřitelné koncentraci pseudovědem a podvodníků v oblasti obchodu s duchovním růstem se stavím se značným despektem; dokonce od té doby, co je to tak moderní, již nečaruji. Ale když mi kamarád popřál pěkný osmičkový rok, vzala jsem alespoň numerologii na milost a vygooglila jsem si, copak že nás to čeká za rok.

1.4.2015 v 15:50 | Karma: 4,75 | Přečteno: 157x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Je to zvláštní pocit, souhlasit se Zemanem

Poprvé jsem měla dojem, že souvětí, které vypadlo z toho člověka, který sedí na hradě, bylo konstruktivní či alespoň mohlo trochu ovlivnit dění správným směrem.

31.3.2015 v 23:31 | Karma: 17,24 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Gaussova křivka tolerance k věku

aneb "Kolik je ti v duchu?"

31.3.2015 v 20:37 | Karma: 9,26 | Přečteno: 449x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Sněhurka a jiné horory

Nemám ráda horory. Nemám v sobě žádnou tu buňku, která by zprostředkovala spojení mezi děsuplným leknutím a radostí. Člověk (asi kameraman s kamerou, že) stojí ukryt ve skříni, klepe se hrůzou, snaží se nekašlat, případně ještě ucpává pusu roztomilé holčičce s blonďatými vlásky (s lokýnkami, samozřejmě), vně skříně pátrají zabijáci, dveře skříně mají škvíry (jinak by tomu chudákovi byla kamera k ničemu, že), kamera zabírá skrz otvory skříně zloducha, kterak tupě míjí skříň, jasně že bez povšimnutí. Nu ale po pár vteřinách se zloduch zákeřně po špičkách vrátí a bafne přímo do otvorů skříně. Fujtajbl. (Mami, doprovodila bys mě na záchod?)

9.10.2013 v 20:15 | Karma: 9,83 | Přečteno: 384x | Diskuse| Osobní

Věra Firichová

Závidím vědcům (zejména americkým)

Závidím pracovníkům čistě vědeckého výzkumu. Samozřejmě v dobrém, ani mně nikdo nebránil, abych se v mládí pokusila státi se vědcem. A nemohu nevzpomenout na Vonnegutovu Kolíbku, dle níž vědcův zaměstnavatel neprohloupí, když nechá své pracovníky, ať si prostě hrají, s čím právě chtějí.

15.9.2013 v 16:51 | Karma: 8,87 | Přečteno: 425x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Porodnost Arabů razantně klesá, přelidnění však Blízký východ straší dál

19. května 2024  14:41

Porodnost v arabských zemích za posledních několik let zaznamenala přes sílící přítomnost...

V Maďarsku po nehodě na Dunaji havaroval motorový člun, dva lidé zemřeli

19. května 2024  14:38

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Novotný by měl z ODS odejít sám, míní Stanjura. Děkuji za názor, řekl starosta

19. května 2024  14:07,  aktualizováno  14:25

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Dobrý den,
jsem normální a soudná ženská, možná se zbytečně zbytnělou kritičností k sobě i k ostatním; ovšem velmi miluju humor a lidi, kteří vládnou schopností ho s vážnou tváří praktikovat :)