Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

NA HRÁZI (Do Tchorouc, 8.díl)

Hráz Dolejšího byla něco mezi oblíbeným pokojíkem a víceúčelovým oltářem. Do plochy několika metrů čtverečních tam ústila veškerá voda, jejíhož konce ani nešlo dohlédnout. Pro dětskou mysl to bylo šíleně obrovitánské množství vody a bylo vzrušující slyšet ji a cítit pod nohama, tak snad třeba proto se tam dobře ústilo i myšlenkám jindy rozprostřeným po celých drahách. 

Bylo mi tam dobře. Hleděla jsem na hladinu rybníka a uhadovala, od kterého místa už to ta voda pozná, že ji to neodvratně  vcucne na druhou stranu hráze. Kde je ta hranice, kdy si klidná voda v pohodě lelkuje a najednou řekne „Jejda“ a už ji to táhne a nejde s tím nic dělat. Bavilo mne to dlouhé chvíle - hráz spolu s kvanty vody vcucávala i moji pozornost a opět s tím nešlo nic dělat. Zvlášť po deštích, když bylo více vody a podívaná byla zpestřená občasným nečekaným vírkem na předem neodhadnutelném místě. Dělala jsem samozřejmě i to, co dělají snad všechny děti na celým světě stejně - že jsem  na jednu stranu mostku hodila klacík či větvičku a běžela je očekávat na druhou stranu. Na straně druhé, tam však hrála jiná hudba, tam bylo divadlo akčnější - hráz vodu divoce chrlila a voda se pak valila a přepadávala sama přes sebe a předbíhala se, dokud se z toho člověku nezatočila hlava. 

A na té divočejší straně mostku také jeho tvůrce narafičil, k velké radosti dětské zvídavosti, ten lákavý oltářík: z kamene vystavěný hranol, jehož účelem bylo snad zpevnění hráze a který končil tak metr pod zděným zábradlím mostku vybetonovanou plochou asi metr na metr. Ideální pozorovatelna vystrčená do těch hřmících vod. Uvidět tam svoje pětileté dítě, omdlela bych hrůzou. Vždyť i dnes způsobuju svým dospělým dětem modřiny na pažích od pevného stisku, když udělají tu chybu, že mne vezmou s sebou na nějakou rozhlednu. Ale tenkrát, když jsem tam stávala ve středu té divoké filharmonie a motala se mi hlavenka s vlajícími vlásky, tenkrát mi bylo skvěle. Tehdejší způsob dětství sebou asi nesl zvýšené riziko nedožití se dospělosti, ale možná je to jen zdání z dnešního pohledu, vždyť dříve zas vesnicí projelo pár aut za den a v každé vsi býval jen jeden „divnej pán“, o kterým tak nějak všichni věděli a prostě se mu vyhnuli. A myslím, že ti divní pánové dřiv pěkně dodržovali soulad formy s obsahem jako třeba padouši v kreslených Rychlých šípech, prostě vypadali pěkně divně, aby nebyla mejlka, a nekomplikovali to tím, že by vypadali jako ctihodní bankovní úředníci či vtipní hodní strýčkové. 

Když už mne hypnotizování klidné hladiny na jedné straně mostku a točení hlavenky na straně druhé omrzelo, vždycky se na hrázi našla jiná zábava. Opět neskutečně dlouho mne bavívalo dřepět na bobku a pozorovat nadšení mravenců, když jsem jim velkoryse věnovala ocucaný bonbón (Maliny za 2,- Kčs). Jak tu dobrou zprávu zvěstovali kámošům dál a dál, jak se  seběhli a nadšeně tu obří sladkou kouli oblézali a přeměřovali a počítali, jak ji dostat domů (občas jsem jim to usnadnila  tím, že jsem jim shůry seslala menší úlomek, který snadno unesli), jak mi byli vděčni a  vzývali mne “Ó, děkujeme Ti, dobrý Bože” ... “Prosím. Rádo se stalo.” 

Na hráz jsme často chodili i s mým milým v sedmnácti letech a k mé radosti se úžasnost toho místa léty ani dospíváním nikterak neumenšila. Jen se mi nějak nepodařilo mu sdělit, co to místo znamenalo pro pětiletou holčičku. Ale nijak jsem se tím netrápila a užívala si přítomného kouzla. Pokusila jsem se zopakovat to i o mnoho let později, když jsem se zamilovala ve svých čtyřiačtyřiceti. Hráz, mezitím už opravená po povodních v roce 2002 (protrhla se 13.8.2002 ráno; předtím moje milá voda zaplavila mé milé Tchorouce a jen chvíli po tom, táž voda, i moji milou rodnou Blatnou), mne za mou důvěru a věrnost odměnila tím, že mi na kratičký moment, krátký a silný jako déjà vu, dopřála pocit, že je mi právě těch sedmnáct. Byly to asi tři vteřiny při chůzi vyprahlou travou, kdy rostliny šustí a rozličný hmyz bzučí, kobylky vržou krovkami a odskakují na poslední chvíli z cesty a slunce vám pere na hlavu, tak v ten moment jsme se chytli za ruce a při chůzi se na sebe žulili a v tu chvíli jsem byla úplně mladá. Být tehdy babička ještě naživu, ty lívance pro mého milého bych z ní vymámila, ten by je uměl ocenit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věra Firichová | úterý 2.4.2013 15:02 | karma článku: 6,10 | přečteno: 247x
  • Další články autora

Věra Firichová

Sláva osmičkovému roku.

Jak už jsem zde kdysi psala, k módě čaker, k posedlosti nalézání sebe sama a vůbec k neuvěřitelné koncentraci pseudovědem a podvodníků v oblasti obchodu s duchovním růstem se stavím se značným despektem; dokonce od té doby, co je to tak moderní, již nečaruji. Ale když mi kamarád popřál pěkný osmičkový rok, vzala jsem alespoň numerologii na milost a vygooglila jsem si, copak že nás to čeká za rok.

1.4.2015 v 15:50 | Karma: 4,75 | Přečteno: 157x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Je to zvláštní pocit, souhlasit se Zemanem

Poprvé jsem měla dojem, že souvětí, které vypadlo z toho člověka, který sedí na hradě, bylo konstruktivní či alespoň mohlo trochu ovlivnit dění správným směrem.

31.3.2015 v 23:31 | Karma: 17,24 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Gaussova křivka tolerance k věku

aneb "Kolik je ti v duchu?"

31.3.2015 v 20:37 | Karma: 9,26 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Sněhurka a jiné horory

Nemám ráda horory. Nemám v sobě žádnou tu buňku, která by zprostředkovala spojení mezi děsuplným leknutím a radostí. Člověk (asi kameraman s kamerou, že) stojí ukryt ve skříni, klepe se hrůzou, snaží se nekašlat, případně ještě ucpává pusu roztomilé holčičce s blonďatými vlásky (s lokýnkami, samozřejmě), vně skříně pátrají zabijáci, dveře skříně mají škvíry (jinak by tomu chudákovi byla kamera k ničemu, že), kamera zabírá skrz otvory skříně zloducha, kterak tupě míjí skříň, jasně že bez povšimnutí. Nu ale po pár vteřinách se zloduch zákeřně po špičkách vrátí a bafne přímo do otvorů skříně. Fujtajbl. (Mami, doprovodila bys mě na záchod?)

9.10.2013 v 20:15 | Karma: 9,83 | Přečteno: 384x | Diskuse| Osobní

Věra Firichová

Závidím vědcům (zejména americkým)

Závidím pracovníkům čistě vědeckého výzkumu. Samozřejmě v dobrém, ani mně nikdo nebránil, abych se v mládí pokusila státi se vědcem. A nemohu nevzpomenout na Vonnegutovu Kolíbku, dle níž vědcův zaměstnavatel neprohloupí, když nechá své pracovníky, ať si prostě hrají, s čím právě chtějí.

15.9.2013 v 16:51 | Karma: 8,87 | Přečteno: 425x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nebyly to trávicí potíže, ale zhoubný nádor. Jolaně pomohla jehlová biopsie

7. května 2024  20:24

Ještě loni touhle dobou se cítila zdravá. Zrovna prošla menopauzou, a tak když se jí začátkem léta...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno 

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Studenty protestující za Gazu měsíce trénovaly skupiny napojené na Hamás

7. května 2024

Premium Masivní demonstrace za konec bojů v palestinském Pásmu Gazy, jež se v posledních týdnech rozlily po...

Nového děkana po Ševčíkovi na VŠE nezvolili, jediný zájemce to očekával

7. května 2024  16:05,  aktualizováno  19:56

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) nového děkana v...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Dobrý den,
jsem normální a soudná ženská, možná se zbytečně zbytnělou kritičností k sobě i k ostatním; ovšem velmi miluju humor a lidi, kteří vládnou schopností ho s vážnou tváří praktikovat :)