Radosti a starosti šumavského starosty díl 13.

Blíží se konec roku. Oslavy Silvestra jsou pro mnoho lidí dlouhé roky spojeny také s pyrotechnikou. Zkusme to změnit. O nic nepřijdeme, mnozí naopak získají. 

Nechci nikoho moralizovat, vychovávat, ani dělat z pozice starosty Železnorudska efektní gesta v podobě zákazů používání pyrotechniky. Někteří lidé porušují i mnohé jiné zákazy. My o tom na Šumavě víme svoje. Stačí se podívat, kde všude jsou schopni někteří zaparkovat, nebo zahodit odpadky. Zákaz pyrotechniky by tihle stejní porušovali stejně, možná dokonce se škodolibou radostí. Vzhledem k počtu návštěvníků (desítky tisíc), kteří u nás na Železnorudsku tráví Silvestra, není absolutně v lidských silách dodržování takového zákazu vymáhat.

Proto se snažím spíše normálně lidsky požádat. Zkusme si pyrotechniku odpustit. Jednak z piety, ohleduplnosti k pozůstalým a úcty k obětem šíleného vraždění na Filozofické fakultě v Praze. Ale rovněž z ohleduplnosti ke všem, kterým pyrotechnika vadí a bojí se jí. Jsou to jak zvířata, tak i mnozí lidé.

Mělo by to platit všude, ale dvojnásob v unikátních přírodních lokalitách, ke kterým nepochybně naše Šumava patří. Lidé k nám jezdí za krásnou přírodou. Některým jako by to ale nedocházelo. Přitom nikdo nevyžaduje nic speciálního. Jen trochu obyčejné lidské slušnosti a respektu k místu a všem, kteří zde žijí.

Jsem pořád docela mladý, ale nejsem naivní. Vím, že zítra pyrotechniku zase uvidíme a hlavně uslyšíme. Zároveň ale vím, že i tato moje skromná žádost má smysl. Je totiž spousta lidí, kteří vnímají a nemají žádný problém ukrojit si trochu vlastní radosti s ohledem na ostatní. Někteří si tento text přečtou. A třeba si místo rachejtlí, petard a světlic koupí radši něco jiného, nebo dokonce ušetřené peníze věnují potřebným.

Vsadím se, že vy, kteří to uděláte, budete mít nakonec radost mnohem větší než z ohňostroje. Všem vám předem děkuju za ohleduplnost. Užijte si Silvestra, ať už ho budete trávit kdekoli.

A všem vám do roku 2024 přeju hodně zdraví, úspěchů, radosti a dobré nálady. Budu rád, pokud se spolu potkáme u nás na Železnorudsku.

Autor: Filip Smola | sobota 30.12.2023 10:12 | karma článku: 18,09 | přečteno: 359x