Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tělocvik? Zásadně ano!

Právě jsem dočetl článek s titulkem “ Tělocvik na školy nepatří”. Tento text byl vzhledem k počtu přečtení hodnocen velmi kladně. V tomhle směru si dovolím razantně nesouhlasit a pokusím se odpovědí na právě určené body Tomáše Pučíka odpovědět mým pohledem.

bgml.chytrak.cz

Již samotný nadpis článku mi kazí zrak. Cožpak máme málo statistických a hlavně praktických důkazů o zvýšené obezitě, lenosti a neaktivitě gradující až u prokrastinace a “gaučingu”? Tělocvik na středních školách je jedna z tísíce zanedbaných věcí ve školství. Schválně se zabývám pouze střední školou, jelikož po základních školách z finančních a zdravotních důvodů nemůžeme chtít kvalitní tělocvikáře ( co také můžete naučit tělo, které ještě není v pubertě). Nechápu tento názor minimálně z hlediska toho, že autor je sám aktivní sportovec. To si hážeme trošku klacky pod nohy, nemyslíte?
Začneme u důsledků. Kdo na to nejvíce trpí? Samotná mládež! Jen se podívejte, jak po městech a vesnicích okupují zastávky a parky tlupy dětí, co nemají žádnou zábavu a pouze “zevlí” u cigaret a trávy. Nároky na vrcholové sporty a sportovce se čím dál víc zvyšují - z čeho ale čerpat, když není mládežnická základna? Co se stalo, že se po roku 2007 razantně snížil počet dětí, které aktivně hrají nějaký sport? V penězích od rodičů to určitě nebude. Tělocvik na školách je jeden z důvodů, které neudržují děti alespoň v minimální kondici a znalostech o cvičeních. Pojďme si tedy shrnout body pana Pučíka.
Je na každém, aby se rozhodl, jestli chce svůj čas trávit sportem či nikoliv.
Opravdu? A je někde statisticky prokázáno, že se dítě narodí s přirozeným smyslem pro sport a jiné aktivity? To je naprostý nesmysl. Drtivá většina mládeže sportuje jen díky kolektivu a kamarádům. Jak ale mohou přijít na stejnou vášeň, když neuvidí, jak se v tělocviku ostatní baví? To je jedna ze základních cest výuky tělocviku na základních školách. Žádné nucení dětí do ostrých cviků a náročných běhů. Úkolem by mělo být zaučení do kolektivních her a nalezení toho pravého sportu či aktivity. Později na střední škole zase pomáhat ve zdokonalování celého pohybu a koordinace.
Tělesná výchova mnoha lidem (hlavně tlustším) naprosto ničí chuť sportovat.
Ale no tak, nebuďme naivní. Znám spoustu případů, kdy právě tělocvik zachránil těla obézních kluků a holek. To je právě ta správná motivace. Pokud je správný kolektiv a spolužáci berou ohledy na své “méně šťastné” kamarády, je z toho skvělá spolupráce. Navíc - dnes existují fitcentra, posilovny, návody na cvičení pro hubnutí a jiné. Jde jen o nastolení atraktivní cesty. Tělocvik není pouze o nemožných cvicích, je to také o podaní ruky. Tělocvik nabízí druhou šanci, jak změnit svou pověst.
I bez tělesné výchovy je škola velmi časově náročná. Není důvod přidávat další zbytečné hodiny, které nemají se vzděláním nic společného a jsou akorát kontraproduktivní.
Tady se dá souhlasit, ale pouze z poloviny. Ano, tělocviky můžou být únavné a žák se poté nemusí soustředit plně na školní povinnosti. V žádném případě ale kontraproduktivní. Ba naopak, tělocviky jsou to pravé ořechové, které může pomáhat uprostřed náročného dne po nějaké písemce. V tělocviku má každý takřka neomezené možnosti na odreagovaní a vybití si zlosti. Škola není pouze o učení a biflování, školu máme hlavně pro to, aby nám dala co nejvíce do života.
No a poslední? Pro mnoho lidí je tělesná výchova ponižující a stresující hodina.
Naprosto nesmyslný argument( zda-li to vůbec argument je) a ještě k tomu nepravdivý. Nevím, kde autor vzal hodnotu “mnoho lidí” ale vždy se může jednat maximálně o drtivou menšinu celku. Víceméně se tento bod pojí s druhým uvedeným bodem. Ponižující být nemůže obzvlášť, když spojíte třídu dívek s třídou chlapců. U mladých to probíhá jednoduše tak, že se burcují k lepším výkonům, aby zapůsobili na dívky. Tělocvik může místy být maximálně nudný činností, který zrovna dané osobě “nevoní”.
Na závěr malé shrnutí. V žádném případě nemůžeme zapomínat na předmět, jako je tělocvik. Jedná se pouze jen o přeměnu současného stylu. Je to jediný předmět, v kterém se může uplatnit Komenského “Škola hrou”. Děti musí dostat pravou motivaci jak od kolektivu tak od učitele k nějaké zájmové činnosti. Nechceme přeci, aby naše děti seděly celé dny za počítačem. Bez tělocviku by se děti stali oběti “mekdonaldů a káefcéček”. Mysleme taky na budoucnost, než se pozastavíme nad současností.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Bartoš | sobota 18.6.2011 0:32 | karma článku: 15,64 | přečteno: 1761x
  • Další články autora

Filip Bartoš

Podzimní rozjímání

Opravdu je podzim jen "čas", "období", nebo nějaký abstrakt? Podzim je sice jedno ze čtyř ročních období, ale zároveň hmatatelnou věcí a výjimečnou nápovědou. Léto se líbí každému, stěží na něm někdo hledá tmavé stránky. Proto po něm přichází tajemný podzim, který se snadno může jevit jako Jeckyll and Hide. A to je správně!

17.11.2014 v 9:54 | Karma: 3,76 | Přečteno: 145x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Filip Bartoš

Jak vidí ročník 95 revoluci?

Nerad hodnotím něco, co jsem nezažil, přesto můžu porovnat situace alespoň papírově. Když trochu dáme přičichnout konspiračním teoriím, zapadá nám 89. rok celkem zajímavě do skládanky.

17.11.2014 v 0:32 | Karma: 14,45 | Přečteno: 647x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

Jak jsem se naučil vstávat nejpozději v 9 hodin?

Zhruba před půl rokem byla databáze „vstávacích časů“ v mém budíku hodně široká. Našli byste tam široké rozpětí od 5:55 až po 11:30. Objevovaly se tam dokonce časy typu 16:30. Když jsem se na výběr časů podíval dnes, jakýsi vývoj byl zřejmý. Pár časů, z nichž žádný nepřekročil „magickou“ devítku. A jaké to má odůvodnění a důsledky?

23.10.2014 v 23:58 | Karma: 7,96 | Přečteno: 565x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

7 nejbizarnějších a nejklasičtějších příležitostí na psaní blogu

Být blogger, to je vlastně celkem těžké. Dnes už se blogy tvoří opravdu "za pochodu" a píše je téměř kdokoliv. Sednete si vedle někoho, kdo zrovna tlačí croissant a za pár hodin čtete jeho článek jako slova celebrity. Jenže ona ta inspirace nepřichází zrovna ve chvílích, kde by se to očekávalo a už vůbec ne 10x za den...

9.10.2014 v 7:00 | Karma: 12,25 | Přečteno: 481x | Diskuse| Média

Filip Bartoš

Lampard srdcař a úžasní fanoušci

Modrá část Londýna mohla mít po neděli neporazitelnost a luxusní náskok na čele tabulky Premiér League. Jenže zázrak Costa (ne to poleno ze Sparty pozn. red.) nastřelil tyč a o několik chvil později rozběsnil Ropný stánek Frank Lampard.

23.9.2014 v 16:30 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  18:21

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Úřady nejprve...

Ukrajina evakuovala čtyři tisíce lidí z Charkovské oblasti, hlásí dva mrtvé

12. května 2024,  aktualizováno  17:49

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

Po narůstajícím počtu úmrtí na kolejích dochází k mírnému poklesu, míní inspekce

12. května 2024  17:43

V posledních dnech se stále častěji objevují zprávy o srážce na kolejích. Došlo například k...

Hráči Pokémon Go ničí mapy. V honbě za vzácným druhem si vymýšlejí pláže

12. května 2024  17:14

V populární hře Pokémon Go je možné lovit i plážového Pokémona jménem Wiglett. Jak název Pokémona...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x
Absolvent gymnázia, aktivně hrající fotbalista, příležitostný fotograf, občas také skladatel rýmů - šprýmů a také člověk naivně hledajíc na světě spravedlnost. Na Facebooku mám veřejný profil Zde a také mám Twitter

Píšu pro

Firestarter magazín - business everyday