Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

Elipsion

21. 6. 2011 22:03
Souhlasím...

Když jsem si přečetl tento článek a hlavně příspěvky k němu, tak si myslím, že pravda není ani v tom, že by to pro děti měla nebo neměla být stresující hodina. Záleží především na učiteli, jestli dostanete sympatického učitele (učitelku) a nebo přísného kantora, který vás bude nutit i do věcí, které prostě dělat nechcete. To je jedna ze základních příčin odporu nebo oblíbenosti předmětu, stejně jako u jiných předmětů. Když nesnášíte učitele chemie, tak se vám hnusí celá chemie a stejně tak je to i u tělocviku. Každopádně si ale myslím, že tělocviky by měly zůstat jako povinné předměty právě pro budoucí generace. I když je dítě "neohrabané", jde ho naučit základní cviky, jako je kotoul, roznožka stejně tak, jako kolektivní hry, které jsou nejdlležitější. Co, když se tělocviky zruší? Jak si myslíte, že budou vypadat následující generace? Přesně tak, jak uvedl pan Bartoš... Skončí jako "prasata" v Mc Donaldech nebo u televize. --> Pokračování...

0 0
možnosti
L

Lakaro

21. 6. 2011 22:24
Re: Souhlasím...

--> pokračování--> Pokud rodiče nedokáží své dítě naučit tyto jednoduché cviky, které jsou základ, tak i když dítě bude bavit sport, tak bude mít těžkou cestu. Může ho bavit fotbal například, ale pokud nebude mít dispozice, od svých rodičů, kteří mu v mládí nic nedali, protože nic neuměli, protože se ve škole nic nenaučili, tak mu fotbal nepujde a bude se trápit. Ale všeho lze tvrdou prací a pílí dosáhnou, ale lze těmto věcem předejít právě díky talentu, který dítě případně může zdědit po svých rodičích. Vždy se ve třídě najde jeden, možná dva lidi, kteří budou "neohrabaní" a sport jim nepujde. TV je taky způsob, jak se odreagovat od ostatních předmětů a udělat si v hlavé pořádek. Kdyby TV nebyla, byly by místo toho jiné předměty, které by hlavu zatěžovaly a musíme si uvědomit, že člověk není stroj, který může pracovat pořád, soustředěně, bezchybně a naplno... Jsme jen lidé a právě tělocvik je vhodná "odreágovačka" pro to, aby si mozek odpočinul....

0 0
možnosti
S

sucharda

18. 6. 2011 21:50
Pro diskutující....

....uvádíme,že v zásadě naše Platforma preferuje všeobecný rozvoj dětí ,i těch nešikovných 2x týdně po  min.90 minutách,za důsledné lékařské kontroly a kvalitních učitelích a potom již TV nepovionný,jen dle zájmů,ale také pro zájemce školní oddíly(placené asi z 50 % jako musí rodiče platit v oddílech.Na SŠ a VŠ samozřejmě jen pro zájemce.

Zvýšila by se kvalita,odpadlo by "batolení" se sportovně poilogramotnými pančetelkami na nižším stupni a ještě by se ušetřilo na vyšší platy učitelů TV z SŠ a VŠ,kteří by v ZŠ působili...

Toto se však ministrantům,dioc.Tupému  z ministerstva a nekompetentním ředitelům a učitelům líbit nebude....

0 0
možnosti
S

sucharda

18. 6. 2011 19:22
Vážený pane Bartoš...

..díky za příspěvek k problému,který řeší naše Platforma : Změna systému TV na školách,již několik let s proměnlivými úspěchy hlavně dle úrovně a charakteru učitelů Tv.Prostě chceme změnit to batolení dětí a žáků při Tv za státní peníze,které nikomu nevadí,a rodiče si myslí,že děti sportují.

Mohu Vám poslat návrh Platformy i odpovědi "odborníků" z ministerstva,doufám,že nám pomůžete rozvoj dětí a mládeže zracionalizovat,očekáváme i reakce Olympijského výboru: Kontakt : kozojet@seznam.cz

0 0
možnosti
HVJR

Hynek Vilém Jarmila reloaded

18. 6. 2011 2:17
tělocvikáři jsou jen lehčí forma lampasáků

Alespoň tak jsem je za svou školní docházku zažil. 3x ZŠ (základka, jazykovka, stěhování), gympl i VŠ - vždy se scénář opakoval. Nevím, jestli tělocvikáři na FTVS už takoví na školu chodí nebo je ta škola nějak deformuje, ale z mé zkušenosti to byli všechno naprosto vymyté hlavy. Já jsem tělocvikáře zažil jako lidi, kteří vezmou lidem jakoukoliv chuť si zasportovat, zahýbat se a užít si to. Osobně si myslím, že tělocvik by měl být ve škole určitě nepovinný, namísto toho by se měly rozvíjet sportovní a volnočasové oddíly a kroužky pro děti - takové, kde by se praktikoval nevýkonostní, rekreační sport. Tělocvikář prostě nikdy nepochopí, že člověk si chce prostě jen zaběhat, projet se na kole, jet na vodu, zalyžovat si atd. aniž by závodil. Právě mačkání výkonu z dětí za každou cenu a prosazování naprosto nezáživných disciplín (atletika, gymnastika, ..) mi vždycky  tělocvik totálně znechutily.

0 0
možnosti
HVJR

Hynek Vilém Jarmila reloaded

18. 6. 2011 2:19
Re: tělocvikáři jsou jen lehčí forma lampasáků

http://vorisek.blog.idnes.cz/c/193048/Cesky-sport-Co-to-je-a-potrebujeme-jej.html

0 0
možnosti
K

Kozel_

18. 6. 2011 1:06
Vidím to jinak

Autor např. zmiňuje, že až na sš byl kvalitní tělocvikář, na rozdíl od zš. Já zažil kvalitní tělocvikáře jak na zš, tak na sš, oba byli i velmi slušní lidé. Tehdy bylo součástí hodiny, že žák podával učiteli hlášení. Náplň byla různorodá, výmyky, lezení na provaze, cvičení na nářadí. V teplém období různé atletické disciplíny. K tomu pravidelnější úvodní kolečko běhu, někdy se hrál fotba. Ale zpět k myšlence, já se divím, že autorovi tolik záleží na "kvalitě" tělocvikáře a netrápí se třeba kvalitou učitelů na jazyky. Na jazyky stačí státnice z jazykovky a nějaká vš - někde ani ta není. Na učitele tělocviku musí být příslušná fakulta s učitelstvím tělocviku. Proč??

Aby žáci měli trochu pohybu, tak nemusí dělat veletoče a výmyky. Stačilo by spíš trošku cvičit kondici - trochu posilovacím způsobem, trochu aktivity jako běh. Sport může bavit - ale ne tělocvik. Jednou se skáče přes lať do výšky, pak do dálky, pak hraje fotbal, pak běhá. Pak cvičení na hrazdě a kruhách. Pro kondici žáků

0 0
možnosti
K

Kozel_

18. 6. 2011 1:11
Re: Vidím to jinak

to moc nedá. Dá spíš vlastní pravidelná aktivita - např. chodit 2-4x týdně sám běhat, chodit do fotbalového oddílu, jezdit na kole, chodit veslovat. To, co každého skutečně baví a dělat jednu věc. Např. u toho fotbalu jsou kondiční cvičení, takže nejde jen o hraní, ale všestranný tělocvik. Podobně i jinde, veslaři si dají i ten běh a jízdu na kole, pak nějaké posilování jak ty fotbalisti.

Souhlasím, krom sportovců jsou tací, co sami pohyb nemají. Tělocvik dá jisté minimum, nic víc. To by nemusel vystudovaných tělocvikář, stačil by nějaký trenér žáků od fotbalistů - bývalý hráč, co si udělal nějaké ty zkoušky a má trochu praxe. Na co vš vzdělání?? A celý školní tělocvik je asi o tom. Stát ti žáku nedůvěřuje, že se dosti pohybuješ. Takže ti zajistíme minimum - povinně na škole. Co na tom, že sportovce to spíš otravuje a nesportovce taky. Sedět pak spocený ve třídě, po skutečné námaze např. počítat matematickou písemku či soustředit se na výuku angličtiny apod.

0 0
možnosti
J

Jxyz

18. 6. 2011 1:00
Blbost

Hlavni problem je v tom ze telocvik malokoho dovede k tomu, aby sportoval mimo skolu. Bud je zacek nesika a pak je pro nej telocvik utrpeni a mimo skolu se nepohne, nebo je to sportovec a tak by se hybal i bez telocviku.

Ze sve zkusenosti musim rict ze nejvetsi hnus je to jak se snazi byt telocvik "univerzalni", tj. dva tydny vas budeme trapit gymnastikou, pak tri tydny v kvetnu na stadionu pri atletice, v zime mesic u micovych her.

Myslim ze na stredni skole uz kazdy vi co mu jde, a nema cenu nejakeho neohrabance trapit gymnastikou, kdyz by na nej stejne pozitivni ucinek melo treba kdyby si zahral fotbal a navic by ho to i bavilo.

U nas to fungovalo tak, ze vetsina lidi co mohla, tak se telocviku vyhybala, protoze co kdyz dneska bude ta nenavidena gymnastika (skok do dalky...)

0 0
možnosti
W

wal.p

18. 6. 2011 0:47
Proboha, co je to za hovadinu,

honila bych ty malý lenochy každý ráno kolem školy. Jezdívám na dětské tábory a tolik nešikovnosti by člověk pohledal. Děti mají popoběhnout a je z toho ukopnutý palec, několik odřených kolen a když se zadaří, tak pouze jeden podvrtnutý kotník. Neumějí přeskočit kořen na lesní cestě, nezvládnou vylézt na strom apod. Je to děs. Sice jsem článek nečetla, ale jak se někde za každou cenu ohánějí právem na rozhodnutí dítěte, vaří se ve mě krev. Pro šťouraly - jsem matka, dceři je 22 let, normální, životaschopná.

0 0
možnosti
F

filipbartos10

18. 6. 2011 0:50
Re: Proboha, co je to za hovadinu,

Tak jsi ten článek opravdu přečtěte. Vy budete jedna z těch bojovníků za práva ale zbavování se povinností, co? Vždyť píšu, jak tomu zabránit. Ve středověku by se neuživily, kdyby byly takové kopyta

0 0
možnosti
S

strasnypes

18. 6. 2011 0:43
blbost

Pan Pučík měl pravdu.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

18. 6. 2011 0:40
telocvik dava neco jineho aktivnimu fotbalistovi

a neco uplne jineho nejakemu neohrabanci. Tomu druhemu prinese soucastna telesna vychova celozivotni odpor k pohybu. Koneckoncu, optejte se nejakeho nemotory ve vasi tride, jak se mu soucastny telocvik libi a jak ho motivuje.

0 0
možnosti
KL

Tipeq

18. 6. 2011 0:38
Máš pravdu

a naopak by bylo ideální posílit počet hodin ve škole z obvyklých dvou na čtyři týdne. Píšu "ideální", protože není vždy v silách školy mít dostatek prostor pro tělesnou výchovu a dostatek tělocvikářů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x
Absolvent gymnázia, aktivně hrající fotbalista, příležitostný fotograf, občas také skladatel rýmů - šprýmů a také člověk naivně hledajíc na světě spravedlnost. Na Facebooku mám veřejný profil Zde a také mám Twitter

Píšu pro

Firestarter magazín - business everyday