Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo konečně zastaví vlnu alkoholismu u mladistvých?

Rok od roku je situace horší. Statistiky ukazují jasně. Věková hranice, kdy teenager poprvé okusil větší množství alkoholu, nebo se dokonce poprvé opil, stále klesá. Daleko hlouběji, než si můžete myslet. Kolem mne se to teď všechno točí. Vidím všechny okolnosti, podrobnosti, triky a fakta, které tento problém obnáší. A jistotou můžu říci, že drtivá většina dnešních rodičů vůbec nemá páru, co jejich dítko zrovna provádí.

Parta mladistvých s alkoholemwww.tyden.cz

Je to prosté, avšak zarážející. Je mi 15 let, a bohužel mám s těmito věcmi zkušenosti 2 roky. A v jednu chvíli, kdy je toho prostě na mladého člověka moc, si to všechno uvědomíte. Může tu být zmíněno, že je to ovlivněno krajem. Tento názor já ale nesdílím, ať je to pivo v Čechách, nebo slivovice na Moravě, problém je stále stejný. Jak už jsem řekl, stále více se rozvijí trend mladých lidí pít velké množství alkoholu, a intenzivně. Tahle věta by ještě relativně zněla dobře. Horší je, a nutno podotknout, dnes už to není u mladých lidí, ale u doslova dětí. Není problém vidět skupinku 11ti-letých mladistvých, jak si kupují flašku. Není problém těmto dětem kdekoliv natočit pivo. Abych uvedl do obrazu, v mých patnácti nemám problém u 90 % klubů, barů či hospod s prodejem alkoholu. Není to trochu velké číslo v poměru s věkem?

Psychologické studia nelžou a já se můžu ztotožnit s definicí teoretické šance na závislosti na alkoholu. Čím dříve dítě začne, tím větší má náklonnost k závislosti. Už v průběhu pozdější puberty (14-15 let) je pozdě. Jak to tedy může vypadat u dětí, co ještě ani nepřišli do puberty? Marně hledám důvod, proč tomu tak je. Nebo spíše nechápu tak velkou nezodpovědnost od rodičů a prodejců. Jen se zeptejte kohokoliv dospělého na ulici, co si o tom myslí. Co vám řekne? Že je to hrůza. Samozřejmě. Nezapomeňte ale na dodatek: „A co pro to děláte, když vám to vadí?“

Příčin není zas tak mnoho. Je to prosté a jak už jsem naznačil, jde o nezodpovědnost. S trochou nadsázky můžeme říci, že jde o menší řetězec. Mladí manželé si chtějí užít krásnou a klidnou noc, pošlou své dítko ještě s hromadou peněz do města, to přichází k největšímu pajzlu ve městě, kde si potřebují aspoň malinko vydělat, prodají dítěti nějakou tu flašku pod naivní lží, že „je to pro tatínka“. Nikdo si ničeho nevšimne, a když už zasáhne při šanci asi 1:10000 policie, ani se nezeptá, kde si dítě alkohol pořídilo. A tak to bohužel je. Rodiče tento problém přehlížejí nejvíce. Jde samozřejmě o většinu. Zde problém začíná. Rodiče totiž mají na dítě největší vliv, a pokud jej neumí usměrnit, tak je to zle a dítě nemůže mít nikdy spolehlivou výchovu. Dále prodejci. Nechápu tu stupiditu a naivitu. Nejsmutnější je, že dívkám se dostane pod ruky absolutně vše. Starší jedinci slepě přihlížející stupidnímu výstřihu ani nezří, že holka ještě čeká na občanku, nicméně během chvíle má v ruce žádaný alkohol. Trafiky jsou největším zdrojem. Obchodní řetězce tohle mají ještě díky kamerám ve vlastních rukou, ale v trafice opravdu dostane kdo chce co chce. Na závěr je to námi oblíbená Policie ČR. Na silnicích si vymýšlí kdejakou blbost, aby nabažili své kapsy a splnili normu, které jim velitelství udělí. Místo toho dělají tyhle zvrhlosti, ale aby se pořádně soustředili na zátahy. Kdy byl v poslední době ve Zlínském kraji obrovský zátah, který by měl smysl? To jsem ještě sledoval Pokemony…

A jak to vidím já? Sám jsem prošel hladce jako nůž máslem napříč těmto „nástrahám“. Nikdy mě s tím nepotkal problém. Začal jsem to sledovat, zkoušet. A díky tomu píši tento názor. Takhle to nejde dál. Dnes má mládež téměř jakoukoliv společenskou akci spojenou s alkoholem. Bez jakéhokoliv varování, bez ničeho. Chci, aby se tohle změnilo. Aby opět byla mládež známkou potencionálu a pracovní síly do budoucna. Ne zdrojem rodících se alkoholiků a drogově závislých. Sám nejsem svatý, ale dělám vše proto, aby se to změnilo. Řešením je dle mého radikálnější kontroly inspekcí, policií. Tvrdé pokuty při zjištění prodeje alkoholu nezletilým. Při vstupu do klubu nutnost prokázat se občanským průkazem a podle věku označení buď zeleným, či červeným páskem (znamenající 18+ a 18-). A v neposlední řadě daleko větší tresty pro své děti od rodičů. Prosím, nedělejte z nich nevinné, doplatíte na to. Nebylo by to lepší, kdyby děti zbytečně neztrácely budoucnost? Co myslíte?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Bartoš | pondělí 2.5.2011 20:28 | karma článku: 14,57 | přečteno: 1723x
  • Další články autora

Filip Bartoš

Podzimní rozjímání

Opravdu je podzim jen "čas", "období", nebo nějaký abstrakt? Podzim je sice jedno ze čtyř ročních období, ale zároveň hmatatelnou věcí a výjimečnou nápovědou. Léto se líbí každému, stěží na něm někdo hledá tmavé stránky. Proto po něm přichází tajemný podzim, který se snadno může jevit jako Jeckyll and Hide. A to je správně!

17.11.2014 v 9:54 | Karma: 3,76 | Přečteno: 145x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Filip Bartoš

Jak vidí ročník 95 revoluci?

Nerad hodnotím něco, co jsem nezažil, přesto můžu porovnat situace alespoň papírově. Když trochu dáme přičichnout konspiračním teoriím, zapadá nám 89. rok celkem zajímavě do skládanky.

17.11.2014 v 0:32 | Karma: 14,45 | Přečteno: 647x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

Jak jsem se naučil vstávat nejpozději v 9 hodin?

Zhruba před půl rokem byla databáze „vstávacích časů“ v mém budíku hodně široká. Našli byste tam široké rozpětí od 5:55 až po 11:30. Objevovaly se tam dokonce časy typu 16:30. Když jsem se na výběr časů podíval dnes, jakýsi vývoj byl zřejmý. Pár časů, z nichž žádný nepřekročil „magickou“ devítku. A jaké to má odůvodnění a důsledky?

23.10.2014 v 23:58 | Karma: 7,96 | Přečteno: 565x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

7 nejbizarnějších a nejklasičtějších příležitostí na psaní blogu

Být blogger, to je vlastně celkem těžké. Dnes už se blogy tvoří opravdu "za pochodu" a píše je téměř kdokoliv. Sednete si vedle někoho, kdo zrovna tlačí croissant a za pár hodin čtete jeho článek jako slova celebrity. Jenže ona ta inspirace nepřichází zrovna ve chvílích, kde by se to očekávalo a už vůbec ne 10x za den...

9.10.2014 v 7:00 | Karma: 12,25 | Přečteno: 481x | Diskuse| Média

Filip Bartoš

Lampard srdcař a úžasní fanoušci

Modrá část Londýna mohla mít po neděli neporazitelnost a luxusní náskok na čele tabulky Premiér League. Jenže zázrak Costa (ne to poleno ze Sparty pozn. red.) nastřelil tyč a o několik chvil později rozběsnil Ropný stánek Frank Lampard.

23.9.2014 v 16:30 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Černochová: Česko vydalo na obranu v loňském roce méně, než se čekalo

12. května 2024  22:05,  aktualizováno  22:07

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to v...

Průzkum: Největší potenciál oslovit voliče v eurovolbách mají shodně ANO a STAN

12. května 2024  21:10

Největší potenciál oslovit voliče při červnových volbách do Evropského parlamentu mají hnutí ANO a...

Za lov velryb se nestydí. Japonsko povolí odlov dalšího druhu plejtváka

12. května 2024  21:06

Japonsko zařadí plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb. Informoval o tom ve čtvrtek...

Putin chce vyměnit ministra obrany. Místo Šojgua navrhl Andreje Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  20:46

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x
Absolvent gymnázia, aktivně hrající fotbalista, příležitostný fotograf, občas také skladatel rýmů - šprýmů a také člověk naivně hledajíc na světě spravedlnost. Na Facebooku mám veřejný profil Zde a také mám Twitter

Píšu pro

Firestarter magazín - business everyday