Teorie relativity pro ty, kdo si myslí, že ji nikdy nepochopí

Byly pro vás všechny výklady speciální teorie relativity příliš nepochopitelné a složité? Tak zkuste ještě přístupnější výklad, který vám relativitu přiblíží paralelami s důvěrně známými jevy jako jsou stín nebo déšť.

Speciální teorie relativity je poměrně jednoduchá teorie, bohužel je ale dosti neobvyklá. Jako děti se naučíme jinou než relativistickou fyziku, takzvanou klasickou fyziku. A tu se naučíme tak, že si hrajeme s kostkami nebo házíme kameny. Tuto "normální" fyziku, jejíž základy popsal Isaac Newton, máme ve své intuici a snadno ji chápeme.

Nepotřebujeme provádět žádné výpočty podle matematických vzorců pro šikmý vrh a odpor vzduchu, abychom kamenem trefili cíl, když chceme. A tyto naše hlavně vizuální představy, ale také pocity při vnímání těla a kamene, jsou pro nás zcela přirozené a intuitivní. A právě takové přirozené představy z Newtonovy fyziky, jako vrhání stínů, déšť nebo vlny na vodě jsou použity při výkladu "nepřirozené" speciální teorie relativity.? Všechny tyto metafory nepotřebují matematiku. Jestli teorii relativity nepochopíte tady, tak už nikde. :-)

A byl bych velice rád, kdybyste do komentářů napsali, které metafory byly nejlepší a nejpochopitelnější (zejména u dilatace času, kde je těch metafor až moc) a které věc, podle vás, nejvíce zamotávaly. Další podobnou přednášku podle toho upravím a zvolím jen ty nejsrozumitelnější metafory, až budu opakovat přednášku ve vylepšené podobě v Praze. Zde zaznamenaná přednáška se uskutečnila na Universitě Palackého v Olomouci 25. října 2018.

Samozřejmě mě zajímají i jakékoliv další připomínky a návrhy. Můžete se takto stát spoluautory příští přednášky.

Rozšíření a pokračování této přednášky může najít na již publikovaných blozích:

Pochopte základní ideu Einsteinovy teorie relativity za pár minut

Proč je rychlost světla stále neměnná - relativita snadno a názorně

Teorie relativity jako symetrický klam a iluze?

Vidíme hvězdy v minulosti, nebo v současnosti?

 

Autor: Jan Fikáček | úterý 24.4.2018 9:13 | karma článku: 43,54 | přečteno: 3923x