Schrödingerova "kočka" poprvé pozorována v superpozici na více místech

Jak známo, kvantová mechanika se týká mikrosvěta, tak maličkých částic, že je nemáme šanci vidět. Schrödinger, aby ukázal, jaký je pravděpodobnostní výklad této disciplíny nesmysl, vymyslel svou slavnou Schrödingerovu kočku.

Je přece hloupost, aby kočka byla současně živá i mrtvá, ne? To dá rozum! Tomu, že je nějaký mikroobjekt v kvantové mechanice ve dvou či více stavech najednou, se říká superpozice. Současně živá i mrtvá kočka, dokud neotevřeme krabici, je prý v superpozici těchto dvou stavů. Ono je to ale ještě mnohem horší, protože nejde jen o dva stavy, ale potenciálně "nekonečně" mnoho stavů. Kočka totiž může umřít v libovolný okamžik mezi uzavřením a otevřením krabice. Takže je v superpozici všech možných časů své smrti, ale tím v superpozici všech svých poloh před možným okamžikem své smrtí.

Přestože se to zdá jako evidentní nesmysl, byla superpozice pozorována ve velkých měřítcích, a to v řádu desítek metrů. Nešlo ale o superpozici stavů jako u oné slavné kočky, ale o superpozici polohy. V mikrosvětě je elektron současně "všude" kolem jádra. Tomu se říká elektronový orbit. Jeho nejvýznamnější část se sice koncentruje kolem atomového jádra (viz obrázek níže), ale tento orbit sahá prakticky až do nekonečna. Elektron je tak skoro "všudypřítomný".

Různé tvary hlavní oblasti vlnové funkce elektronů atomu vodíku

Tvary elektronových orbitů na obrázku výše jsou spočítané, ne pozorované, i když se metody pozorování už dnes blíží takové dokonalosti, že za chvíli orbity budeme moci "vidět".

V této situaci ale velmi překvapí, že současná přítomnost na mnoha místech byla zjištěna u objektu velikosti řádově metrů. Objekt se současné nalézal na několika místech vzdálených až desítky metrů, to byl rozsah superpozice. Kočka to byla ale trochu jiná než Schrödingerova.

Vešel jsem do naší koupelny a vidím, že se tak svítí. Tak křiknu na ženu, jestli můžu zhasnout. Odvětila z kuchyně: "Ale já jsem v koupelně." Tak jsem tam nechal rozsvíceno. Pak jsem se na tento jev zaměřil a jednou jsem zjistil, že se svítilo ve všech místnostech našeho bytu najednou Dotyčná tedy byla na šesti místech najednou. A když jsem se podíval přes ulici, plno oken svítilo, takže.... Nicméně další zkoumání už přenechávám (ženatým) experimentálním fyzikům.

A protože mou ženu již několik let krmím teoretickou fyzikou, chápe už, oč jde, když na ni občas křiknu: "Provedl jsem měření (akci) a tím jsem zkolaboval Tvou vlnovou funkci, v důsledku čehož proběhla dekoherence Tvé superpozice a Tvá poloha byla lokalizována." Opáčila totiž: "Prostě jsi všude zhasnul, že." Měření či pozorování v kvantové mechanice způsobuje totiž kolaps superpozice a objekt se pak "objeví" na jednom místě.

-------------------------------------------------

A jestli někoho zajímá skutečně a vědecky, jak je to s tou Schrödingerovou kočkou, ať zkusí článeček Nevědecké pohádky moderní vědy III - "náboženství" Schrödingerovy kočky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | úterý 7.12.2021 9:07 | karma článku: 30,08 | přečteno: 1790x