Proč jsem něco mezi Hitlerem a Leninem?

Kdysi dávno, když jsem učil na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze, jsem při výuce zavtipkoval, že kdo uhádne, kdo se narodil 20., 21. a 22. dubna, dostane ode mě zápočet. Vzápětí jsem svého nezralého návrhu litoval. :-)

On totiž jeden student obratem vymlask správnou odpověď a já tedy musel dodržet slovo. Teď si možná říkáte, za co se to dávají na MFF zápočty! Ale můžu vás uklidnit. Psal se rok 1989 a zrovna probíhala generální stávka, celý výuka se bojkotovala. Za mnou ale přišel nějaký zástupce studentského stávkového výboru a zeptal se, jestli budu učit, že by na mě přišli. Musel jsem asi vykládat strašné věci, že byli studenti ochotni ve svém volnu, v době stávky, na ty moje slinty přijít. :-)

Ale teď k té otázce, tedy k odpovědím na ni. Tak 20. dubna 1889 se narodil Adolf Hitler. 22. dubna 1870 se narodil Vladimír Iljič Lenin, původním jménem Uljanov. No a zápočet (který asi stejně generální stávka zrušila), padl za tyto dvě správné odpovědi a taky za to, že  se dotyčný trefil i v tom, že 21.dubna jsem se narodil já. Tedy společně s britskou královnou Alžbětou II, která je 21. dubna 1926.

Dotyčný dostal zápočet přesto, že vtipně poznamenal, že jsem tedy asi něco mezi Hitlerem a Leninem. Dané slovo je ale  dané slovo, tak jsem slib splnil. Když jsem tuto narozeninovou záležitost probíral na FaceBooku, upozornil mě jeden kamarád na to, že 22. dubna se také narodil geniální filosof Immanuel Kant, a to v roce 1724. Tak Kanta, kterého filosoficky (i s jeho chybami) fakt můžu, přestože se nechal kvůli filosofii údajně vykastrovat. (Promiňte tu drzost vůči Kantovi, ale když máte o 250 let více informací z fyziky, biologie, psychologie, sociologie, tak umí v Kantovi najít chyby každej blbec.)

Mimochodem jsem na tom FaceBooku zjistil, že mám mezi přáteli 5 lidí, kteří se taky narodili 21. dubna. Podle statistiky bych jich ale měl mít 13, když mám 5000 FB "přátel". Tak honem se hlašte, sou-narozenináři. :-)

Autor: Jan Fikáček | sobota 20.4.2019 19:47 | karma článku: 42,76 | přečteno: 2868x