Proč by se Einstein nezúčastnil pohřbu Alžběty II.

Měl jsem královnu opravdu rád, protože to byla rozumná "babka", většinou velmi uměřených názorů. Byla to žena, která znamenala stabilitu. A taky se narodila 21.4. jako já a měla stejné křestní jméno jako moje babička. 

Píšu to až po pohřbu, abych příliš neranil city těch mnoha, kdo mají jiný názor. Ale to, nad čím kroutím hlavou, je to mediální a organizační dvoutýdenní šílenství, které stálo asi 2 miliardy liber. Ale nejen mediální, ale to masové šílenství lidí. Snažil jsem se vždy vyhnout masovým oslavám 1. Máje nebo Velké říjnové socialistické revoluce, pokud to šlo. Nebo i Silvestra a Vánoc, tedy pokud jsem byl sám a nebyly děti. Nějak nechápu, proč musí "všichni" hromadně bláznit. Ale když chtějí, ať to dělají, nicméně já vypínám TV, když se o tom pohřbu mluví, a osmihodinový přenos pohřbu českou televizí opravdu nechápu. Zhlédl jsem dvouminutový sestřih pohřbu a bylo to hezké a úplně to stačilo. Ale abych třeba sledoval osmihodinový přenos České TV mi přijde jako šílenost. I že to dávaj.

V tomto směru mi přišel velmi sympatický přístup Alberta Einsteina, který masové akce a masové myšlení prostě nesnášel. A co se týče jeho vlastního pohřbu jeho poslední přání byl skromný pohřeb bez publicity, což se také stalo. Tělo vědce bylo zpopelněno a na pohřbu, kterého se zúčastnilo 12 lidí, byl jeho popel rozptýlen do větru. (Nicméně jeho mozek ne, ale to byla v podstatě krádež, která dotyčnému lékaři zničila život.) A skromnost papeže, že bydlí ve 3+1 a ne v paláci, je podobný styl. I když asi on bude mít pohřeb také s velkou parádou.

V případě královny je určitý formální protokol, ale jestli vyžaduje několikadenní vystavování rakve, ve které královna ani není vidět, a lidi na jediný pohled čekají až desítky hodin, tak to asi nechápu. Spíše bych jako projev úcty bral to, že si lidé vezmou královnu jako příklad a alespoň trochu se budou snažit chovat se jako ona, tedy rozumně. A za rozumné to davové šílenství lze považovat těžko. Ale takhle je to asi snadnější, člověk se nemusí měnit, to by bolelo. Trochu si zablbne a má splněnu úctu, ovšem je jaksi formálně, a dál nemusí královna tížit jeho svědomí. Ty 2 miliardy by také byly užitečnější na Ukrajině než v Londýně. Úplně by stačil soukromý slavnostní pohřeb, řekněme přenášený TV.

Asi nejpřesvědčivější argument je, že to velké bohatství Velké Británie historicky pochází zčásti také z kolonií. Takže ta paráda je založena historicky i na miliónech mrtvých, například.

Ale jinak Alžbětu obdivuju i lituju. Nevím, kdo bych chtěl být v její kůži a obětovat celý život zemi a vždy se chovat tak, jak se člověk chovat má, a odsunout své pocity na druhou kolej, třeba v případě princezny Diany. Být dokonalým králem nebo královnou je dle mého značná nesvoboda, oběť a vězení.

Autor: Jan Fikáček | pondělí 26.9.2022 13:25 | karma článku: 26,76 | přečteno: 1197x