Měli by volit presidenta i Češi v cizině?

V diskusi na iDnes jsem zaznamenal názor, že kdo v Česku neplatí daně, neměl by mít volební právo v českých volbách. Napadlo mě, že na tom něco je, ale zobecnil bych to - má-li člověk pro Česko nějaký přínos.

Snaha vyloučit Čechy v cizině z voleb mi přijde poněkud politicky tendenční, protože je známo, že ti budou spíše volit proti Babišovi. Ale když to nebereme politicky, tak takový názor stojí za úvahu. Omluva, ano, beru to osobně, ale snad můj případ trochu vrhne světlo na i to, jaké pozitivum mohou mít Češi žijící v zahraničí pro Českou republiku.

1) Žiju už 20 let v zahraničí, ale celé letní prázdniny pobývám v Česku.

2) Snažím se všechny dražší nákupy dělat v Česku právě přes prázdniny, abych alespoň trochu podpořil českou ekonomiku. I zubaře mám v Česku (akutní problému naštěstí už roky nemám).

3) Nemalou finanční částku jsem investoval do pomoci konkrétním nezaměstnaným Čechům se zdravotními problémy. A to nejsem žádný podnikatel, nýbrž jen zaměstnanec a ta částka byla pro můj osobní rozpočet významná (ne jako když Babiš někomu dá milion). V Česku rozdávám své starší stále funkční počítače, monitory, sport-testery, atd.

4) Pracuju na projektech, které Česku přinášejí hodně, ale opravdu hodně peněz.

5) Sleduju téměř výhradně české TV a české noviny. Takže v české politice se orientuju slušně.

Když to sečtu, skoro bych pomalu nabyl dojmu, že mám snad i o trochu větší právo v Česku volit než spousta Čechů. Třeba těch, co volit ani nejdou. Co myslíte?

 ----------------------------------------------------------------------

Jestli vás zajímají i mé další politické blogy, třeba ten, ve kterém jsem odhadnul, že minulé volby vyhraje Zeman a proč, zkuste blog Jsou příznivci Zemana a Drahoše nesmiřitelní? A proč možná nevyhraje Drahoš.

Nebo k nedávným demonstracím proti chudobě a válce: Proč už nejsem vlastizrádce a fašista.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | sobota 14.1.2023 13:23 | karma článku: 32,15 | přečteno: 3726x