Je vědomí kvantové? Existuje kvantové léčení?

Kvantové léčitelství je v Česku docela rozjetý byznys. A toto téma rezonuje i uvnitř profesionálních medicínských kruhů. Nedávný nositel Nobelovy ceny za fyziku Roger Penrose má zase za to, že podstata vědomí je kvantová.

Kvantová mechanika je vůbec skoro pro každého záhadou, a to včetně předních světových fyziků. Jen pro některé k nich až takovou záhadou není, ale k tomu se vrátíme na konci blogu. Teď přímo ke tomu kvantovému vědomí:

S kvantovou biologií je to malinko složitější. Tam se na mikroúrovni větších molekul ještě kvantové efekty projevují. Ale jakmile zkoumáme biologii na úrovni makromolekul nebo dokonce buněk, kvantové efekty tam nenalezneme.

Lze si to představit na základě analogie malých vlnek na hladině vody, které si pohupují třeba s korkovými zátkami (v metafoře s atomy). Pak ty korkové zátky projevují jak částicové tak vlnové vlastnosti. Když ale na těchto malých vlnkách pluje zaoceánský parník, vlny s ním ani nepohnout. Taková loď se chová jen jako diskrétní těleso. A protože medicína a psychologie zkoumá jen velké systémy, nezabývá se jediným atomem či jednou molekulou, žádné kvantové efekty se tam neprojevují.

A ještě k té průhlednosti. Kvantová komunikace (tedy komunikace kvantovou provázaností) by v mozku byla možná zřejmě jen u vysoce energetického záření, které "dělá" svou energií velké "vlny", které tak mohou ovlivnit i makromolekuly. Takové záření může začít někde u záření rentgenového, jenže to, jak známo, už zase mozek ničí. A čím větší by byla energie záření, tím více by by mozek poškozen. Tudy tedy cesta nevede. A to přitom uvažujeme o elektromagnetickém záření, ale v mozku jde spíše o elektrony, když neurony komunikují elektrochemicky.

Kdyby vás dále zajímalo, jak je to konkrétně s kvantovostí fotosyntézy rostlin, která vyrábí kyslík, jenž dýcháme, a kde se přece jen určité kvantové chování projevuje, zkuste text Je fotosyntéza rostlin skutečně kvantová?

A jestli chcete na rozdíl od většiny lidí skutečně chápat podstatu kvantové mechaniky, zkuste tuto názornou metaforu: 

A jestli chcete ještě lépe a názorně chápat kvantovou mechaniku, zkuste jeden z následujících článků:

Je naše vědomí kvantové, jak tvrdí Roger Penrose?Nevědecké pohádky moderní vědy III - "náboženství" Schrödingerovy kočkyProč se kvantová mechanika týká především makrosvětaNaučte svého psa kvantovou mechanikuJe kvantová psychologie (pa)věda? Je neurčitost při hodu mincí kvantová?Kdy není energie kvantována (kamínky nám názorně vysvětlují kvantovou mechaniku)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Fikáček | středa 28.4.2021 9:07 | karma článku: 24,21 | přečteno: 2196x