Je fotosyntéza rostlin skutečně kvantová?

Když v Googlu hledáte informace o kvantové mechanice, vypadnou na vás i takové termíny jako je kvantové léčení, kvantová psychologie, kvantové vědomí nebo kvantová fotosyntéza. Můžeme tyto "obory" brát vážně?

Spolek skeptiků Sysifos se staví např. ke kvantovému léčení velmi skepticky a označuje je za pseudovědu, třeba viz článek Kvantová teorie v pseudovědě. Uvedený článeček vidí jako první zdroj pavědy v tomto směru fyzika Fritjofa Capru a jeho knihu Tao fyziky, dále pak indického mystika Deepaka Chopru a jeho dílo Kvantové léčení a další.

Obávám se ale, že pseudověda má své kořeny přímo ve vědě. Prvním a hlavním zdrojem pseudovědy je totiž mezi fyziky nejčastěji zastávaná interpretace kvantové mechaniky. Je to pravděpodobnostní interpretace, nejčastěji tzv. Kodaňský výklad se známou superpozicí či Schrödingerovou kočkou apod. O tom si něco můžete přečíst třeba v článku Nevědecké pohádky moderní vědy III - "náboženství" Schrödingerovy kočky nebo Kvantová mechanika je mrtvá, ať žije determinismus.

Dnes si nicméně připomeneme jiný příklad, a to jak vědecký článek přímo v časopise Nature, byl a je silným zdrojem pseudovědy. Tento článek z roku 2007 s názvem Evidence for wavelike energy transfer through quantum coherence in photosynthetic systems hovoří o tom, že je fotosyntéza kvantová. To se projevuje v její neuvěřitelné (popularizátoři píšou až stoprocentní) energetické účinnosti. Nejdříve si stručně ve videu vysvětleme, je-li opravdu fotosyntéza kvantová:

Je to základní myšlenka videa jednoho z autorů onoho článku v Nature, Tomáše Mančala. Zmíněný autor následnou analýzou dospěl k názoru, že fotosyntéza jako celek kvantová není, ale prosadit tuto myšlenku je už daleko těžší než její opak. Ten už totiž není tak zajímavou zprávou jako ta původní, i když chybná.

Všimněte si, že věda, umí opravit svou chybu, kdežto pseudověda, tedy všechna ta kvantová léčitelství, kvantové psychologie, kvantová vědomí to neumí. A kdyby vás zajímalo, jak je to třeba s kvantovým vědomím, zkuste článeček Je naše vědomí kvantové, jak tvrdí Roger Penrose? 

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | úterý 20.4.2021 9:07 | karma článku: 25,15 | přečteno: 1197x