Je čas jen iluze? (7 minut)

Lidi přitahuje to, co nemohou pochopit. Ono totiž nepochopení aktivuje mozek k přemýšlení, a to skrzeva téměř "náboženské" okouzlení a uvytržení. Tyto emoce nepochopení jsou jako cukr pro mravence nebo světlo pro můry.

Tady je jedno z témat, které nám nabízí dostatečnou porci nepochopení :-) a tím i pocitu tajemna. Chcete-li se svému nepochopení poddat, ale následně poznávat a tím se ale z něj vymanit, věnujte 7 minut přiloženému videu, které vysvětluje, je-li či není čas iluze. (Zakoupil jsem Sony Movie Studio, abych tato videa oživil, tak jsou tam vloženy obrázky. Kovy sice ze mne nikdy nebude, ale snad je to o něco už lepší.)

Jestli nejste po shlédnutí tohoto videa v obraze, neboť nevíte, co je relativita současnosti, paradox Andromedy, eternalismus = blokový vesmír, shlédněte nejlepší video na světě na toto téma, a to od Briana Greena, které má už asi 3 milióny shlédnutí. Je to opravdu nejnázornější a nejpřístupnější výklad jaký existuje, bohužel v angličtině:

Kdo nevládne angličtinou, snad mu pomůže krátký blog Chybička pana Einsteina aneb proč není současnost jen iluze.

No, a kdo chce jít do hloubky a má na to víc než 20 minut, které potřebuje na výše uvedená videa, může se pustit do pořádného rozboru ve videu Je čas pouhá iluze?, které má 2 hodiny a 28 tisíc shlédnutí. Upozorňuji, že toto video obsahuje nejednu neověřenou úvahu, tedy brainstorming, podobně jako prezentace mnoha předních světových fyziků na dané téma, které hltáte z médií. :-)

A kdo by měl konkrétní dotazy, může se zeptat v diskusi pod blogem, či je-li to na větší diskusi, může zavítat na FaceBook do skupiny Filosofie - vědecká metafysika, kde je na takové diskuse ještě větší prostor a reagovat bude více lidí.

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | středa 18.4.2018 9:04 | karma článku: 43,60 | přečteno: 3290x