Jak pochopit Einsteinovu relativitu za pár minut (video)

Na světě jsou myšlenky, které jsou tak jasné a čisté a tak zřetelně a koncentrovaně vyjadřují nějakou ideu či vztah, že si je zapamatujete na celý život. Nevím, jak vy, ale já mám hromadu takových myšlenkových "opěrných" bodů.

Je to třeba Platónova jeskyně (tu asi máte taky) nebo Schopenhauerova myšlenka: "Každý může dělat, co chce, ale nemůže chtít, co chce.". On to tedy řekl trochu jinak: "Člověk může dělat to, co chce, ale nemůže chtít, aby chtěl.", ale v té změněné podobě je to asi ještě výstižnější.

Takové myšlenkové "krystaly" jsou ne logické, ale psychologické "axiomy", takové axiomy poznání, nebo-li noetické uzlové body. Jednou z takových prostých, leč geniálních myšlenek, je následující Einsteinova úvaha, která velmi pochopitelně vysvětluje podstatu dilatace času, kterou můžete pochopit v přiloženém videu:

Když raději vše chápete v psaném textu, kde si můžete zvolit vlastní tempo (já třeba takový jsem), můžete si raději přečíst blog se stejným obsahem: Pochopte Einsteinovu teorii relativity za pár minut.

A kdyby vás to namlsalo a chtěli jste třeba jasně, i když v metafoře, pochopit, proč je rychlost světla (lokálně) stálá pro všechny pozorovatele, ať se pohybují jakoukoliv rychlostí, zkuste blog Proč je rychlost světla neměnná -  relativita snadno a názorně...

?Chcete-li prozkoumat všechny hlavní efekty speciální teorie relativity, můžete to zkusit tady: Teorie relativity pro ty, co si myslím, že ji nikdy nepochopí. A kdyby vám to vše přišlo příliš prosté, nechte si poplést hlavy brainstormingem, kde se dovíte, je-li čas pouhá iluze nebo ne.

Autor: Jan Fikáček | pondělí 2.7.2018 9:05 | karma článku: 44,14 | přečteno: 2541x