Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem zničil Playboy

Kdysi jsem psával články do časopisů jako Ekonom, Mladý svět, Playboy, Téčko (civilizace + magazín), Vlasta, Mladá Fronta Dnes (víkendová příloha), atd. Přestože byly mé texty žádané, byly občas pro časopisy trochu nebezpečné.

Jejich témata byla různá. Třeba v Ekonomu vyšlo něco, co mělo titulek "Co má láska společného s ekonomií". Byl to výcuc z mé přednášky "Zvyšte si svůj Love Quotient". LQ, neboli kvocient lásky se počítal podobně jako IQ, třeba pro kluky podle vzorce:

LQ = počet sbalených holek / počet pokusů

Výsledek se zvýšil o 4%, neboť ne každá holka je na kluky, a normoval se na průměrnou populaci tak, aby bylo průměrné LQ právě 100. Přednáška sama popisovala analogie mezi mechanismy lásky a teorie relativity, mezi láskou a trhem (proto to asi do Ekonomu chtěli).

Jednou jsem napsal do Téčka článek, jemuž dala redakce titulek "Superperpetuum mobile podle Jana Fikáčka, aneb váš králík porušuje zákon zachování energie". Ten naštval některé ortodoxní fyziky a v roce 1993 bez mé hlubší znalosti hypotéz kvantové gravitace navrhoval představu, že je náš vesmír otevřený. Tato hypotéza byla založena na myšlence, že je gravitace vícerozměrná, což dnešní verze kvantové gravitace taktéž předpokládají. Pak totiž každý pohyb v gravitačním poli porušuje zákon zachování uvnitř našeho vesmíru a z našeho vesmíru energii ubírá či jí tam přidává. Dnes nejde o fyziku, tak to nebudu rozpitvávat, ale souvisí to také s temnou energií, o které jsem tehdy nevěděl. Nicméně po tomto mém příspěvku časopis přestal vycházet, což jsem tenkrát naivně přičítal jeho špatné ekonomické situaci. Mimochodem, byl to ten měsíčník, kam ještě před sametovou revolucí napsal náš současný "prezident" Miloš Zeman poněkud protisocialistickou prognostickou úvahu, čímž se proslavil.

Jeden z mých článků, tentokráte o virtuální realitě, a to v časopisu Video Plus, číslo 6, ročník 1994.

Když se tato zkušenost zopakovala ještě s jedním časopisem, už si fakt nepamatuju, který to byl a co jsem tam psal, už jsem zvedl oko. Jo, byla to náhoda, ale prapodivná! Pak se ozval Playboy, že četli nějaké mé textíky o virtuální realitě v různých tiskovinách, a jestli bych pro ně nenapsal něco o virtuálním sexu. Nabízeli za to 20 tisíc, což v roce 1993 bylo hodně peněz, tuším čtyřnásobek mého platu na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Jenže to by tenkrát obnášelo asi měsíc shánět informace a taky mi téma přišlo trochu "blé", takže jsem nakonec napsal jen obecnou úvahy o virtuální realitě asi za tisícovku. Mé povídání v Playboi vyšlo a Playboy přestal okamžitě vycházet. To už jsem věděl! Prostě likviduju časopisy! Playboy se sice zachránil, po několika měsících ho koupil jiný nakladatel a zase vycházet začal, ale měl namále.

A já už jsem si uvědomil svoji moc, a začal jsem některým tiskovinám nabízet, že zničím jejich konkurenci. Sousedka v baráku byla nádherná modelka (že Aničko), sháněla reklamy pro dva časopisy, a tak byla skvělým kanálem do mnoha firem a časopisů. Redakce ale nechápaly, jaká šance se jim nabízí za poměrně malý peníz, a mými nabídkami pohrdly. Neuvěřily tomu, jakou mám moc. Jejich chyba!

A propo, nemáte zájem na tom, abych zase napsal do nějakého časopisu nějaký ten článeček? :-)

P.S.: Kdyby vás zajímaly další historky, zkuste to tady:
Jak sex zvyšuje schopnost řešit matematické úlohy"Géniové si vyplňují složenky sami!" pronesla do tichaChcete mít geniální dítě?Jak jsem se málem stal ruským špionemJak jsem v srpnu 1968 zachránil Československo před ruskými okupantyJak sbalit nejkrásnější SlovenkuJak vyrobit mrak duhových motýlůProč jsem něco mezi Hitlerem a Leninem?Proč se skoro všechny děti ve Francii jmenují stejněZastrč ten svůj růžový nesmysl!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | úterý 2.6.2020 9:12 | karma článku: 36,84 | přečteno: 1746x
  • Další články autora

Jan Fikáček, Ph.D.

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,79 | Přečteno: 926x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček, Ph.D.

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6453x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček, Ph.D.

Jak nás intuice vede na scestí v otázce, co je to realita

V hollywoodských filmech často nějaký hrdina, astronaut nebo detektiv, vyřeší problém intuicí. Když selže rozum a důkazy, intuice zaskočí. Jenže intuice není vždy spásné řešení, někdy tomu řešení naopak brání..

27.2.2024 v 9:07 | Karma: 30,88 | Přečteno: 2277x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček, Ph.D.

Dá se v padesáti naučit anglicky?

Mnohokrát jsem slyšel názor, že pokud se člověk nenaučí nějaký cizí jazyk do třiceti, už se ho nenaučí nikdy. A proto když jsme se přestěhovali s rodinou před tímto mým věkem do Belgie, ani jsem se nový jazyk naučit nesnažil.

13.2.2024 v 9:07 | Karma: 39,61 | Přečteno: 7144x | Diskuse| Společnost

Jan Fikáček, Ph.D.

Kdy věčnost trvá jen 40 minut

Nositel Nobelovy ceny za fyziku z roku 2012 Franz Wilczek vymyslel kdysi tak zvané časové krystaly. Teď vědci objevili jejich nový druh, o němž dokonce někdo prohlásil, že je nesmrtelný.

7.2.2024 v 9:47 | Karma: 22,64 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Češi se chystají na boj o zlato. Náměstí a fanzóny zaplní desetitisíce lidí

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:12

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Davy fanoušků vyrazí sledovat finále mistrovství světa na...

Lístky na finále se nabízejí i za desetitisíce, u turniketu člověk může narazit

26. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:29

Ceny lístků na finálový zápas mistrovství světa v hokeji rapidně stouply. Lidé za ně na...

Malostranský zápisník: Osudová chyba stínového premiéra v národě pejskařů

26. května 2024

Premium Kdo má jiný názor na parlamentní kulturu, ten dostane do nosu! Svého politického konkurenta...

Nekupujte stíhačky, dejte peníze na důchody, řekl Fiala z SPD Kupkovi

26. května 2024  11:53

Podle ministra dopravy a místopředsedy ODS Martina Kupky je důležité udržet důstojné důchody pro...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 312
  • Celková karma 26,76
  • Průměrná čtenost 3126x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.