"Géniové si vyplňují složenky sami!" pronesla do ticha

Znáte to. Jsou velmi chytří lidé, kteří jsou jaksi nepraktičtí, do života se nehodí. O takové aby se pořád někdo staral. Nikola Tesla se například zamiloval do jednoho holuba a smrt onoho holuba uspíšila i smrt Teslovu.

Existuje však vlastnost, kterou mají snad všichni lidé, ať jsou jakkoliv chytří a která jim šetří energii a tou vlastností je lenost. Lenost je prý taky jeden ze silných motorů pokroku. Někde jsem slyšel pomluvu, že Angličan Stender, který v roce 1750 nejen vynalezl, ale zkonstruoval první pračku, tak učinili proto, aby se nemusel příliš osobně namáhat.

Asi tak lenost ale působí jen u talentovaných lidí, protože moje lenost nikdy nic nevymyslela. Nicméně mě přiměla dělat na poště na Barrandově, kde jsem před lety bydlel, ze sebe blbého a nechat si vyplňovat složenky jednou ochotnou pošťačkou. Proč by člověk měl zapínat mozek i na poště, že? :-)

Smůlu jsem měl ale v tom, že mi v tu dobu dala Česká televize do ruky kameru, abych několik měsíců natáčel svůj soukromý život a pak z toho sestříhala 20 minutový pořad EGO, která se následně v České televizi promítal (viz níže).

Smůlu jsem měl i v tom, že se dotyčná pošťačka zrovna musela koukat na televizi a tedy z Ega i zjistit, že jsem v té době byl členem Československé Mensy, společnosti to lidí z IQ nad 130. (Dodejme, že podle americké stupnice je to IQ 148. To jen proto, abyste nebyli uchváceni inteligenčním kvocientem některých amerických hereček. Třeba Sharon Stone měla, jestli si to dobře pamatuju, IQ 144.)

Nic netuše jsem si zase přinesl dvě složenky na poštu a podávám je své oblíbené pošťačce jako obvykle. Tvářila se zaraženě a povídá: "Pane Fikáček, já jsem včera koukala na televizi." To mě nijak nerozrušilo, tak pokračovala: "A viděla jsem Vaše EGO." Pořád jsem nechtěl pochopil, tak dodala: "A zjistila jsem, že jsem v tom spolku těch chytrých."

Když jsem se opatrně zeptal, co teda bude s těmi složenkami, tak to už nevydržela a zvýšeným hlasem pronesla do poštovního ticha, až se lidé otáčeli: "Pane Fikáček, géniové si vyplňují složenky sami!" A bylo to, měl jsem po ptákách. A kvůli ostudě jsem začal chodit na jinou poštu. :-)

Autor: Jan Fikáček | neděle 18.3.2018 18:36 | karma článku: 44,52 | přečteno: 4796x