Dělá něco EU proti koronaviru?

Možná jste zaregistrovali hlasy z Itálie, že je v tom EU nechala, co se pomoci s koronavirem týče. Situace je tam opravdu hrozná a několik evropských zemí jim pomáhá, pokud vím (ověřeně třeba Německo). Ale co EU?

Tak zaprvé je třeba říci, že EU nemá v dané oblasti pravomoci k nějaké přímé rychlé akci. Euroskeptické názory jí (jistě oprávněné :-)) nedaly v tomto směru volnou ruku, takže je na palici, když jí tyto eurokritické postoje teď vytýkají, že takové přímé akce nedělá. Evropská komise nesmí něco takového sama udělat a cokoliv významného musí být schváleno premiéry (či ministry zdravotnictví nebo vnitra) členských zemí. Je to jako chtít po někom, aby něco nakreslil, když mu seberete všechny tužky. Ne že bych si myslel, že je EU vzor akceschopnosti, ale tohle je už opravdu logiku postrádá.

Ony ty "italské" emotivní názory jsou pochopitelné, protože tamější situace je hrozivá, ale hodně k ní samotní Italové přispěli svým laxním přístupem. Tedy myslet si, že za to může někdo jiný, je trochu mimo. V dalších turistických evropských zemích je situace mírnější, takže to tím turismem tolik nebude.

Co tedy vlastně teď EU může dělat? Může spíše mírnit následky situace, neboť nemá sklady respirátorů, ani nemocnice, ani armádu, to mají jen jednotlivé země, které přímo a rychle pomoci můžou. EU může vyčlenit peníze na podporu ekonomiky zasažené koronavirem, a to taky dělá, soudě podle včerejšího článku EU zakáže na 30 dní občanům cizích zemí vstup do unijních zemí. Uvolní okamžitě desítky miliard Eur na tento účel (píše se 28 až 40 miliard). Dalších 27 miliard v pátek schválila Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Celkem tedy 1,6 biliónu Kč. A to jsou jen první kroky.

EU není nic dokonalého, například to s tou kritikou uzavírání hranic jednotlivými státy se zase až tak nepovedlo, že, i když "Světová zdravotnická organizace (WHO) ho nevnímá jako nejefektivnější opatření v boji proti koronaviru".   

Autor: Jan Fikáček | úterý 17.3.2020 10:09 | karma článku: 36,66 | přečteno: 1858x