Cikánka: Ty jsi policie? Dáš mi pajsku?

Pocházím z Ostravy, tak mám s romskou komunitou bohaté zkušenosti. Ale některé reakce mě i tak překvapí. Jo, bylo by správnější říkat Romka, ale dotyčná taky poznamenala, že není žádná Romka, ale Cigoška. Tak to respektuju. 

Tohle je zážitek z opavské prodejny Albert v obchodním domě Breda. Platil jsem u pokladny týdenní nákup pro rodinu, tak to stálo pár tisíc. To zaujalo jednu cikánku, která platila u vedlejší kasy jen pár korun. Připomnělo mi to jednu scénu ze seriálu Most, kde si Luďa kupoval za poslední peníze jednu pizzu a před ním platil mafiánský Rom za nákup tisíce. Ale teď to bylo tak nějak obráceně. Dotyčnou rozhodně zaujalo, že je někdo bohatší než ona a pronesla jazykem blížící se ostravštině: "Dyž je někdo bohaty, může byt okradeny a ani policajti mu nepomůžou."

Pochopil jsem, že by se jí asi líbilo povolat své kamarády, aby mi od trochy peněz pomohli. Ale protože jsem měl dlouholetý trénink z Ostravy, kde jsem žil 25 let, tak jsem odpověděl: "Policie by mi pomohla, protože já jsem taky policie." To ji zarazilo, a očividně zklidnilo a začala zkoumat: "Tady z Opavy?" Já zareagoval: "Vejš!" Ona: "Kriminálka?" Na to jsem už nereagoval, protože jsem si očividně dostal do potřebné defenzívy. Tak se alespoň pokusila získat kousek z toho (v jejích očích) bohatství jinak a legálně: "Dáš mi pajsku?" Usoudil jsem, že lehké vyhrožování si odměnu nezaslouží, přestože mě barvité reakce Romů baví. Prostě když vyrůstáte v Ostravě, tak máme přece jen tu jejich zvláštní řeč do jisté míry v srdci. Seriál Most to hezky přiblížil.

Ta situace mi připomněla jednu scénku se starým Romem před hlavním vlakovém nádraží v Ostravě před pěti lety. Šel jsem kolem něj a on spustil, jak má hodně dětí a potřebuje peníze, aby je uživil. Dal jsem mu padesát a on začal skuhrat ještě více, aby dostal další prachy. Ale já odvětil: "To bylo ocenění hereckého výkonu, ale nevěřím ti ani slovo." Nechápavě na mě zíral.

Fakt mám tenhle folklor docela rád, škoda, že jej Romové neumí moc zpeněžit. Povedlo se to asi nejvíce právě TV seriálu Most a vlastně taky romským hercům v něm, třeba Godlovi, který dělá Romům docela dobrou reklamu.

---------------------

Další moje nesmysly:
Proč se skoro všechny děti ve Francii jmenují stejněCo odpověděla umělá inteligence na otázku "Proč je moje žena chytřejší než já?"Jak sex zvyšuje schopnost řešit matematické úlohy

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | středa 18.10.2023 9:07 | karma článku: 30,68 | přečteno: 1487x