Čí byla raketa, která dopadla do Polska?

Včera dopadla do Polska raketa ruské provenience S-300. Otázkou je, kdo tuto raketu vypálil. To se dá ale s velkou pravděpodobností určit z dostupných informací.

Samozřejmě, že zcela vynecháme prohlášení ruských představitelů, protože ti lžou, kudy chodí. I když to nevyučuje, že někdy náhodou či omylem mohou říci pravdu. :)

Pode úlomků rakety je jasné, že jde o raketu ruské provenience protivzdušného systému S-300, viz obrázek níže. Ta má dostřel asi 200 km, jak se můžeme dočíst na wiki. Když se podíváme na mapu, tak je prakticky nemožné, aby ji vystřelili Rusové. To by musei mít odpalovací zařízení v jižním cípu Běloruska, vlastně na styku hranic Polska, Běloruska a Ukrajiny, aby zasáhli Przewodów,

Směr tomu neodpovídá. Navíc je to typická raketa protivzdušné obrany. Podle renomovaných odborníků z Twiterového účtu Ukraine weapons tracker jde o verzi rakety, kterou nepoužívají Rusové ale Ukrajinci. Jde totiž o úlomky motoru 48D6 rakety řady 5V55. Jde tedy velmi pravděpodobně o raketu, kterou vypálili Ukrajinci ve snaze sestřelil ruskou střelu.

Jenže i v tomto případě je viníkem Rusko, protože ono začalo a vede válku. To je bez diskuse. A vyžaduje si to odpovídající reakci NATO.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | středa 16.11.2022 8:48 | karma článku: 30,20 | přečteno: 1492x