Chybička pana Einsteina aneb proč není současnost jen iluze

Einstein v dopise rodině zesnulého přítele Bessa (z března 1955) napsal, že "...rozlišování mezi minulostí, přítomností a budoucností je pouze tvrdošíjně vzdorující iluze"(1). Vysvětlíme si, proč neměl pravdu.

Uvědomme si nejdříve, že tímto sdělením vlastně dával truchlící rodině naději, že Besso stále žije, pokud se na celou záležitost podíváme z inerciální soustavy (soustava bez zrychlení), která se pohybuje někde hodně daleko a to směrem od Země. Je fascinující, že když je to opravdu obrovská vzdálenost, stačí i rychlost chůze směrem od Země, aby se současnost posunula o mnoho let do minulosti.

Jde o tzv. paradox Andromedy, jak ho popsal Roger Penrose a můžeme ho názorně vidět na obrázku z pořadu Briana Greena na YouTube (2).

Na obrázku ukazuje žlutý řez prostoročasem přítomnost, když se vůči pozorovanému objektu (muž na lavičce) pozorovatel nepohybuje. Červený řez ukazuje přítomnost, když se pozorovatel pohybuje od něj. Čas roste/teče ve směru od červeného řezu ke žlutému (tedy na obrázku z levého horního rohu do pravého dolního rohu). Když by se pozorovatel pohyboval směrem k Zemi, přítomnost by se posunula zase do budoucnosti.

Je to fascinující, je to přesně podle speciální teorie relativity a říká to, že minulost, současnost a budoucnost jaksi existují současně a záleží jen na našem pohybu, abychom měnili např. budoucnost v minulost či naopak.

Jenže je tady jedna zásadní chybička a to ta, že to co existuje současně, je vlastně něco, co existuje okamžitě, najednou všude v prostoru, což ovšem není to, co pozorujeme, protože vše vidíme jen se zpožděním, daným dobou letu paprsků světla od objektu k pozorovateli. Hvězdy vidíme vlastně v minulosti a jen té minulosti se týká teorie relativity. Milý Albert se nám tak ocitl mimo vlastní teorii relativity, aniž by si toho všiml. Prostě udělal "malou" chybičku.

Nebo to můžeme vyložit lidově: K čemu by rodině zesnulého byl fakt, že Besso žije, kdyby byla od něj miliardy kilometrů vzdálená a vlastně ho nemohla ani vidět, protože je světlo na to příliš pomalé. Zábavné je, že zpoždění světla by bylo vždy větší než posun do minulosti způsobeným pohybem pozorovatele, takže např. od okamžiku Bessovy smrti na vzdálené hvězdě, by byl časový úsek před jeho smrtí nepozorovatelný.

----------------------------------------

Zřejmě právě Einsteinova úvaha v perexu spoluzpůsobila názory, že čas vůbec neexistuje a tím pohyb také ne, že čas je pouhá iluze. Tento argument iluzornosti času jsme tedy vyvrátili a příště jej vyvrátíme jiným, ještě názornějším a jednodušším způsobem.

(1)  http://en.wikipedia.org/wiki/Present(2) https://www.youtube.com/watch?v=vrqmMoI0wks 

Autor: Jan Fikáček | čtvrtek 14.5.2015 10:37 | karma článku: 39,72 | přečteno: 6578x