Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolik peněz spotřebují odpadky?

Je lepší platit obci za popelnici, nebo raději poplatek za likvidaci odpadu? To je otázka. Obě možnosti mohou totiž obce využívat. Zákon jim pouze stanovuje povinnost zajistit na svém území sběr a likvidaci odpadů. Peníze neřeší. Zajímavé na této otázce je především to, kolik popelnic občané potřebují, když platí poplatek a kolik, když platí za popelnici.

         V prvém případě, musí obec stanovit poplatek obecní vyhláškou, který v současné době nemůže být vyšší než pětistovka. Taková průměrná tříčlenná rodina, která odpadky trochu třídí, trochu netřídí, potřebuje obvykle popelnice dvě, zvláště když topí uhlím. Zaplatí obci za rok patnáct set a má o ty svoje odpadky a popel postaráno. Jenže obec musí zaplatit za ty dvě popelnice svozové firmě, (to když jezdí popeláři každý týden), přibližně 4500,-- Kč. Jednoduchým propočtem zjistíme, že tak musí obec doplatit za tuto rodinu z obecního rozpočtu tři tisíce. To už nemluvím o tom, že musí obec dále hradit i za likvidaci jiného odpadu – za odpad objemový, nebezpečný, poplatky za sběr separovaného odpadu ad. 

       Druhý případ je, že obec poplatek nevybírá a nechá na jednotlivých rodinách, ať si zaplatí popelnic tolik, kolik chtějí. Chceš dvě popelnice? Tak zaplatíš plnou cenu, což je v našem případě oněch zmíněných 4500,-- Kč. Obec tak naopak tři tisíce ušetří, což v celkovém součtu už dělá hodně peněz. Problém je, že v tomto druhém případě se najednou zjistí, že občan zdaleka nepotřebuje popelnice dvě, ale jen jednu a vůbec mu najednou nevadí, kdyby popeláři jezdili jen jednou za čtrnáct dní. Takhle totiž zaplatí jen dvanáct stovek (jedna popelnice v režimu 24 svozů) a oproti poplatku rodina ušetří ještě stovky tři.

     Jenže já se ptám, kam najednou dává to, co předtím bylo obsahem jeho dvou popelnic, které stály každý týden naplněné po okraj před jeho domem a běda, kdyby náhodou popeláři nepřijeli nebo jeho popelnice vysypat zapomněli! Na to je několik vysvětlení. V tom lepším případě si rodina problém s odpadky uvědomí a začne třídit papír, sklo, plasty, tetrapaky, kovové obaly a jezdí (chodí) s nimi pravidelně ke vzdáleným barevným kontejnerům. Je to sice nepohodlné, ale pak jim bude jedna popelnice opravdu stačit. Dále se scénář postupně zhoršuje. Ve snaze ušetřit, začne sypat tajně odpadky sousedovi do jeho popelnice. Nebo začne strkat odpadky do kotle, sice to trochu smrdí,  okolí se zamořuje jedovatým kouřem, ale přitom si říká – chtěli jste to, tak tady to máte. Já popelnice nepotřebuju. Nebo začne sypat odpadky někde stranou do příkopu, do lesa. Také se dají odpadky vyhodit rovnou z  auta. Občan šetří, místo kde žijeme pláče. Ve finále obec stejně neušetří. Bude muset vydat z kasy peníze na likvidaci nově vzniklých černých skládek.

         Jak vidno, různé způsoby placení za likvidaci odpadků mají také různé dopady. Co tedy dělat? Co je lepší - platit obci poplatek nebo za popelnici? Jsem přesvědčen, že odpadky, jejich množství a materiál je problém naší civilizace číslo jedna. Na jedné straně musí občan šetřit peníze obci tím, že se bude snažit třídit odpad k dalšímu využití, na druhé straně musí obec pomoci občanovi zajistit bezproblémové odkládání odpadků s ohledem na životní prostředí a i na jeho kapsu. Pak musí obě strany, občan i obec, přemýšlet do budoucna o tom, kam se bude za čas odpad ukládat, kolik to bude stát a kde na to vzít, když stávající skládky mají omezenou kapacitu. Zkuste v obci oznámit, že u vás bude otevřena na “drahách“ nová skládka, jak by tam starosta rychle skončil. Nové skládky ano, ale ne u nás. Bohužel, doby, kdy jako jediné obaly sloužily papírové sáčky, skleněné lahve a plechové konzervy jsou dávno fuč. Většina z nich se časem v přírodě samovolně rozložila. Bývalo, že se obaly používaly vícekrát, do pytlíku od mouky dávala babička vajíčka, ze skleniček od hořčice se pilo kafe, vratné lahve se otočily v průměru sedmkrát.

        Tak, kam s nimi? Otazníků je stále více než odpovědí. Je nutné všechno balit do plastů a nevratných obalů? Kam se budou za čas vozit všechny odpadky? Bude stále odbyt na vytříděný odpad? Jak to spravedlivě udělat, aby občan, který se stará a odpad pečlivě třídí, byl za to finančně zvýhodněn? Poraďte.

        Odpadky z Neapole skončily v Sardinii, odpadky z Německa končí u nás, naše odpadky končí v Číně nebo za humny. Je to řešení? Co vy na to?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Ferschmann | úterý 17.2.2009 23:17 | karma článku: 14,93 | přečteno: 1013x
  • Další články autora

Karel Ferschmann

Protizákonná vyhláška o kácení stromů

Novela vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, která platí od 15. července 2013, zcela mění kritéria a podmínky, za kterých lze kácet stromy v zahradách. Podle této vyhlášky už majitel oplocené zahrady nebude muset ve správním řízení žádat o povolení pokácet stromy na své zahradě. Tuto vyhlášku komentovala řada médií, každé však trochu jinak.

4.8.2013 v 15:32 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Kam s ním (s odpadem)?

Nerudovo problém kam se slamníkem, narážel už v devatenáctém století na to, že bude potřeba někam nepotřebný odpad ukládat. Jeho fejeton o slamníku sice řeší trochu jinou situaci, avšak stejná otázka zaměstnává vyspělou civilizaci už přes dvě století. Ještě do šedesátých let byl hlavním obalovým materiálem papír a sklo, příp. plech na konzervy. Otázka kam s ním, se tehdy řešila většinou samovolným výběrem vhodného místa za vesnicí, kde vznikla černá skládka, kam se pak veškerý odpad vozil.

4.8.2013 v 14:29 | Karma: 8,13 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Potká se masopust s metylem?

Doufejme, že lihová mafie, která má na svědomí zbytečnou smrt čtyřiceti lidí a zničené zdraví další stovky, bude po zásluze potrestána (tedy pokud nebude zase nějaká další mo(u)drá amnestie). Všichni však vědí, že je stále mezi lidmi velké množství lahví alkoholu s přimíchaným metylem. Jsou lidé, kteří než by podezřelý alkohol vylili, tak ho raději vypijí. Činí tak možná ze spořivosti, nevědomosti, nebo ze závislosti. Najdou se také „dobráci“, kteří takovou lahví klidně někoho obdarují. A tady je potřeba především na vesnicích zbystřit pozornost.

18.1.2013 v 17:47 | Karma: 8,34 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Nová pravidla proti erozi zemědělské půdy. Konečně.

Ministerstvo zemědělství konečně zaregistrovalo výsledky odborných posudků, které potvrdily, že na některých půdních blocích dochází opakovaně k erozi, přestože jejich sklonitost „nezapadá“ do tabulkových předpokladů, tzn. že tyto lokality nejsou zařazeny do mapy erozního ohrožení. Zemědělci tak nemohou přijít o dotace, protože neporušují platnou metodiku, ačkoliv půda z jejich pozemků opakovaně způsobuje škody na sousedních pozemcích či infrastruktuře.

15.10.2012 v 10:36 | Karma: 14,53 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Kukuřice - žrádlo pro železnou krávu

Budou obce platit „feudální desátky“ jako důsledek podnikání zemědělců v energetickém průmyslu? Budou obce nuceny téměř pravidelně vynakládat finanční prostředky na obnovu svého zbytečně poničeného majetku za to, že jiný pěstuje kukuřici do bioplynek? Je spravedlivé, že jeden subjekt má zisk na úkor toho druhého, kterému vzniká škoda?

4.8.2012 v 7:50 | Karma: 21,17 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2041x
Starosta malé obce na severním Rokycansku. Všechno o něm, o obci a lidech, kteří v ní žijí se dozvíte na www.nemcovice.cz